Cara buat drop menu pada blog


Artikel kali ini,Mari bina blog akan tunjukkan anda bagaimana membina drop menu. Drop menu sangat berguna kepada anda jika anda ingin mengecilkan ruang selalunya pada bahagian tajuk posting atau artikel dan juga bahagian blog archive yang selalunya akan disusun panjang ke bawah mengikut berapa banyak posting yang anda buat.

Untuk membina drop menu, copy script ini dan pastekan dalam note pad.edit bahagian " " . Masukkan menu anda, sub link dan sub tajuk anda di bahagian yang bertanda " "






Copy script yang sudah siap di edit pada note pad tersebut. Login blog anda dan klik Layout diikuti dengan Add a Gadget dan klik HTML/ Javascript. Pastekan script yang sudah di copy tadi pada ruangan content. Seterusnya klik save.Hasilnya akan kelihatan seperti contoh di bawah ini.





Anda boleh menambah seberapa banyak sub link dan sub tajuk pada drop menu anda nanti. Hanya perlu copy bahagian seperti kod dibawah ini.





Edit pada perkataan tajuk 3 dan Tajuk 3 kepada tajuk 4 dan Tajuk 4. Setelah selesai, copy kod tersebut dan pastekan supaya ia menjadi seperti ini yang tertera di bawah ini pada note pad.





Hasilnya akan kelihatan seperti yang tertera di bawah ini.







Cara buat drop menu pada blog

{ 14 comments.. read them below or add one }

Aieyn Aieyn 1:37 PM
cmne nk wat drop down menu utk gambar?
Nescafe ais Nescafe ais 7:41 PM
To Aieyn:

Maaf Aieyn. Trick nak buat drop down untuk gambar belum jumpa lagi
zairie zairie 1:13 PM
camner nak wat read more kat blog... ley ajar x???
Nescafe ais Nescafe ais 6:15 PM
@zairie

~Buat read more, check kat sini

http://maribinablog.blogspot.com/2009/08/membina-fungsi-read-more-2.html
Iza Iza 4:18 PM
Kalau letak kat blog archive,mesti tiap kali kita buat n3,kita kena letak secara manual kn?
Nescafe ais Nescafe ais 4:27 PM
@Iza

Blog archive auto. Tak payah masuk satu-satu.
m4gent4 m4gent4 1:52 PM
cam ne nak buat drop menu cam tutorial blog???
Iza Iza 9:14 AM
ha'a...aku pon nk tya benda yg sama...nk yg blh scroll ke bwh mcm ko buat kat TUTORIAL BLOG tu....
sbbnya, aku dah buat kat BLOGROLL tp ramai org x perasa ada benda tu.....
Iza Iza 9:21 AM
lg satu,aku x paham ttg link tajuk utk gantikan menu....
bukan kena masukkan terus ke tajuk tu....tlg bg contoh link tajuk cmne....
Iza Iza 9:46 AM
sibuk ke?dh byk hari menunggu ni....
Tranxec Tranxec 2:21 PM
Salam,Bro boleh tak bagitau camne nk copy kod script tu..pastu masukkan dlm post..tapi tak nak jadi drop menu..nk kod je yg terpapar..macam lu buat..
mushee murtadza mushee murtadza 1:37 AM
macam mana nak carik link untuk letak dekat tajuk 1,2 and lain lain tu?
Ashraf Man Ashraf Man 12:43 AM
salam bro,tahu x macam mana nak buat sub page?