Ubahsuai pada blog

Bagi anda yang baru membuat blog, ada beberapa ‘setting’ yang harus di lakukan agar blog kita boleh di kesan oleh enjin pencari seperti Google,yahoo, Msn dan lain-lain lagi. Sebagai panduan kepada mereka yang baru membina blog, bolehlah ikut panduan ini:


1.Klik Setting, dan kemudian klik Basic. Beberapa form yang harus di isi pada menu Formatting:

Title ⇒ isi dengan tajuk blog anda. Contoh : bina blog mudah dengan blogspot.

Description⇒ isi pengenalan tentang blog anda. Contoh : Hanya sekadar menyampaikan apa yang saya tahu tentang blogspot.

Add your blog to our listings? ⇒ pilih Yes.

Let search engines find your blog? ⇒ pilih Yes.

Show Quick Editing on your Blog?⇒ pilih Yes.

Show Email Post links?⇒ Sebaiknya pilih yes, tetapi jika anda memilih juga tidak mengapa.

Adult Content?⇒ Pilih No. Jika pilih yes bererti blog anda di anggap blog untuk tatapan orang dewasa sahaja.

Show Compose Mode for all your blogs?⇒ pilih Yes.

Enable transliteration? ⇒ pilih Disable.
Klik Save Setting.


2. Klik Publishing untuk mengubah menu Publishing :

Blogspot Address⇒ isi dengan nama blog anda. Contoh : Maribuatblog.blogspot.com.

Klik Save Setting. Selesai.


3. Klik Formatting untuk mengubah menu Formatting :

Show ⇒ pilih angka posting yang ingin anda tampilkan. Contoh : Show : 6 posting.Ini bermakna posting yang akan dipapar pada blog anda adalah sebanyak 6 posting. Pilih posts on the main page pada menu pulldown.

Date Header Format⇒ pilih format yang mana anda minat, Format Date Header Format ini akan mterpapar pada posting anda nanti.

Archive Index Date Format⇒ pilih format yang mana anda minat.

Timestamp Format⇒ Pilih format waktu yang mana anda minat.

Time Zone⇒ Pilih zon waktu yang sesuai. Contoh [GMT+08:00]Kuala Lumpur.

Language ⇒ Pilih format bahasa yang anda minat.

Convert line breaks⇒ Pilih Yes.

Show Title field⇒ pilih Yes.

Enable float alignment⇒ pilih Yes.

Klik Save Setting. Selesai.


4. Klik Comment untuk mengubah menu Comment :

Comment ⇒ pilih show agar artikel anda dapat di komen oleh pengunjung.

Who Can Comment?? ⇒ Pilih Anyone - includes Anonymous Users. Ini di maksudkan agar setiap orang boleh membuat komen pada posting anda.

Comments Default for Posts⇒ pilih New Posts Have Comments.

Backlinks⇒ Pilih show. Ini bermaksud anda mengetahui apabila ada yang membina link pada artikel anda.

Backlinks Default for Posts⇒ pilih New Posts Have Backlinks.

Comments Timestamp Format⇒ pilih format waktu yang mana anda minat. Ubahsuai pada blog

{ 26 comments.. read them below or add one }

Miss CiCi Miss CiCi 11:35 AM
Salam nescafe...nape saya saya punya blog takde post utk komen kat bawah tu ek??dah ikut dah setting yg nescafe suruh tu..atau ada apa2 lagi nak add ke?tulun...tulun.....;)
Nescafe ais Nescafe ais 1:31 PM
setting pada comment. Ubah kat situ
Dak Wan Dak Wan 2:02 PM
Selalunya blog jd lmbt load psl apa ye?
azizpa20 azizpa20 3:18 PM
saya dah buat blog.macamana nak ubahsuai atau update.tq
PKG Langkap PKG Langkap 11:03 AM
thanks atas segala maklumat..mmg berguna sangat..anyway teruskan usaha untuk menjayakan blog ini...
AnonymousAnonymous 10:48 AM
camne nak link blog ke face book? malu sebenarnya nk tya sbb yg tu pun tak tau. tp kena tya juga. plz help me
AnonymousAnonymous 10:10 AM
kt profile facebook
di sebelah knan bawah sekali
ade create badge
so, click situ
and follow the instructions
shida shida 3:28 PM
hai....macam mana nak buat agar tak ada org copy kita punya web....supaya ada safety..tq...baru nak buat terkial-kial
shida shida 11:30 PM
salam..nak tanya macam mana nak buat link
perkataan di muka depan blog tapi maklumat ada di page 2 tapi page 2 belum buat lagi..sebab tak tahu nak buat dari page ke page...sila beri maklumat ....pening pala tak jumpa2x jalan
Pencinta Syahid Pencinta Syahid 1:22 AM
salam .. nak minta tolong skit .. macam mana nak hilangkan fungsi read more tu nak tampilkan blog dalam full post.template ni memang da sediakan fungsi read more .. ada cara tak nak modified die bagi nmpk full post. TY
Mr. Din Mr. Din 1:51 AM
Good blog.. Keep up your good work!
prs sesma prs sesma 9:21 PM
nk tnya...knapa mana2 users x bleh mmberi komen kt sya punye blog??
Nescafe ais Nescafe ais 9:56 PM
@prs sesma

Mungkin ada error pada template. Cuba upload template yang lain.
SUPERCUTIEST! SUPERCUTIEST! 1:00 PM
tak phmm....???? saya bru je umur 12 thun...tak tau ape tu URL ape tu template ....saye jadi BLUR semuanye ... ?._.?
khairel khairel 1:43 AM
salam... bang nesc.. tima kasih..thank you.. nandri.....kamsia... kamsia... banyakbanyak...
kukiesyaz kukiesyaz 4:56 AM
salam..nk tnye...nape post kat blog sy ada 2 kali ek? cmne nak ilangkn?
Ros Illiyyuun Ros Illiyyuun 8:29 PM
This comment has been removed by the author.
jessica jessica 4:07 PM
dh ada blog..sila le sudi2kan menulis dalm blog ini,...
mieza mieza 2:05 AM
sy budak baru bljr..huhu..lepas sy create blog (no2),sy xleh ke template(no3)..cmne ni..sy xpaham laa..dh 3,4x sy try wt..
amry amry 6:57 PM
salam nes..blog saya berat untuk diloading la...kadang2 kena klik beberapa kali baru post tu kuar complete. naper yer?
azlie azlie 3:07 PM
Salam berader Nescafe, kenapa blog sy xdpt dikesan google?
Adekah kerana email user sy gune yahoomail? Atau ade sebab lain
Wanie Nasir Wanie Nasir 1:40 PM
macam mana nak tuka nama comment tu jadi lain.i mean contohnya nak tuka nama comment tu kepada responds ke,words of wisdom ker.
AnonymousAnonymous 7:16 AM
Saya baru-baru datang di blog Anda dan telah membaca bersama. Saya pikir saya akan meninggalkan komentar pertama saya. Aku nggak tahu apa yang harus kukatakan kecuali bahwa saya telah menikmati membaca. Nice blog.
AnonymousAnonymous 5:09 PM
Terima kasih, pekerjaan yang baik! Ini adalah hal yang saya harus miliki..