Cara pasang widget blog di blogspot


Pada artikel sebelumnya, Mari bina blog ada memaklumkan kepada anda yang Mari bina blog akan menunjukkan bagaimana untuk memasukkan widget didalam blog pada artikel yang akan datang. Jadi untuk tidak membuatkan anda tertunggu-tunggu, pada artikel kali ini, Mari bina blog akan menunjukkan bagaimana untuk memasukkan widget ke dalam blog. Kebiasaannya, widget akan di letakkan di bahagain tepi blog sama ada di sebelah kanan ataupun kiri. Untuk memasukkan widget tersebut, anda perlu mendapatkan script HTML widget yang anda inginkan seperti jam, chat box, slide show, gambar dan sebagainya.

Mari bina blog menganggap anda sudah mempunyai script HTML tersebut. Apa yang perlu anda lakukan ialah klik di bahagian 'Layout' dan paparan seperti gambar yang di tunjukkan ini akan keluar.


Seterusnya klik 'Add a Gadget' dan paparan seperti gambar ini keluar.


Kemudian klik pula 'HTML/JavaScript' dan paparan Configure HTML/JavaScript akan muncul.


Copy script HTML yang anda ingin masukkan dan paste kan di bahagian content. Tuliskan Title berdasarkan apakah widget tersebut.


Sila taipkan perkataan center beserta kurungan <> di ikuti script HTML anda dan di akhiri dengan /center beserta kurungan<> seperti yang di highlightkan didalam gambar supaya widget yang anda masukkan tadi akan terletak di tengah-tengah sidebar anda.


Di sini Mari bina blog juga akan menyenaraikan website yang menyediakan perkhidmatan widget menarik yang boleh di pilih untuk di masukkan di dalam blog anda.

http://cbox.ws/index.php

http://www.histats.com

http://www.widgetbox.com

http://www.wieistmeineip.de

http://feedjit.com

http://www.widgeo.net

http://www.xat.com

http://www.islamicfinder.org

http://mycounter.tinycounter.com

http://whos.amung.us

http://www.flashbannernow.com

http://www.myflashfetish.com

http://www.flashvortex.com

http://www.clocklink.com

http://www.al-habib.info

http://www.shoutboxpro.com

http://www.shoutmix.com

http://widget-54.slide.com

{ 19 comments.. read them below or add one }

cik lia cik lia 7:15 PM
salam.. mcm mana nk tambag poll gadjet ye??
Nescafe ais Nescafe ais 7:59 PM
Kepada Cik Lia, tutorial untuk membina poll telah di postingkan.
bLEaZaPp bLEaZaPp 1:44 PM
salam..mcm mana nak buat kalau saya pasang widget recent post...tp tulisan pada widget recent post tersebut tak sama pas 2 ada garisan...soalan macam mana nak hilangkan tulisan tersebut n garisannya sekali???newbie
Nescafe ais Nescafe ais 4:23 PM
Salam to bLEaZaPp:

Kena tgk dulu kat mana amik widget tu, kalau dari blog widgetforfree or bloggerbuster or tempat lain, kena edit kod pada javascript dia.

Kalau guna feed yang ada pada blogspot, rasanya takder problem kut, sebab setting ikut pada template yang kita guna .
EyZza EyZza 4:24 PM
hye nescafe ice...

im new here..

plz teach me how to make a very big photoslides in the 1st page of our blog..

plz,plz and plz...

thnxx.
Nescafe ais Nescafe ais 5:22 PM
To EyZza:

~ Big photoslide yang macam mana tu erk. Gua cadangkan guna photobucket slideshow.
AnonymousAnonymous 1:30 PM
salam mr nes. mcm mana klu blog tu xda scrip html? susahnya............ uhukkkkkkkkkkkkk
ringo ringo 12:13 PM
bole x buat widget yang kite bleh tau sape yg tgh view page kite
Dak Wan Dak Wan 7:25 PM
Rasanya dah ada widget tu ringo. Namanya camfrog :)
AnonymousAnonymous 12:09 PM
salam bro.... klu kita nak pasang widget order form @ nak letak acct no mcm mana erk?

hambe ni budak baru merangkak. tlg..... uhukkk
Nescafe ais Nescafe ais 5:03 PM
To Anon:

~Biasanya memang ada. Mungkin tak jumpa cari.

To ringo:

~Setakat nih gua rasa x ada. Yang ada cuma view untuk ip visitor.

To Anon:

~Sila respon kat e mail nascafeaissatu@gmail.com
AnonymousAnonymous 12:02 AM
bro mcm mana nak buat comment ada gambar ni...akku buat tak jadi la...lagi satu...ajar la nak buat templete wordpres ni aku buat tak jadi je :( tension pakai tempplete aku sekarang ni...!! HELP HELP..
Mohd Ariffin Berhanudin Mohd Ariffin Berhanudin 9:42 AM
Bro....macam mana nak dapatkan Html javascript ni ye melalui link yang kita suke
Heidir Mohd Tamimi Heidir Mohd Tamimi 11:45 AM
salam,
macamana nak centrekan tajuk di sidebar?
please
www.the-shop2u.blogspot.com
AnonymousAnonymous 11:12 AM
Saya dah copy & paste skrip utk buat flash text. Lepas tu saya save sebagai draf. Bila preview draf, tak keluar pun widget flash text tu. Adakah widget hanya berfungsi bila blog tu betul-betul kita dah publish? Terima kasih.
[ㄨ]≤ IKRAM ≥[ㄨ] [ㄨ]≤ IKRAM ≥[ㄨ] 5:13 AM
Salam nes . Hehe . Ramai peminat tu . Huhuhu :D
Amir Al-Maruzy Amir Al-Maruzy 4:40 PM
mantap infonya, berkunjung juga di blog saya yach