Muat naik gambar

Pada artikel kali ini, Mari bina blog akan menunjukkan anda bagaimana untuk mengupload ataupun memuat naik gambar pada posting anda. Cara yang paling mudah ialah dengan mengklik pada ikon 'add image'. Paparan seperti gambar ini akan keluar.



Klik 'browse' dan pilihlah gambar yang mana ingin masukkan pada posting anda. Anda boleh menguploadkan lebih daripada satu gambar dengan mengklik pada 'Add another image'. Anda boleh memilih sama ada ingin meletakkan gambar tersebut di bahagian sebelah tengah,kanan ataupun kiri pada posting tersebut. Selepas memilih gambar yang ingin anda masukkan pada posting tersebut, klik 'Upload image'. Tunggu seketika sehingga paparan seperti gambar di bawah ini muncul.




Kemudian klik 'Done'. Selesailah sudah proses untuk anda mengupload gambar. Terdapat beberapa cara lagi bagaimana untuk menguploadkan gambar. Selain dari cara yang saya tunjukkan ini, anda sebenarnya boleh menguploadkan gambar-gambar anda di file host seperti di photobucket.com.

Muat naik gambar

salam, cam na nak letak gambar diantara text,contohnya text dibawahnya gambar dan text kembali. saya cuba drag gambar tetapi tak boleh.tolong la....

Ass..
Boleh tolong ajar tak camne nak letak gambar kat side bar (kat bhg add a gadged) dari koleksi gambar sendiri atau dari sumber luar. Bila saya klik browse dan pilih gambar, apa step seterusnya. Sbb lepas tu dia tanya pls specify imej!. Thanks 4 ur help!

@Wana Yusuf

Kena masukkan URL gambar tu

mcm mana nak post pic dimension 600 x 400

salam

nak besarkan gambar pd dlm blog..bile double klik gambar tetap same saiz jgak..

Anonymous
delete

hi nak tny..
camne nak letakkan text pada gmb? (on pic). Kena edit sndr atau blh ltk b4 publish kt blogspot?
thx ye =)

salam..x tau nk tanya katne..tp sy benar2x hadapi mslh..petang td sy terkejut tgk sesuatu perubahan berlaku pd post di blogspot.

asalnya sy dh setting (updated editor)..utk segala posting di blogspot sy.

pepun, boleh tak tlg saya

baca kat sini ye...

http://mia-ina.blogspot.com/2010/04/help-me.html

salam,

Cara pasang photo slider pada blogspot

Da try buat, tapi gambar tak keluar..

text ok, slide pun ada gak

terima kasih,pengen aq cuba dulu........moga success!!!!!

thanks i've learnt a lot bout d blogging wit ur blog...n baru je buat blog..the simplest newbie blog on d earth

jom la kawan2 jenguk n tegur2
http://chikedees.blogspot.com

mungkin soklan ni bodoh sangat buat tuan umah..saya tak reti nak kecikkan gambar tuk add kat follower..faham tak soklan saya ni..