Meletak gambar di tengah column




Bagi blogger yang baru membina blog, kebiasaannya akan menghadapi kesulitan semasa meletakkan gambar di bahagian column tepi (kiri atau kanan). Akan mengeluhlah mereka kerana gambar yang di letakkan di column tepi (kiri atau kanan) tersebut terlalu ke rapat ke kanan ataupun ke kiri. Alangkah baiknya jika dapat meletakkan gambar tersebut betul-betul di bahagian tengah tepi column, tetapi ada yang menganggap perkara tersebut adalah remeh dan langsung membiarkan sahaja kedudukan gambar tersebut. Ianya terpulang kepada blogger itu sendiri.

Jangan khuatir dan risau kerana
Mari bina blog akan menunjukkan anda bagaimanakah caranya untuk meletakkan kedudukan gambar seperti yang tertera di dalam gambar di atas.

Mari bina blog mengandaikan, gambar yang akan diletakkan di bahagian tepi column tersebut telah di uploadkan di photobucket.com.

Copy HTML script bagi gambar tersebut dan pastekan pada ruangan content.




Edit script HTML tersebut dengan menambahkan kod seperti yang di highlightkan pada gambar di bawah ini.



Setelah selesai, klik save dan anda boleh melihat hasilnya.
Meletak gambar di tengah column

saya biasanya tidak faham apa yang dikatakan htm? kerana biasanya bila hendak upload gambar mesti ada arahan untuk menulis url? dimana baru kita boleh dapat url bagi mengupload gambar??

Saya kurang faham soalan tuan..Maksud tuan,hosting untuk mengupload gambar?

Uri hendaklah dimasukkan bila kita ingin mengupload gambar dari internet atau hosting. Jika ingin mengupload gambar daripada komputer, hanya klik butang upload dan pilih file bagi gambar tersebut.

Kenapa di blog saya (baru dibuat) tiada control utk configure HTML/Javascript tu?

camne nak centerkan psdt kita tu??kalau pelawat baca,asyik dok tepi je...ada panduan??

mcm mne nk center kn gmbr kalo kita upload dri komputer coz gmbr xde url or html?

Dah try, tapi dia tak nak center gak.. kenapa yer.. lepas save tgk balik macam dia tak terima arahan center tu.. Image hosting photobucket.