Membina kotak






Bagaimana membuat kotak seperti ini


Kadangkala kita ingin membina kotak - kotak yang boleh di add text kan pada posting ataupun column tepi,tetapi tidak tahu bagaimanakah caranya. Alangkah baiknya jika tools di blog mempunyai tools seperti microsoft word, tetapi malangnya tools yang seperti itu tidak ada.

Mari bina blog akan menunjukkan bagaimana untuk membinanya. Apa yang paling penting sekali ialah anda perlu memahami kod script HTML bagi kotak-kotak tersebut. Hanya perlu mengedit untuk saiz kotak, warna dan ketebalan border.

Untuk membina kotak, copy tag HTML dibawah dan paste pada notepad. Edit text atau link. Setelah selesai mengedit, copy dan paste kan pada posting atau bahagian column tepi anda.



Membina kotak

kotak ni untk apa?

To Zayani:

~ Masukkan teks, gambar, link. Lebih kurang macam frame.

tuan rumah,,,tak paham la bende nih.,.

To cik Ti:

~ Copy cod yang dalam kotak tu. Lepas tu paste pada post. Cuba tengok jadi mcm ner..yer.

mcm mana nak tules dlm tuh ?

Edit pada draft post dulu(Compose). Dah siap, salin kodnya(Edit HTML), paste kat mana nak di letak

aduhh yg ni tul2 xpaham... byk kali dh baca ni

dh blh buat kotak.....tapi tak tau nk add text plak..huhu....tolong bro...

@SafiaAddina

Edit pada Compose.

salam..tumpang tnye skali..klu edit pd compose..nk letak aytnye kt mne?? diantara salah satu kodnye atau sblm kod tu??

@farah◕‿◕

Edit teks dalam kotak tu pada compose.

Ooo...gtu....nanti aku try buat..

kotak tu ada saiz tinggi dgn lebar jd ubah le saiz ikut keprluan dan text tu. kemudian text tu pulak tulis le di antara kod yang paling last-
antara > < div tu

thanks nescafe ais...sy gune pakai tutorial u...

This comment has been removed by the author. - Hapus

camne nak kekalkn tex html tu dlm box ek? sb klo da sve html tu dlm box, trus je jd gbr..sy nk kekalkn tex html tu je..nk wt mcm testi..

@dakkerek92

Check kat sini

http://maribinablog.blogspot.com/search/label/HTML%20Escaper

oo..akey2..trimaz ek abg nes..
:P

slam mcmne nak buat gambar sebagai menu, ye

mcm mne nk wat sume ny..kta pening pale la

hehe,..thankz tau utk tutorial ni...hehe

time kasih...tutorial dari u banyak membantu.
tapi nak tanye sikit boleh?
kalau kite nak jarakkan sedikit entri yang kat atas dengan yang bawah macamana caranye yer?..coz saya punya post lepas dan terkini rasanya terlalu hampir..n nampak agak berserabut.

sori banyak tanya..n tenkiu

copy tag html..di mane yer...da cuba xdptle..sape2 bole bantu tak?

macam mana nk buat kotak tu berwarna?

Anonymous
delete

salam mcm mane nk buat kotak2 dkt sidebar blog erk?mcm ada bntuk2 kotak la dia auto sendri dah size ape semua pening la nk buat yg tu yg jd garis2 jew

mcm mane nak adjust kotak tu nak bg die centre eh?

bagaimana nak frame pd kotak tepi tu ye