Memadam Navigation Bar


Navigation Bar adalah satu frame yang terletak di bahagian atas blogspot secara default. Pada satu ketika kehadiran Navigation Bar ini mungkin mengganggu design blog anda. Navigation Bar ini boleh padam terus seperti blog ini, atau boleh disembunyikan dan dikeluarkan semula, atau anda juga boleh menjadikannya lutsinar.

Untuk menghilangkannya anda perlu melakukan langkah berikut:

Login ke blog anda dan pilih Layout>>Edit HTML
Masukkan kod berikut selepas maklumat template


#navbar-iframe {
height:0px;
visibility:hidden;
display:none;
}


contohnya

-----------------------------------------------
Blogger Template Style
Name: Modi
Designer: Douglas Bowman
URL: www.stopdesign.com
Date: 26 Feb 2004
Updated by: § Suhaimimd § 02012009
----------------------------------------------- */

#navbar-iframe {
height:0px;
visibility:hidden;
display:none;
}

Kemudian Klik pada save template atau preview dahulu sebelum save.
Untuk menyembunyikan navigation bar dan keluar semula bila mouse dihalakan ke bahagian atas blog anda, tukar kod tadi dengan kod ini:


#navbar-iframe{
opacity:0.0;
filter:alpha(Opacity=0)
}

#navbar-iframe:hover{
opacity:1.0;
filter:alpha(Opacity=100, FinishedOpacity=100)
}

Untuk menjadikannya lutsinar atau sebahagian lutsinar, gunakan kod berikut:

#navbar-iframe{
opacity:0.0;
filter:alpha(Opacity=100)
}

Tukarkan nilai opacity:0.0 kepada kadar ketelusan yang anda kehendaki. Nilainya mestilah antara 0.0 hingga 1.0. Contohnya jika anda inginkan 50% lutsinar masukan 0.5.
Memadam Navigation Bar

Assalamualaikummm,...
saya da nak tanya soklan nie,nape ya blog saya kadang kala & kerap kali laaa tkleh nak buka full & tkleh bka trus. error,dia nek msg "internet explorer cannot open the internet site http://pusakagayongpulaupinang.blogspot.com/. Operation aborted"

tp kalau guna google atau mozila ok jer..kalau guna IE8 jer mesti prob,kalau ok pn lpas refresh mesti jadi gak.

nape erkk..leh tulun sy settlekn maslah nie tk?
memandangkan sy ni bdk br blajar,it pn tk pandai sangat..
harp leh tulun..
salam khwah,perkenalan..dr sy


Panglima Hitam
PSSPGM Bahagian Negeri Pulau Pinang
http://pusakagayongpulaupinang.blogspot.com/

Saya kurang pasti apa masalahnya. Sama juga dengan template blog ini, apabila menggunakan aplikasi IE, akan berlaku error pada paparan, tetapi normal apbila menggunakan Firefox

Salam nescafe...tulun..tulunnn...saya terdelete "About Me" yg kat tepi tu..camne nak letak balik??belom create ape2 lagi dah ilang suma benda..heheheh....Buta IT tul laaa...heeehaaa..tolong k...

Masukkan semula profile pada Add a gadget

Wa kena BSOD klu guna Ie wat open blog ahh..... sedey giler :( Adakah mcsoft ingin buat blog dia sendiri? Nantikan jewr ye........

To Dak Wan:

~ Tak tau nak cakap lah bro. IE memang tak ngam dengan blogspot. Mesti ada error walaupun sikit.

Tolong..tolong..template yg aku download tu x ada navbar. aku cuba delate kod html yg asal dan gantikan yg mcm chipsmall tu, bila view, background dah jd putih. napa ek?

bila ko nk jawab soalan aku ni....dah byk kali mai

macam ne nak letak flash game online kat blog?boleh tolon tak

bro code nie nk letak kt mane?

huh?berjaya!sukanye!HAHA.

nak tanye sket > da padam navigation bar tapi ruang antara header dgn navigation td still ada..mcm die lutsinar lak..cmne nk bagi header trus kt atas mcm nes pnye header?