Menukar Ikon favicon

Favicon (favourite icon) adalah ikon kecil yang berada pada URL blog atau website anda. Apabila anda membuat blog di Blogger.com,favicon yang berada pada URL anda adalah berupa favicon blogger.


Untuk menggantikan favicon asal kepada favicon anda sendiri, anda perlulah membina satu gambar. Ianya terpulang kepada kretiviti anda untuk membina gambar tersebut. Saiz bagi gambar mestilah sama ukurannya. Sebagai contoh, 100px x 100px. Setelah siap membina dan anda berpuas hati dengan gambar tersebut, save ke dalam komputer.

Seterusnya pergi ke http://www.favicongenerator.com . Ikut arahan yang diberikan dan setelah favicon tersebut di save ke dalam komputer, upload favicon tersebut di http://www.picpanda.com. Tunggu sehnigga proses upload selesai dan kemudian copy url favicon tersebut dan pastekan ke dalam notepad. Seterusnya, copy tag html ini  <link href='masukkan url favison .ico' rel='icon'/> dan paste kan ke dalam notepad. Gantikan perkataan masukkan url favicon.ico pada tag html kepada url favicon yang telah di copy dari http://www.picpanda.com tadi.

Setelah selesai mengedit, copy tag html yang telah siap di edit tersebut dan klik ke Dashboard=>Layout=>Edit HTML. Tick kan pada kotak Expand Widget Templates. Seterusnya tekan Ctrl+F dan taipkan </head> dan tekan enter. Pastekan tag HTML tadi di atas code </head>. Klik preview dan jika tiada sebarang masalah(error), klik save.

Satu cara lagi yang sangat mudah ialah dengan membinanya di sini  http://www.iconj.com/. Terima kasih pada sdr Izanuddin yang telah memberikan link tersebut pada saya.
Menukar Ikon favicon

salam...
yg ni aku xpaham ag r..
nape aku wat sjibik mcm ko suruh..
still same je results die..cer skit..hu

w,salam

Kotak utk kod kat atas dah terlebih dari column. Mungkin ko tak salin semua kod. Aku pun tak persan posting nih jadi mcm nih sebab sblum nih aku banyak tukar layout. Takper nanti aku adjust balik.

ok2...
aku try bnyk x..
xjd2 r...
hu

yang ner??

b4
link rel="shortcut icon" href="masukkan url favicon.ico">


afta
link rel="shortcut icon" href="masukkan url favicon.ico">

tol ka??

masuk kod nih

<link rel="shortcut icon" href="masukkan url favicon.ico">

weh2...
da jadi...haha...
makasih beb..hehe..

http://www.iconj.com/

gune yg web atas g snang...makasih neskape..
haha

hahaha..
sbb ko jugak r..
sbb 2 ley xkar..
anyway...tq...

woaaa ... dah lama aku cari pasal nie

to izanuddin: knape bile sy klik kt link tu,asik xdpt je eh...? hmm....

dh try bwt,tp die kate gini...
--> Your template could not be parsed as it is not well-formed. Please make sure all XML elements are closed properly.
XML error message: The element type "link" must be terminated by the matching end-tag "".
--->pe mksud die..?
sbb kt picpanda tu die bg bbrape url..dh try sume..hmm..

To ishlibetish:

~ Maksudnya, kod tak lengkap.

Yeah!!! Sudah jadik @ 1st try!
Ahkak suka!!! *clap-clap-clap*
Makasih yer...

dia mesti at least bawah ]]><b:skin> ek? kalau tak, tak keluar. aku try letak bawah <head> tak jadi.

@sukiminna

Ye.kena paste bawah ]]><b:skin> sebelum </head>

Haha. nasib baik ko tegur. Gua pun tak perasan gua tak detail kan kat tutorial ni. Hehe

wah gua pun dh lama carik mende ni... jap pk dulu nk letak gambo mende... gambo belu ke gambo meroh ke... nanti ai test n repot cni

Anonymous
delete

website picpanda x load la...
ada website lain x?

Thanks bro.....
Sekali buat dah jd la.....
bestnya....
dah lama nk tya benda ni tp asyik terlupa je bila ada n3 terbaru ko....
Thanks....

haha..jadi!!tq

weeee.... hurray! thanks for the tips!

hye..

thnx ur tips..
hani dah berjaya buat..
thnx a lot..

da buat da...
tp copy dari
www.iconj.com
thank you..
sweet sangat/...

saya try buat, tapi tak jadi la...
saya senang gunakan www.iconj.com untuk generate favicon tapi takde apa2 perubahan pun...

head SINI KE PERLU LETAK FAVICON HTML CODE ?
b:include data'blog' name='all-head-content
titledata:blog.pageTitletitle
b:skinCDATA
ATAU COPY PASTEKAN HTML CODES DKT SINI ?
-----------------------------------------------
Blogger Template Style
Name: Minima
Date: 26 Feb 2004
Updated by: Blogger Team
-----------------------------------------------

Sape2 yang blh tlg saya generatekan favicon utk blog saya... terima kasih.

BLEH EDIT X PAGE NIE?MCM ADE KOD TRTINGGAL JER..SY WAT X JADI2..

da dpt dah..masukkan kod nie :

<link rel="shortcut icon" href="masukkan url favison .ico" type="image/x-icon" />
masukkan kod di atas di bawah ]]></b:skin> sebelum </head>