Cara tukar template blog di blogspot

Menukar template bukanlah semudah yang di sangkakan kerana kesannya,kita akan kehilangan beberapa elemen dan widget-widget yang menarik dalam layout yang sebelumnya.Di sini, ingin Mari bina blog jelaskan beberapa langkah yang perlu di ambil sebelum menukar layout baru.

1. Anda harus membackup dulu template anda yang lama.Caranya, anda masuk ke menu "Layout --> Edit HTML", terus klik link bertuliskan "Download Full Template" terus simpan file yang diberikan.

2.Anda perlu backup elemen-elemen atau widget-widget yang dah pernah anda pasang sebelum ni, caranya >>masuk ke menu "Page Element", disitu kan banyak element-element yang sudah anda pasang, dibawahnya ada link bertuliskan "edit" klik link-link tersebut satu persatu, copy isi dari element itu dan simpan dalam notepad. Kalau anda dah ganti template dan ingin memasang element-element tersebut tinggal copy dari notepad dan letakkan di "add page element".

3.Jika template dan element-element sudah di backup, langkah seterusnya ialah mengupload template yang sudah anda download. Biasanya file template yang di download berbentuk "XML" tapi kadang-kadang ada juga yang berbentuk "zip atau rar".Jika begitu, anda harus mengekstraknya terlebih dahulu sehingga dapat file berbentuk "xml". Kemudian cara menguploadnya, Kembali ke menu "Edit HTML", disitu ada button "browse" .Klik button tersebut dan cari file template yg anda download tadi dan pastikan yang berformat XML, setelah itu terus klik button "upload".

4.Biasanya kita akan mendapat pengesahan bahawa segala widget-widget kita akan dihapuskan.Abaikan sahaja. Klik button "Confirm & Save".Selesai.Anda akan melihat blog anda berwajah baru.

Mari bina blog kongsikan beberapa web yang menyediakan templates untuk blogger (blogger templates) yang menarik. Pilihlah mengikut citarasa anda.

1) http://btemplates.com/
2) http://www.pyzam.com/
3) http://www.blogspottemplate.com/
4) http://blogspottemplates.blogspot.com/
5) http://www.finalsense.com/services/blog_templates/
Cara tukar template blog di blogspot

Hi,

Bagus ilmu yg sedara curahkan kepada pengunjung.

Terima Kasih

1616

http://se6se6.blogspot.com

kenapa saya tidak boleh masukkan template baru? setelah saya copy semua code tetapi tidak boleh save dan keluar

Please correct the error below, and submit your template again.
Your template could not be parsed as it is not well-formed. Please make sure all XML elements are closed properly.
XML error message: The content of elements must consist of well-formed character data or markup.

Maksudnya ada error pada kod template tersebut. Elemen script ada yang hilang. Kebiasaannya, jika kita uploadkan script template yang betul,jarang sekali berlakunya masalah.

banyak template percuma yang cantik2 tetapi saya tidak tahu bagaimana hendak menggunakan nya...tapi say dah copy sepenuhnya tetap tak boleh.. saya dah hampir putus asa sehinggalah saya berjumpa dgn blog ni.. tolong........lah saya...

Untuk menukar template, tidak di galakkan untuk copy script yang baru dan paste di atas script yang lama. Sila klik butang upload, dan pilih script template tersebut. Uploadkan file .XML

The XML page cannot be displayed
Cannot view XML input using style sheet. Please correct the error and then click the Refresh button, or try again later.


--------------------------------------------------------------------------------

The server did not understand the request, or the request was invalid. Error processing resource 'http://www.w3.org/TR/xhtm...



APA NAK BUAT..tolong...!

script template tak lengkap.Mungkin script tersebut hanya ada css script. Cuba Pak Long Saba guna template yang lain.

Pergghh...Nesc
Terima kasih banyak.
Dah boleh dah. Almaklumlah..orang tua nak buat blog..terkial2 lah.
Macamanapun nak ucapkan terimakasih banyak pada Nesc 100x lagi.

Nesc..
Template dah tukar tapi..macamana nak edit blok pak long ? Dah hilang icon2 tu. Sori ekk..orang tua baru nak belajar bat blog.

Upps..dah jumpa. Sori ekk.

salam tuan rumah and sahabat semua. saya orang baru.terpandang web ni sambil tgh mencari cara tukar template.berpuluh2 template sy tukar tp semuanya eror.tukar dr 2 ke 3 colum.
dah pening dah.
camne tuan rumah n pak long blh bantu sye.tlg ek...
http://shafizul.blogspot.com
(nk tukar template lain sebab template ni dah lari setting dia)

To sham

Cuba check kat sini plak;

http://maribinablog.blogspot.com/2009/07/menukar-template-2.html

TQ Tuan Nesc..
Dah dapat dah sy tukar template.Penat berhempas pulas bagai nak rak.
Tp, sy pujilah blog tuan. Byk info sy blh belajar.
TQ.

tq tuan nesc.
nanti sya reg. jd follower blog ni.

trime kaseh....maken rambang mate nk pileh template bru..hehe.. ^_^

best2..ader gak panduan utk edit layout..selame ni try and error je..seb baik jadi

salam. sy org baru.. n nak tukar templet blog.. search dalam www.allblogtools.com/blogger-templatess pastu dah download dah dia nyer templeted,,
yang problem dia ni,, aduh.. udah pening pala dah... Plz help me.... ☺

arh, 1 lagi cam ner nak Extract file script template... tak tau lor... huhu.. help me plz..

To miss3808;

~Gua cadangkan download kat btemplates.com atau bietemplates.com. Banyak template yang menarik.

~ Extract guna winzip atau winrar. Pada folder tu klik kiri pd mouse. Pilih Extract.

Klu kita edit template sedia ada dan buang mana yg kita tak suka, kira salah atau tak?

nes... nak tanya. cik jah ubah templatekan. pakai opera. tapi... bila cik jah bukak pakai explore, susunan blog cik jah jadi beterabur.
soalan 1- knapa erk?
2- mcm mana nak atasinya??
3- dlm opera plak ada sesetgh widget x appear dlm scrin. tq

To Dak Wan:

~ Edit template tak salah, tapi kalau kita buang kredit pada template tu, sendiri mau ingat la. hehheh.

To RedzaLiza:

1. Sebab ke semua internet browser tak sama.
2. Tak ada cara nak atasi. Tapi kalau nak juga, kena check pada ke semua internet browser yang ada selepas kita edit template.
3. Majority guna Mozilla Firefox. Bertukarlah ke Mozilla Firefox. Hehheh.

hehehe.... cikgu nes tgk beterabur x????? ok kata cikgu. oklah cik jah. penat ni. dr smlm duk main template je. uhukkkkkkk

sye dh cuba banyak kali tetapi kenapa x bole www.umairah98.blogspot.com

@umairah jaffar

Huh. Tak bole erk. Mesti ada yang silap. File script tu mesti dalam format XML. Kena extract dulu jadi XML

Kena fahamkan betul-betul macam mana nak tukar template. Senang sangat kalau faham.

nk tanye add page element tu kat ne ?

@Jamilah Jaffar

Page element tu dulu. Sekarang namanya Add A Gadget. Kalau nak tukar template baru, widget yang kita pasang pada blog kena save dulu pada notepad. Kalau terus upload template baru, widget yang dah ada dalam blog lama akan hilang.

baru start dengan blog...jumpa pula blog ini! i love it!!! tQ

salam..nescafe ais..
sy dh try byk kli upload templates tp asyik fail je..blik kuar:

Please correct the error below, and submit your template again.
Your template could not be parsed as it is not well-formed. Please make sure all XML elements are closed properly.
XML error message: The content of elements must consist of well-formed character data or markup.

dh pening x tw nk wt cmne lg dh..

nak buat template simple cam blog ni camna...klu tukar temp baru mesti benda2 yg aku buat cam readmore, bhgn comment tu ilang gak kan...leceh la plak rasa nya...huhuhu

sye dh jdi tpi dengan cara laen kat pyjam.com

www.umairah98.blogspot.com

tukar template yang paling saya malas sgt dan renyah takut hilang data pun ada jugak.terima kasih sgt2 dengan ilmu ni.

dah adjust layout...tapi makin buruk ..pehtu makin lmbt loading lak tuh...

now,i'm give up....huhu,sedey sekejap!

nk tny lagi..lau nak letak gambar/image kat header tuh,not more than bape kB ya? dh try letak tp tak kuar gmbr...ngan tajuk blog pon ilang gak

@Deco [MisS N]

Hehe. Abis pilih template yang buruk, memanglah jadi buruk. LOL

Saiz header kalau boleh jangan besar. Takut lambat loading. Lagi satu, guna format .jpg

Salam....
aku ada download template. kn dia ada Home, About, Faq dan Contact. yang berfungsi cuma Home. Mcm mna nk gunakan yg lain2 tu? Aku kurang arif la....tolong terangkan...tq...

salam..sy nk tny,sy dah tukar template dah ok dah seme,cun,tp template nye bckground yg baru download tu trs tukar jd bckground lame after 2 seconds.what should i do now???peninglah....pls HELP!

mane nak cari notepad yek..sy budak baru belajar

da bejaya...susah gak..byk benda kena wat...silap2 data boleh hilang...berpeluh gak la nak buat..huhuhu...tq sifu nes atas ilmu yang dicurahkan

sy new in blog..sy ad tkar new tempaltes..tp,slepas tukar,mana2 visitor x bleh mmbalas mana2 komen...why??help me...

salam..
mcm mana nk guna 2 template dalam blog? Saya nk guna kan 2 tempalte yg berbeza utk home dan apabila user klik pada readmore..
boleh ke?
harap en.nes dpt membantu..

--lehfopingu.blogspot.com

Hai..

Saya ada sedikit masalah pada template blog saya..ada gangguan di atas blog..macamana nak buang / saya kene buang dan upload balik template yang sama..bohon bantuan..

tqvm

Salam....

Saya baru berjinak-jinak nak buat blog. Saya dah ikuti panduan nak tukar template baru. Dah berjaya tukar templat yg saya hendak. Tapi macam mana nak masukkan balik data yg saya dah buat pada template yg lama?

ilmu yg bgus utk dikongsi bsama ^^

lagi satu if x nk loading page lmbat, utk img/pic tu sila save as web ok...

info yang amat berguna...tahniah kpd anda..
sblm ni sy dah tukar tapi semua nya jadi rosak..post n3 nye jadi ada kiri n kanan..mmg x leh nk delete..ksmplannya ia dh rosak...so tpkse la buat yg baru but yang ad skg ni pn x berapa memuaskn hti sy...sbb tu sy nk tkr tp sy rsau ia akn trjdi cm blog yg sblm ni...

give ur way to me...
thnx a lot

hai...


ilmu yag dipaparkan amat berguna...

tq & maju jaya

Salam....

Sy baru berjinak-jinak nak buat blog. Sy nk minta diajarkan cara nak buat dropdown menu coz bila nak publish post baru asik klr error meta. so bila nak buat pages baru sy kurang pandai so nak minta diajar caranya. minta tunjuk ajar pls. blog: astactraining.blogspot.com

tlg sy plz...
sy dh pn tukar template baru..dan hasilnya berjaya
.so skg sy ade mslh sbb dkt template br tu xkuar pn setting accounts sy n bnda2 setting yg lain.
sy xblh nk post yg sy nk tulis.sy nk tkr pd template yg lama pn xblh.sbb dia xde button klik tuk setting.mcm mn niiii...plz...

tak paham lha step yg kedue th !

saye dah download winzip dah klik kanan. extrax to .. tetap je zip ....

salam..

sekadar ingin berkongsi maklumat.
di sini saya ada me reka satu software khusus untuk web developer yang ingin menguji laman yang sedang anda bangunkan. software ini di beri nama "secawan Web Server ". Software ini free untuk digunakan. Untuk maklumat lanjut boleh lihat di sini
http://itsegmen.blogspot.com/2013/01/web-server.html.

Selamat mencuba

Sya x nmpak pun link download template . Mcm mna ni ?

saya still x nampak mne link download template tu