Scrolling Text


Pada permulaannya Mari bina blog akan menunjukkan bagaimana membina scrolling text yang mudah dan ringkas yang hanya menggunakan perkataan.

Contoh:

Hasilnya akan kelihatan seperti paparan dibawah ini.

Selamat Datang ke Maribinablog.blogspot.com

Copy,paste dan edit tag dibawah ke dalam notepad untuk membinanya.





Untuk menambahkan background berwarna pada teks, penambahan perkataan bgcolour dan kod warna HTML perlu dibuat.


Kod warna HTML boleh di ubah di http://html-color-codes.com/

Hasilnya akan kelihatan seperti paparan di bawah ini.

Selamat Datang ke Maribinablog.blogspot.com

Copy,paste dan edit tag di dalam notepad untuk membinanya.




Jika anda ingin mengubah arah pergerakan teks, sama ada ke kiri, kanan, atas ataupun bawah,penambahan perkataan direction dan kod arah pergerakan perlu dibuat.


Kod arah pergerakan:

left= ke kiri
right= ke kanan
up= ke atas
down= ke bawah

Contoh:
Hasilnya akan kelihatan seperti paparan di bawah ini.

Selamat Datang Ke Maribinablog.blogspot.com

Copy,paste dan edit tag dibawah ke dalam notepad untuk membinanya.




Untuk menjadikan teks bergerak secara ulang alik, penambahan perkataan behavior beserta kodnya perlu di buat.


Kod behavior= alternate

Contoh:
Hasilnya akan kelihatan seperti paparan di bawah ini.

Selamat Datang Ke Maribinablog.blogspot.com

Copy,paste dan edit tag dibawah ke dalam notepad untuk membinanya.




Untuk membina scrolling text yang boleh di hentikan dengan cursor mouse, penambahan perkataan onmouseover, onmouseout dan scrollamount perlu dibuat. Kod this.stop(), this.start () dan kelajuan pergerakan scrolling text juga perlu di masukkan.

Kod scrollamount = 1- 5 (anda boleh mengubah mengikut angka pilihan anda, tetapi semakin tinggi nilainya semakin laju pergerakan teks tersebut.)

Contoh:
Hasilnya akan kelihatan seperti paparan di bawah ini.

Selamat Datang Ke Maribinablog.blogspot.com

Copy,paste dan edit tag di bawah ke dalam notepad untuk membinanya.





Anda juga boleh mengubah pergerakan teks secara variasi dalam satu pergerakan.Penambahan perkataan height dan kod saiz perlu dibuat. Tag untuk pergerakkan ke 2 perlu di tambah.

Contoh:
Hasilnya akan kelihatan seperti paparan di bawah.

Selamat Datang Ke Maribinablog.blogspot.com

Copy,paste dan edit tag dibawah ke dalam notepad untuk membinanya.




Untuk membina scrolling text yang mempunyai background bergambar terdapat beberapa tag dan kod yang perlu di tambah.Untuk menukarkan background berwarna kepada background bergambar gantikan perkataan bgcolour kepada background beserta link gambar tersebut. Saiz ukuran background juga perlu di tambah.

Contoh:
Hasilnya akan kelihatan seperti paparan di bawah.

Selamat Datang ke Maribinablog.blogspot.com Di harap anda mendapat manfaat dari posting di sini.


Perkataan-perkatan yang di highlightkan perlu di ubah.

width:338px dan height: 75px diubah kepada ukuran tinggi dan lebar gambar background anda.

background=="http://i593.photobucket.com/albums/tt12/Maribinablog/retro_blue_background.jpg" di ubah kepada link background tersebut.

border="1" iaitu border bagi gambar background di ubah kepada saiz border pilihan anda.

bordercolor="white" iaitu warna border di ubah kepada warna border pilihan anda.

font-size:+30 di ubah kepada saiz font pilihan anda dan mengikut kesesuaian tinggi gambar background

Colour:#FF0000 di ubah kepada kod warna pilihan.

width: 30px dan height: 30px di ubah kepada ukuran saiz gambar yang bergerak di atas gambar background.

src="http://www.uptownshelby.biz/blogger_logo.png" di ubah kepada link gambar yang bergerak di atas background

Selamat Datang ke Maribinablog.blogspot.com Di harap anda mendapat manfaat dari posting di sini di ubah kepada teks pilihan anda.

Copy,paste dan edit tag dibawah ke dalam notepad untuk membinanya.




Scrolling Text
Anonymous
delete

kalau nak Scrolling gambar dan gambar tu pula kita nak link kan ,maksudnya bila kita klik dia pergi ke laman web atau rencana ..mcm mana...minta tunjuk ajar

masukkan kod ini{a href="masukkan link"}di sebelah kiri kod {img style= pada tag HTML di atas.

p/s: gantikan tanda { kepada <

kalo nak buat scrolling gambar pla macam mane?

or scrolling favourite blogs ke other blogske?

to wawa

nak wat scrolling gambar

cuba tukar

Selamat Datang ke Maribinablog.blogspot.com .

ke

[img src="link gambar"/]

ganti tanda [ dgn <

dan juga ] dgn >

to touyakarumo

oo..macam tu ke? thnx banyak2

tq momo..
ko mmg pndai r..
ko skunk jadi assistant nes ker??hehe

Menarik ni....aku minat dan teringin nk buat tp kalau ada tambahan kolum bawah sikit dari header kn best....

nk buat scrolling blog title kat browser tab cmne lak?

x fhm la.copy kedalam notepad pastu save sbg apa?.tak jadi pun paste dalam blog..

ok...siap..walaupon tak berapa cantek..hehehe...
AleaTeam, copy arahan di notepad yang dah di edit tu, then paste kat "Add a Gadget>HTML/Java Script"
Nes..jangan marah erk saya tolong AleaTeam..hehe..best la blog ni.huhu

Anonymous
delete

selain behaviour alternate, behaviour ape lg yg ade pada marquee..?

Anonymous
delete

cmne nak bagi dier jarak??nak buat dua ayat..boleh ke x??;p

mcm mne kalo nak buat perkataan bergerak kt atas blog tuh ??

link nie semua nak bubuh dekat mana? Edit HTML ke, add a gadjet? terima kasih

@SOFIYYAH NIZAR

Masukkan dalam Add A Gadget pun boleh, dalam posting pun boleh.

mcm mna kalo nak susun perkataan tu
cth: selamat datang ke blog . 3 perkataan ni nak susun menegak..