Cara buat blog di blogspot

Mungkin ada diantara anda yang belum tahu tentang blog dan bertanya-tanya tentang blog, maka Maribinablog.blogspot.com akan mengulas sedikit tentang blog menurut apa yang Maribinablog.blogspot.com tahu.

Apa itu Blog ?

Blog ( singkatan dari Weblog) adalah sesuatu yang bersifat personal, iaitu lebih kepada diari dari pembina blog itu sendiri.

Blog dibina oleh designer blog agar mudah untuk diselanggara , jadi bagi anda yang masih kurang faham dengan bahasa code untuk membuat sebuah blog, kini ianya tidak lagi menjadi masalah. Apabila anda sudah boleh membuat sebuah account gmail di internet, maka dalam membuat blog pun ianya adalah mudah.


Cara membina blog

Seperti halnya e-mail, dalam membuat blog pun kita harus mempunyai sebuah account terlebih dahulu, oleh kerana itu sila daftarkan diri anda terlebih dahulu di free blog provider (penyedia hosting). Free blog provider banyak terdapat di internet dan yang popular pada hari ini adalah http://www.blogger.com dan http://www.wordpress.com

Dalam kesempatan kali ini Maribinablog.blogspot.com akan mengulas tentang cara pembinaan blog di http://www.blogger.com.

Setelah anda sudah mendaftar akaun di blogger.com, anda akan melihat gambar seperti gambar di atas. Perkara yang perlu anda lakukan ialah:

1. Klik tanda anak panah yang bertuliskan " CREATE A BLOG "

2. Daftar akaun blogger dengan alamat gmail anda.

3. Isi Blog Title dengan nama yang ingin anda gunakan. Sebagai contoh, bina blog mudah dengan blogspot.

4.Tulis alamat blog anda di ruangan Blog Adress (URL). Sebagai contoh, maribinablog.blogspot.com.

5. Isi dibahagian Word Verification dengan huruf yang diberi didalam gambar.

6. Seterusnya klik Continue.

7. Pilihlah template yang anda inginkan. Kemudian klik gambar anak panah yang bertuliskan Continue.

8. Setelah keluar tulisan Start Blogging, klik gambar tersebut. Anda kini sudah boleh mula menulis. Setelas selesai menulis, klik Publish Post.


Isi ( Content ) blog :

Bagi mereka yang baru mula membina blog, biasanya mereka keliru selepas mendaftarkan blog mereka. Apa yang harus di tulis dalam sebuah blog. Isi (content) dari sebuah blog tentu saja terserah kepada tuan blog itu sendiri, apakah yang mahu ditulis, perjalan hidup, teknik, tip, tutorial ataupun apa saja. Cara buat blog di blogspot


{ 23 comments.. read them below or add one }

buhafis buhafis 3:49 PM
Terima Kasig mari bina sy dah bina blog sendiri dengan hanya dr tunjuk ajar awak sahaja,,,,,
Bungakopi Bungakopi 12:35 AM
bukan diary aku rasa lebih kpd jurnal.
paktim paktim 4:57 PM
satu pengalaman yang sungguh baik...daripada tak tau membina blog menjadi tau...terima kasih tuan blog
afafa-gosbafafa-gosb 9:25 PM
Thanks..aku baru saja buat blog sendiri..tak sampai 5 minit pun. Terima kasih sekali lagi kerana berkongsi ilmu.
AnonymousAnonymous 1:38 PM
nk wat gano nih
AnonymousAnonymous 1:40 PM
dah pandai ker
AnonymousAnonymous 8:40 AM
sy dh create blog.dh posting.tp bila nk buka semula google tak dapat cari blog saya.knp ek?
ayie147 ayie147 9:35 PM
mcm mne nk wat adsense bahasa melayu??
xjumpe code adsense tu..perlukan bantuan ni..hu3
lizz lizz 9:16 PM
bagus2x..sama2 berkongsi ilmu..kalo dh pandai..senang je nk tukar tu..tukar ni..tapi kalo bleh design web autodownline..lagi best...
Mira Mira 10:04 AM
sesiapa tlg sy..kt dashbord bhgn items(blog i'm following)knp hanya blog sy x kuar gambar utk post yg sy buat..tp blog org lain ada..ada sesape blh bantu?
AnonymousAnonymous 1:54 AM
saya dah wat blog..dh posting & publish tapi nak buka guna engine search..blog saya tak ada???nape ye??ada sapa2 leh tolong tak??
sahar sahar 5:38 PM
kwn2..klu dh pandai bina blog..better kita cari income dr blog yg kita bina..nk tahu? pergi ke http://www.buatduitinternet.com/?aff=saharmods
AnonymousAnonymous 1:40 PM
saya dah wat blog..dh posting & publish tapi nak buka guna engine search..blog saya tak ada???nape ye??ada sapa2 leh tolong tak??
Nor!h@N [email protected] 3:00 PM
wah sayapun dah boleh buat blog..cam x caya jer...skrg nak blajar cantekkan blog plak..
AnonymousAnonymous 7:41 PM
lps clik continue..ade code,,nk tulis ape tu,,
x x 2:40 PM
Sya nak tnya la.. apsal blog sya depannya ada 'http://' yek?..
tp sya tngok blog org lain x de pun mcam sya hadapi..
blog dorg terus kuar tiltle dorg.. sya punya dpn nya siap ada http:// lagi..
nampak pelik la.. puas dah sya cari punca, tp x tau ape sbbnya..
Nascafe leh tengok blog sya http://x-tremestudio.blogspot.com/ pas tu cuba tngok kat tab,
dia kuar full link kan?.. cuba bezakan ngn Nas nyer blog, x de pun kuar http tu..
apsal yek?..

Pless Nas.. tolong selesaikan masalah nie..
bukan ape, nmpak mcm x besh la title panjang2 cam tu..
tolong ye bro..
Thank`s..
AnonymousAnonymous 8:32 AM
askm bang..sy dh bina blog...tp x keluar kat yahoo,google..kenapa ye...telah daftar URL sy kat yahoo,google...dimana silapnya...mintak bantuan nak selesai....tq
Myvitrd Myvitrd 4:27 PM
Terima kasih tn.blog.. minta izin untuk jadikan entri ni sebagai sumber pengajaran saya nanti dalam bab Teknik membuat blog kepada staf disyarikat sya.
Cik Mimi Cik Mimi 12:40 PM
terima kasih atas tipsnya .
kamil salleh kamil salleh 9:30 PM
Terima kasih.... ini memudahkan pengguna baru memiliki sebuah blog..
mohd latiff mohd latiff 3:07 AM
tq tuan dapat membantu saya