Membina link (pautan)


Salah satu bahagian yang terpenting di dalam blog adalah link (pautan) . Kebiasaannya bahagian link diletakkan pada sebelah tepi column. Untuk membina link, cara yang paling mudah ialah dengan klik pada Dashboard=> Layout=> Add a Gadget. Seterusnya klik pada Link List (rujuk gambar di bawah)


Seterusnya isikan tajuk pada ruangan Title . Contohnya seperti Rakan Blogger . Isikan jumlah link yang ingin anda masukkan pada ruangan Number of links to show in list. Kebiasaannya, ruangan tersebut di biarkan kosong. Kemudian pilih cara susunan bagi link sama ada bermula dari A-Z ataupun dari Z-A pada ruangan Sorting. Isikan URL pada ruangan New Site URL. Sebagai contoh, http://maribinablog.blogspot.com dan nama URL tersebut. Contohnya seperti Mari Bina Blog. Setelah selesai untuk satu link, klik ADD LINK. Jika anda ingin menambahkan lagi link, ulangi langkah di atas. Akhir sekali, klik SAVE.

Membina link (pautan)
Anonymous
delete

salam bro...leh bagi tutorial x camner nak wat link tu gi ke email me cam bro wat kt link pos laju tu

To Cik Anon:

~Guna kod ni.

<a href='mailto:masukkan alamat email'>E-mail saya</a>

Anonymous
delete

terima kasih bebanyak bro..

waaa...bagus info ni...mmmm kalau nak paut entri dalam blog kita sendiri pun macam ni jugak ke...tq.. =))

pening kepala nak buat page baru yg ley link antara page...ada sesapa ley bantu..baru belaja

Dalam ni ada tak cara nak buat mcn "tutorial blog" tapi nak masukkan link dan boleh berpaut ke link yg kita klik.
Aku pernah buat tp x nk jd la...

hi saya nak tanya mcmmana nak buat banner ads ek? n nak dptkan link kite supaya org boleh copy link kite n paste dkt derang pnya blog..

sepatutnya link list ni boleh juga dimasukkan site selain blog kan. cthnya domain dot com. skrg sy sdg alami mslh tersebut. cmne nk buat ek.lepas tu, da add link site2 lain, dia tak tersenarai dlm list tu juga. pelik lah..adus...

terima kasih. tak saba nak ada blog sendiri =)

very gud info
http://mysweetielovely.blogspot.com/

Anonymous
delete

nk tye klaw nk buat link dkt mcmne yek?

Anonymous
delete

eh maap2,,slah taip..na tye klaw nk buat link dkt catatan cmne ek?