Mengubah saiz flash banner

Ada blogger yang bertanya pada Mari bina blog, adakah flash banner seperti yang di tunjukkan pada artikel yang lepas boleh di ubah saiznya atau tidak. Pada mulanya Mari bina blog menyatakan bahawa flash banner tersebut tidak boleh di ubah saiznya, tetapi setelah Mari bina blog cuba mengubah kod dengan menambah tag HTML pada kod tersebut, sebenarnya flash banner tersebut boleh di ubah saiznya mengikut kesesuaian saiz blog kita sendiri. Minta maaf kepada blogger yang bertaya itu.

Pada artikel kali ini, Mari bina blog akan menunjukkan, bagaimana untuk mengubah saiz flash banner tersebut. Sebelum itu, Mari bina blog ingin memaparkan contoh flash banner yang di bina dari Flashvortex.com yang bersaiz 468px x 90px.


Contoh flash banner yang bersaiz 468px x 90px.


Flash banner di atas adalah bersaiz asal, dan tidak boleh di edit dengan mengubah angka yang terdapat pada tag HTML nya. Jika di ubah, akan terjadinya error, iaitu flash banner tersebut tidak akan terpapar keluar. Untuk mengubahya, anda perlu menambahkan kod pada tag HTML flash banner tersebut.

Untuk membinanya, pastekan dahulu tag HTML flash banner yang telah di bina dari Flashvortex.com pada posting yang baru dan klik publish post. Seterusnya klik view blog. Pergi ke bahagian tool bar Mozilla Firefox dan seterusnya klik Tool => Page info => Media. Scroll pada ruangan Adress dan cari address seperti contoh di bawah:

http://h1.flashvortex.com/files/42/3_1246350829_578_306_0_468_60_8_42.swf

Copy address tersebut dan pastekan pada notepad. Kemudian, copy pula tag HTML di bawah ini dan pastekan pada notepad:

Copy semula adress flash banner pada notepad tadi dan pastekan pada bahagian yang bertulis pastekan adress flashvortex.swf

Anda boleh mengedit saiz flash banner itu mengikut kesesuaian saiz blog anda dengan mengubah angka pada kod height="50" dan width="390". Setelah selesai mengedit dan berpushati, copy tag HTML yang telah di edit itu dan pastekan pada blog anda.

Contoh flash banner yang telah di ubah saiznya kepada 390px x 50px.
Mengubah saiz flash banner


3 comments.. read them below or add one

Shibuya Shibuya 4:50 PM
google adsense tak boleh tukar ke bos?
AnonymousAnonymous 2:24 PM
salam,saya nak tanya.bagaimana nak buat banner yang dicantumkan daripada dua imej jpeg dan baner tersebut clickable?harap membantu.terima kasih.
Graphic Printhink Graphic Printhink 1:15 AM
wahh..thanks alot..!!!