Membina effect bayang-bayang pada gambar


Untuk membina efek bayang-bayang pada bahagian kanan dan bawah gambar seperti yang anda dapat lihat pada gambar di atas, hanya perlu mengikuti beberapa langkah di bawah.

p/s: Sila save dahulu script template anda sebelum membuat editting.

Langkah 1

Log in blog => Dashboard => Layout => Edit HTML. Seterusnya tick pada Expand Widget Templates

Langkah 2

Tekan Ctrl+F dan taipkan kod .post img { dan seterusnya tekan enter.

Langkah 3

Salin kod di bawah dan pastekan di bawah kod .post img { ( lihat langkah 2)

background: url(http://i30.tinypic.com/1qsh1h.jpg) no-repeat right bottom;
padding: 5px 10px 10px 5px;

border: 0px;


Contoh:

.post img {
background: url(http://i30.tinypic.com/1qsh1h.jpg) no-repeat right bottom;
padding: 5px 10px 10px 5px;
border: 0px;

Akhir sekali, klik save.

{ 7 comments.. read them below or add one }

Razor Razor 6:12 AM
Tuan, saya nak tanya pasal Roll Your Blog? minggu lepas saya dah join dengan RYB tetapi selepas 3 hari, widget itu hanya nampak nama saja but gambar widget RYB telah hilang. saya mendapat tahu RYB dari blog tuan.. saya cuma cari post tu balik tetapi nampaknya post tu dah tiada. Adakah RYB ada masalah? Saya nak promotekan blog saya dgn menggunakan RYB! Saya ada menggunakan BlogUp tapi tak approved. Thanks. Razor. (http://all4u2share.blogspot.com)
Nescafe ais Nescafe ais 12:50 PM
Widget tu ada masalah sikit pada hosting dan bandwith. Skarang tengah upgrade sistemnya. Buat masa sekarang, widget tu dah tak aktif. Harap bersabar...
Razor Razor 12:33 AM
thanks for the info...
Armyrule Armyrule 9:14 PM
kat HTML aku xda plak code ni .post img {...heran gak ni...huhuhu
PKG Langkap PKG Langkap 2:26 PM
thanks for the info
MISH LOLIPOP MISH LOLIPOP 10:16 AM
yela..xdak pon code .post img{?????cmner nie
Nescafe ais Nescafe ais 11:39 AM
@ MISH LOLIPOP

Mungkin template tu tak ada kod .post img