Membina widget recent posts


Untuk memaparkan 5 posts yang terkini pada sidebar blog seperti yang anda dapat lihat pada sidebar blog saya (entri terkini), anda boleh melakukannya dengan beberapa langkah yang mudah.

Langkah 1

Salin dan url di bawah ini.

http://masukkan url blog anda/feeds/posts/default

Contoh: http://maribinablog.blogspot.com/feeds/posts/default

Langkah 2

Login blog => Dashboard => Layout => Add A Gadget. Klik pada Feed.

Langkah 3

Paste url yang telah di edit (lihat langkah 1) pada ruangan Feed url. Seterusnya klik Continue. Edit bahagian Title dan pilih berapa tajuk posting yang ingin anda paparkan. Maksimum ialah 5.

Akhir sekali, klik save.
Membina widget recent posts

Widget top commenter ni berat ke?

To Dak Wan:

~ Sebenarnya berat blog bergantung pada berapa banyak widget dan image yang kita letak pada blog.

Dah ramai sgt yg link, nk wat camner? Kjab nak transfer link tu.

Nak tanya, nape along wat widget tu, dia kua post yang lame jer? bukan the latest...

awat invalid url?

i follow u.. walau ke mana jua....

jgn lupa singgah blog aku ye.... http://apaceritanya.blogspot.com

thankss.....

assalam...bang nk tye la...camner nk wat backgruond pade setiap title of widget??conthnye cam 'my Label'..sye nk hitamkan die pye background..so nanti nampak myerlah cikit colour pade tulisan tuh...plz reply on my blog..missjiwang87.blogspot.com

Anonymous
delete

nape invalid? tolong......

salam ! tq for your tuto !
kenapa dia keluar invalid ?
Please help !
Hope you can help me :)

invalid tu sebab de double slash kat //feeds ~sepatutnye /feeds je...betolkan la..

Dah cuba byk kali tapi still invalid pdahal dah ikut mcm kat tutorial ni. Macamana ni bro?

macam mane nak ganti jugulnye. .

@nescafe ais . Invalid feed URL. <- kenapa kuar benda ni . dah masuk url betul2 . tolong semua!

cuba tlg tgk blog sy ni...ada apa2 yg boleh ditambah utk jadikan ia lebih menarik tak...?

http://mahirperfumes.blogspot.com