Membina widget top commenters



Untuk membina widget top commenters seperti yang anda dapat lihat pada footer ( column bawah ) blog saya, terdapat satu cara yang sangat mudah. Apa yang perlu anda lakukan ialah dengan mengikut beberapa langkah dibawah.

Langkah 1


Salin kod berwarna merah di bawah pada notepad. Edit tulisan yang berwarna biru kepada url blog dan nama anda.



<script type="text/javascript"> function pipeCallback(obj) { document.write('<ol>'); var i; for (i = 0; i < obj.count ; i++) { var href = "'" + obj.value.items[i].link + "'"; if(obj.value.items[i].link == "") var item ="<li>" + obj.value.items[i].title + "</li>"; else var item = "<li>" + "<a href=" + href + ">" + obj.value.items[i].title + "</a> </li>"; document.write(item); } document.write('</ol>'); } </script> <script src="http://pipes.yahoo.com/pipes/pipe.run?_render=json&_callback=pipeCallback&_id=7b5e76fd684f11e94320abd4e00fbbca&url=http%3A%2F%2Fmaribinablog.blogspot.com&num=10&filter=nescafe ais" type="text/javascript"></script>

Langkah 2

Login blog => Dashboard => Layout => Add A Gadget. Klik HTML/Javascript.

Langkah 3

Paste kod yang telah di edit ( lihat langkah 1), dan paste pada ruangan content.

Akhir sekali, klik save.

{ 22 comments.. read them below or add one }

al-Wann al-Wann 3:42 PM
widget top commentr nie bulanan ker or spjg mse?
Nescafe ais Nescafe ais 6:17 PM
al-Wann

~Widget nie untuk bulanan.
Shahrin Shahrin 2:25 PM
tq sye dah pakai widget nie best nak tanye satu solan mcm mana nak wat cloud tags???
Nescafe ais Nescafe ais 2:29 PM
To Shahrin:

~ Nanti gua send kat e mail. Apa-apa hal send dulu e mail kat gua yer.
CempakaBiru CempakaBiru 7:25 PM
ika da wat dh... baru nmpk sambutan kureng.. uhukk.. baru smgu ni je lyn blog balik.. =(
Melz Melz 6:18 PM
thnx dah berjaya ! ;)
:  bluedianthus : : bluedianthus : 1:07 AM
time kasih atas tutorial berguna ini...:)
Iza Iza 2:14 PM
thanks......recent comments dah buat ke blum....
aku berminat jgk.
Kyuubi_85 Kyuubi_85 8:45 PM
dah siap pasang... :D
lizz lizz 12:24 PM
salam..tuan rumah..suka nescafe ais ke? kita suka teh tarik mamak...eh camner yer? i dah try buat top commentors, tapi x jadi..dia keluar text yg i copy paste tu...knapa yer??
lizz lizz 12:27 PM
lagi satu..macamana nk buat menu kat atas?? cth: home/product/contact/daftar...tqvm for this blog..very helpful..i design blog guna try n error..nasib jadi..cuba masuk my blog..and give comments...tq again..selmt berkenalan..
Mak Su Mak Su 3:07 PM
terima kasih, saya suka tutorial ni....
zue zue 12:45 PM
salam tuan rumah,
tq..very2 much sy dah amik code top commnentor.
suksess..
khairul amry khairul amry 12:51 AM
thnx nes.... helpfull..huhu
zahidah dihaz zahidah dihaz 10:16 PM
salam.. cam ne nak buat jadi spjg masa?
HASS'S COLLECTION HASS'S COLLECTION 11:36 PM
thanks bg tutorial yg sgt berguna...nk tnye cmne nk jd kn header jd center?
Nescafe ais Nescafe ais 11:59 PM
@HASS'S COLLECTIONKalau header tu paste dalam HTML/Javascript, guna kod <center> kod di sini </center>

tapi kalau tak boleh, kena edit dalam script template
akuamir akuamir 11:43 AM
tanx,, siap,,
stiap bulan akan bertukar kan..
faiz faiz 11:09 AM
thanks...dah buat...
Myvitrd Myvitrd 2:27 PM
tq .. sebab berjaya buat top komentar..
BabyIntan BabyIntan 4:04 AM
Salam kenal :)

Saya dah copy coding ini tapi dia tak tunjuk angka utk bulanan...err...more like from the beginning je angka total comment tu.

Maybe if you can come and check kat my blog http:www.babyintan.com, TQ!