Ubahsuai layout ruangan comment

Bahagian post comment adalah sebahagian dari layout yang perlu diberi penekanan kerana ia mampu menarik minat pembaca untuk meninggalkan komen. Kebanyakkan blog mempunyai layout yang hampir sama pada bahagian comment.

Untuk mengubahsuai bahagian comment pada main page seperti yang boleh anda lihat pada bahagian comment pada blog saya ( lihat di sini ), apa yang perlu anda lakukan ialah dengan mengikut beberapa langkah di bawah.

p/s: Save dahulu template asal sebelum membuat editting.

Langkah 1

Log in blog => Dashboard => Layout => Edit HTML. Seterusnya tick pada Expand Widget Templates.

Langkah 2

Tekan Ctrl + F dan taipkan ]]></b:skin>

Langkah 3

Salin kod di bawah dan pastekan di atas/sebelum kod ]]></b:skin>( lihat langkah 2 ).

p/s: Anda boleh mengedit kod warna yang berwarna biru mengikut kesesuaian warna pada blog anda jika mahu.

#comments-block{
margin:0;
padding:0;
}
#comments-block .comment-author{
background:#000 !important;

padding:5px;

font-size:15px;

font-weight:bold;

border:1px solid #191919;
}
#comments-block .comment-body{
margin: 0;

font-size: 12px;

border-left: 1px solid #191919;
border-right: 1px solid #191919;
margin-top: -5px; /*position*/

padding: 5px;
}
#comments-block .comment-footer{
margin:0;

font-size: 10px;

font-weight: normal;

margin-bottom: 20px;

border-left: 1px solid #191919;
border-right: 1px solid #191919;
border-bottom: 1px solid #191919;
margin-top: -12px; /*position*/

padding: 5px;
}
#comments-block .deleted-comment{
font-style:italic;
color:gray;
}
#comments-block .comment-author a{
color:#fff !important;
}
#comments-block .comment-footer a, .comment-body a{
color:#39cb43 !important;
}

Seterusnya klik preview dan jika tiada mesej error yang keluar, klik saja save.
Ubahsuai layout ruangan comment

Aku penah edit layout komen aku, leh ltk mcm2 backgorund

salam..nk tnyer, sy dh ubahsuai layout bahagian comment tu and xdek mesej error keluar tapi tak keluarlah kt layout. kenape ye?

To wawa

Cuba post satu comment. pas tu tgk, ader ker tak layout nya..

Layoutnya tak kuar sebab belum ada comment

salam..sy dh cbe commentla tp xboleh, nk clik kt post a comment pn xkuar pape. nape yek? bleh cbe tgokkn x?

To wawa

Silap letak kod kut

Pernah juga sekali bila saya ubah layout , tak boleh nak komen . Kena guna jenis clasic tapi bila saya upload theme baru tu dah boleh komen .

Saya sendiri tak faham kenapa .

To touyakaruma:

Tu perkara biasa. Trial n error. keep working.

orng dh byk kali cube buat tapi tetap tak boleh jugak. kenapa yek?? ada kena mengena dgn template ke?

ade cara x supaya pelawat bleh mengupload file ke blog kite?

To wawa:

~ X pasti. Mungkin template classic x sesuai. Nanti gua try pada template classic. Bole ker x dengan script kat atas ni.

~ X ada kut. Upload pada file host.

klu nak letak yg boleh letak smiley atau sama waktu dgn nya bleh x?

@Armyrule

Boleh. Tapi gua tak buat tutorialnya. Kena cari pada google tutorial yang berkaitan dan sewaktu dengannya yer. Hehe

salam..duk menggali blog ni...bestnya.byk betul tips...
he, skrg sy dah ada top commnetor widget, ada top post widget...thnks byk2...
nk godeh lagi ni...

five thubms up! (heh, boleh ke lima?ngee...)

salam encik nescafe..
*mmg boleyh pggil name nie ke.. adehh
erm bleh tak ajrkan cmne nk buat icon2 mcm shout box yg kite hide kan kat tepi tuh kan,gantikan dgn icon link laen such as ms,fb,twitter..
ade tgk dekat ade sorg tuh punye blog,lawa la pulak.. tapi segan nk tnye sbb tak knl pun.. or mmg da ade ajar cara nie..? maybe saye tataw tajuk nye ke.. plizzz :))

bleh tolong bg dak script untuk kotak komen kt blog ni?? kaler ijau...bg kat email naim_sabar@yahoo.com TQ

thanks bro tuk tutorial ni. tapi still ade kene edit sbb gune exactly code yg ada ni.

Salam Mr NA,
Saya nak tanya mengapa link layout saya pada dashboard tiada tapi digantikan dengan template?
Camna nak dapat balik link tu? Minta tolong ni...

salam.
yang ni dah try.
alhamdulillah jadi.
tapi nak tau camne nak letak 'reply' punye button tu.
harap dpt bantu.
(:

macam mana nak tukar colour kotak komen tu?

takde pepe2 perubahan pon selepeas letak kod tu...mcm biasa je kod letak btol dah atas body tu mcm mana ni ye

Sifu Nes tau x camner nak biar ruangan comment kita ada pic org yang bagi comment..

Space Comment Blog saya takder pic org yg bagi comment la.. plz

Cuba tgok:

http://anwarsuran.blogspot.com

dah buat tapi xder efect...? ape kes ?
http://a-i-m-a-n-f-a-r-h-a-n.blogspot.com/

@aiman farhan

Takder kes. Cuma koding HTML blog kamu tak sama untuk di quote kod css ni

Salam..
Aku dah buat tp mcm tak ada apa2 perubahan pun..

kadang2 gua kesian lak kat wawa ni rasa nak peluk2 je kalau dh muhrim haha..


tlg la wawa tu nescafe kihkihkih

cmne nak ubah warna komen box tuh? nkotak nama pengomen je yg bole tukar warna. cuba tgk tempt box komen saya. huhu. transparent.

@Neslo ais bro..kalau leh, tolong tunjuk tutorial naka tambahkan menubar pada blogspot.. pening kepala..:( nak letak ada satu menubar supaya entri lebih kemas..please..:(

This comment has been removed by the author. - Hapus

salam.. sesiapa yang tahu mana nak cri design > edit html > expand widget tempalte.
aku tak tahu.. template yg lama senang la cri,,,yg baru ih aku tak tahu..tolongggggggggggg

salam muhamad nazri lau nk cri expand widget template yg bru awk g kt edit html pastu awk klik lam kotak htlm 2 pastu tekan ctrl+F nti akan kuar la kotak search kt dalam kotak html 2..