Membina widget recent comments (komen terkini )


Untuk membina widget recent comment seperti yang anda dapat lihat pada sidebar blog saya(respon terkini), terdapat satu cara yang sangat mudah. Apa yang perlu anda lakukan ialah dengan mengikut beberapa langkah dibawah.

Langkah 1

Salin dan edit kod berwarna biru di bawah pada notepad. Tukarkan kod yang di bold dengan warna merah dengan url blog anda. Anda juga boleh menukar angka yang di bold dengan warna merah dengan bilangan comment yang ingin di paparkan.


<script style="text/javascript" src="http://sites.google.com/site/testingsahaja/recentcomments.js"></script><script style="text/javascript">var numcomments = 5;var showcommentdate = false;var showposttitle = false;var numchars = 40;</script><script src="http://Masukkan URL disini/feeds/comments/default?alt=json-in-script&callback=showrecentcomments"></script>


Langkah 2

Login blog => Dashboard => Layout => Add A Gadget. Klik HTML/Javascript. Langkah 3 Paste kod yang telah di edit ( lihat langkah 1), dan paste pada ruangan content.

Akhir sekali, klik save.


{ 21 comments.. read them below or add one }

MrsNor MrsNor 9:23 PM
kenapa iyer, recent comments ni kejap ada kejap tak muncul diblog akak?? cam biskut cips more lak jadinya...
Nescafe ais Nescafe ais 9:34 PM
@MrsNor

Hehe. Tu masalah bandwith hosting untuk javascript. Takper, gua ganti kod yang baru untuk recent comment ni yer..
Nescafe ais Nescafe ais 9:42 PM
@MrsNor

Kod dah di tukar. Sila salin kod baru di atas.
..nOj.. ..nOj.. 9:52 AM
ha tula isunye... aritu dh letak... pastu seminggu dh dia x wat keje... amarah gak... skang ai salin yg baru... thanks btw... have a nice day wahai cekgu yg baik hati
AnonymousAnonymous 11:37 PM
kenapa widget ni tak berfungsi ?
~aSHa~ ~aSHa~ 9:20 PM
tq atas ilmu diberi
Iza Iza 11:37 PM
Thanks.....rasa cm dah letak dulu tp tetiba je ilang.....ni aku nk letak pulak la....thanks...
Aiza Aiza 9:10 PM
thanks 4 sharing d info :) neh cubaan kali kdua pas widget neh d buang dulu.. ekekek
yFina yFina 1:15 AM
nak tanye cket....
mcm mana nak letak column " post a comment " dalam blog..??
TQ...
kindly please reply to my email
[email protected]
TQ
Sheryna Ads Sheryna Ads 6:58 PM
Congratulation for your design.
Im not expert, but I thought if you want a nice blog design, must choose wordpress... But you did a good job with blogspot...
Congratulation again!
Qinaya Shop Qinaya Shop 7:19 PM
gimana c caranya buat kotak koment kayak ini
Adisaufi Adisaufi 6:12 PM
da buat tk jadi gak..alahaii
.:iz-AnN a.k.a cOmOt:. .:iz-AnN a.k.a cOmOt:. 2:55 PM
huwaa...tak jadi pung...dah cuba buat dah...sob...sob...sedih...
Zuraimi  binti Mansor Zuraimi binti Mansor 4:31 AM
macam mana nak setting comment? kat blog saya x keluaq pown ruangan untuk komen. tlg la sngt2..
Nordin Nordin 9:57 PM
Dah try buat ikut step di atas, tapi widget tak berfungsi pun... Nape yer?
yahaya yahaya 10:15 AM
nice sharing ..
MsAnisSyahirah MsAnisSyahirah 12:24 AM
terima kasih tuk tips nih...
BABY-G BABY-G 8:50 PM
hurmm haloo nape recent comment kat blog gee xjd2 yer, mslh skrip ke ape erkk.. puas suda copy huhu xjd2
shamizu shamizu 12:10 PM
Salam bro.
Ada masalah sikit. Komen semasa aku guna widget nie.
http://www.madtomatoe.com/recent-comments-widget-for-blogger/
Kemas sikit. tapi masalahnya lepas install comment love, Komen terkini tak keluar langsung dah dua minggu camtu. tak keluar komen terkini. Setting dah betul.susah tak tahu ada komen masuk ke tak.

Bro boleh tengok jap. Kalau nak tengok kod dia boleh saya send melalui email atau saya inform kat mana-mana post.
-------
Satu lagi komen terkini yang ada gambar tu tak ada dia note berapa komen kat situ. 0 jer. Dulu ada. Lepas install comment love tak keluar. Haru betul.

Satu lagi bro,
Top commentar pun camtu jugak. Tak update yang terkini.
Camne boleh tak berfungsi lepas setting comment love. Haru. Harap bro boleh bantu yer.


blog saya.
http://shafizums.blogspot.com
shamizu shamizu 1:12 PM
* silap. kat bawah bukan komen terkini tapi post terkini.
Satu lagi komen terkini yang ada gambar tu tak ada dia note berapa komen kat situ. 0 jer. Dulu ada. Lepas install comment love tak keluar. Haru betul.
JadiGitu JadiGitu 6:37 PM
Sedang dicoba mas... :D

semoga saya bisa