Cara mengapungkan widget Nuffnang pada sisi bawah blog.





Untuk memasang widget iklan Nuffnang pada bahagian bawah sisi sebelah kanan seperti yang anda dapat lihat pada blog ini, caranya sangat mudah. Ikut beberapa langkah yang di tunjukkan di bawah ini.

p/s: Sila berdaftar terlebih dahulu jika anda belum mempunyai akaun Nuffnang. Maklumat lengkap tentang Nuffnang boleh anda dapatkan di sini.

Langkah1

Salin kod di bawah dan pastekan pada notepad.
<div style="position: fixed; bottom: 0px; right: 2px;">Masukkan kod iklan nuffnang 160 x 300 di sini.</div>

Langkah2

Log in blog => Dashboard => Layout. Seterusnya cari di mana anda letakkan kod iklan Nuffnang yang bersaiz 160 x 300 dan salin kod itu.

Langkah 3

Kembali ke notepad (lihat langkah  1) dan pastekan kod ini di atas perkataan Masukkan kod iklan nuffnang 160 x 300 di sini.

Contoh:

<div style="position: fixed; bottom: 0px; right: 2px;">
<!-- nuffnang -->
<script type="text/javascript">
nuffnang_bid = "0000000000000000000000000000";
</script>
<script type="text/javascript" src="http://synad2.nuffnang.com.my/lmn.js"></script>
<!-- nuffnang-->
</div>   

Langkah 4

Salin kod yang telah di edit itu, dan pergi ke Layout => Add A Gadget => Jaavascript/HTML. Pastekan pada ruangan Content dan save. Seterusnya klik  preview dan akhir sekali klik save.

Langkah 5

Senyum.
Cara mengapungkan widget Nuffnang pada sisi bawah blog.

salam saudara.. thanks for coming to Fyzal's Territory.

Hebat benar blog saudara ini. Terus follow. Very informative.

Thanks again.

Ak baru nk tanya ko dh post ...

sajer nk citer ak tekan nuff ko ... aku sajer jer citer .

Wow..banyak tutorial yg berguna dlm blog ni utk newbie mcm aku ni..bleh katakan ak jadikan blog ni sebagai guide utk aku bina blog..thanks bro

To Fyzal:

Terima kasih sebab follow blog nih..

to izanuddin:

~Mcm tu la.
~Buat tak jugak. Tanya jer lebih..
~Ada udang di sebalik batu..haha

To toya:

~Sebab ada org lain yg request.

To j-jihan:

Thanks sebab singgah blog ni. Kepada newbie, keep it up.

bro!

thanks for da tutor ;)
sy dh try.
bole visit blog sy.

tq 4sharing...
shring is caring.hohoho

WAH YANG SUDAH LAAM DICARI SUDAH DIJUMPAI...TETAPI AKU BUAT MASIH TIDAK BERJAYA
TOLONG ANA NESCAFE AIS NANTI ANA BELANJA MINUM=(

alamak..xkuar2 plak nuffnang nye...berat sgt ke.....hmm...

oh..ok dh..hehe..da bleh snyum lebar.. =D time kaseh daun keladi...

thanks for the info... :)

Salam,
Bro,tq .Aku newbie dalam blog ni.Bagi aku , ko punya blog memang baguslaaa...Tiap2 ari aku kena rujuk blog ko kalau nak add apa-apa kat blog aku.
Sekali lagi tq bro..

mcm mana nak wat...notepad tuh apa kat langkah 1...

nice!....very informative blog!....useful for me too!

Salam nescafe ais..
terima kasih..bila boleh saya belanja anda minum nescafe ais ni..

@zulkbo

Bila-bila pun boleh bro. Gua tunggu. kehkeh

salam..code ni macam dah mula tak fungsi..dulu saya ada guna kod ni..jumpa dekat web laen, tapi memang sama sangat..memang jadi..tapi dulu je..baru-baru ni,bile saya bukak balik blog saya..iklan nuffnang tu jadi dekat tengah..cube tengok blog saya ni ( http://3luv.blogspot.com/ )..atau memang saya yang salah letak kod??

syer x fhm..leh tlg x..

Best nye skodeng blog ni..
banyak maklumat untuk org baru mcm aku.
thanx bro..
terus kan anta tips2 berguna lagi..

thanx 4 da info..tp x jd la wat..huhu

kalau mcm nescafe ais.. punya boleh cancle nak wat mcm mana??