Mengubah blog daripada 'nofollow' kepada 'dofollow'

Untuk mengubah atribute blog daripada 'nofollow' kepada 'dofollow', hanya perlu mengubah kod pada script template. Ikut beberapa langkah yang ditunjukkan dibawah:

p/s: save script template asal, ianya bertujuan sebagai back up apabila terjadi error semasa melakukan editting pada script template.

Langkah 1


Log in blog => Dashboard => Layout => Edit HTML. Seterusnya tick pada Expand Widget Template.

Langkah 2


Tekan Ctrl+F dan salin kod <a expr:href=’data:comment.authorUrl’ rel=’nofollow’> dan paste pada ruangan Find. Seterusnya tekan enter.

Langkah 3

Cari perkataan 'nofollow' pada kod tersebut dan ubah kepada 'dofollow'.

Contoh:

Sebelum = <a expr:href=’data:comment.authorUrl’ rel=nofollow>

Selepas = <a expr:href=’data:comment.authorUrl’ rel=dofollow>

Akhir sekali klik preview dan jika tiada mesej error yang keluar, klik saja save. Mengubah blog daripada 'nofollow' kepada 'dofollow'

{ 29 comments.. read them below or add one }

touyakaruma touyakaruma 11:42 AM
alright ! Thanks for the info
Tyco Blogger Tyco Blogger 5:06 PM
Salam...saya juga baru saja membina blog yang menyediakan info tentang tricks, tips, templates untuk yang baru menjinakkan diri dalam dunia blog. Harap kita dapat sama-sama bertukar info. Terima kasih.
I love this blog. TQ, author.
I'M NOT mr_PERFECT I'M NOT mr_PERFECT 12:23 AM
tulung.....tulung....aku tak jumpan pon ruangan "Find" dan "nofollow"....
tulung la sifu...ahkssss
Nescafe ais Nescafe ais 12:58 AM
To I'M NOT mr_PERFECT:

Ruangan 'Find' kena tekan Ctrl+F. Guna keyboard
Cik N Cik N 2:48 PM
phrase not found. cane ye?
Nescafe ais Nescafe ais 8:54 PM
To Cik N

~ Template guna kod lain kut. Cuba taip rel=’nofollow’
Dak Wan Dak Wan 12:19 PM
klu rel=’gofollow’ camner plak erk? :D Ekeke! Ada ke phrase camtu erk?
sukiminna sukiminna 6:07 PM
aple nofollow dofollow ni wat? xpaham la..minta terang sket..huhu
r0sLiNa r0sLiNa 3:49 PM
aper bnda nofollow n dofollow nie???lih trngkn cikit???
aidajoe aidajoe 4:24 AM
yes,encik tolong bftau sket ape natang nofollow/dofollow nih?aku tak paham..time kaseh..
Samm Hamid Samm Hamid 9:44 AM
Jika kita tukar dari nofollow to dofollow, search engine akan lebih mudah untuk mengindexkan kite punya kandungan blog :)

mr.nes tolong betulkan jika sy salah =p
hariaie hariaie 2:38 PM
kenapa benda ni xde dlm blog aku eak?

boleh tolong? ape fungsi dia?
farah◕‿◕ farah◕‿◕ 8:53 AM
ape kegunaan 'nofollow' dgn 'dofollow'?
Nescafe ais Nescafe ais 11:40 AM
@farah, haririe

Gunanya untuk SEO.
amry amry 12:08 AM
da buat....so saper2 bagi la komen kat blog saya...heheheh.tq sifu Nes
amry amry 12:15 AM
hariaie...copy yang ni jer..nofollow pastu paste...saya macam awak gak...tak jumpa kalau copy sumer...sifu Nes...tumpang glamour sat erk...blog saya tak der trafik g..huhuhu
ARC™ ARC™ 8:34 AM
humangaii senangnye hahaha tutorial paling senang setakat ini
bdk_SkemA bdk_SkemA 1:23 AM
tq for this..tp ape tu nofollow dgn dofollow
wan9 wan9 3:39 AM
alamak aku buat xboleh plak.. tlg aku beb...
dia kuar quota apa ntah.. ID unique la.. ape ea?
Kazen Kazen 1:44 AM
salam nes ak ade 3 nofollow tkar semua ke? tggal pesan kt box ak bro kalau nk reply...tanx
Kazen Kazen 3:09 AM
nes i got it...tanx...have a time to visit mt blog huhu...dofollow too.
Nordin Nordin 11:58 PM
tak faham la tuk ape ni? newbie.....
ayie ayie 9:12 PM
thanks....nice info...
redzuan redzuan 6:57 AM
bro nes bukan ke delete kod word rel no follow utk ubah blog jd doffolow??
jamuratudara.blogspot.com jamuratudara.blogspot.com 2:06 AM
en nes.. saya x jumpe sume y no follow tu.. tulun..tulun... blog saya y lain ade lak..huhu
jamuratudara.blogspot.com jamuratudara.blogspot.com 2:08 AM
saya da ley buat!!!!!!!!!!!!
kne klik expend widget br ley jmpe no follow tu..
hek3.. thx ya!!
:)
~C-K-K~ ~C-K-K~ 12:30 PM
wah... jumpa pun tutorial nak tukar dofollow ni... thanks... ok ker guna dofollow ni.. xde kesah buruk ke..
Nur Ain Nur Ain 11:17 PM
dekat edit html xde tulis no follow pon? camne eh?
Rancah Online Rancah Online 2:19 PM
terimakasih, salam dari indonesia