Menukar cursor mouse pada blog



Pada tutorial kali ini, saya akan tunjukkan bagaimana untuk menukar cursor mouse kepada cursor pilihan kita sendiri. Sila ikut beberapa langkah yang ditunjukkan di bawah ini:

p/s: sila save dahulu script template asal.


Langkah 1

Log in blog => Dashboard => Layout => Edit HTML. Tick pada kotak Expand Widget templates.

Langkah 2

Tekan Ctrl+F dan taipkan kod ini pada ruangan Find.]]></b:skin> Seterusnya, tekan enter.


Langkah 3

Salin kod berwarna merah di bawah dan pastekan di atas kod berwarna biru (lihat langkah 3)

body { cursor:url("masukkan url cursor"),default;}

Contoh:

body { cursor:url("masukkan url cursor"),default;}
]]></b:skin>

Untuk menukar jenis cursor, anda boleh dapatkannya di sini atau di sini. Salin url yang anda rasakan sesuai dan gantikan pada perkataan masukkan url cursor.

Akhir sekali, klik save.

p/s: Untuk buat cursor sampai boleh keluar salji, tutorial akan ditunjukkan pada masa yang akan datang.
Menukar cursor mouse pada blog

Mekaseh mekaseh... Ni yg suke ni. Semangat nk wat.
^^!!

terima kasih..nak cuba buat pelan2...

makasih r..
tp xnk r wat...
bnda ni girly skit r..hahaha..
gpon takot page jd berat...

Satu informasi yang berguna untuk blogger girl .

*Hehehe rasanya lepas nie mesti ada lagi ramai pompuan nak masuk blog ko .

tak perasaan pun ade post ni, dh lama cari. nk try buatla

erm, tak dapat buat jugak lah..

To miss3808:

~Huhu. Kena try banyak kali.

ayu betul.hehehehe

thankz...
lawa sngt2...

aduh, tension.. dah buntu sah... tolong sy..erm, salin url tu kat ner???hehe♥♥

To miss3808:

Klik kat perkataan disini dan disini. Cuba check post kat atas tu.

To miss3808:

Contoh mcm ni;

body {cursor:url("http://www.funutilities.com/files/cursors/0/7B152D81F60A6D4D3F12342F7863DFF/arrow.gif"),default;}

thanks 4 sharing.. :)

tapi supposely cursor tu animated..tapi bila letak dalam blog, statik je..mmg cam tu ke??

nk copt url mane??bukan ke kene download cursors?xpaham..

erkkkk da try byk kli stil x dpt...x der eror..tp x dpt gk...waaa

aduhai...apsal xleh wat???
cursos kener download dulu la...
kata kener copy url...mcm ner nak copy??
kener letak dalam photobucket ke?

adess..aku nak tukar jenis cursor...tp link tu download cursor utk pc la...mcm mana erk??/

@ayie

Copy URL, lepas tu paste pada kod yang blod merah tu

curious niyh. npe dashboard blog sye jdi kecik lpz tkan ctrl+F???
n n n. cmner nk kembalikannyer kpd asl? "______"
mntak tlg sgt sgt.

alamak dah bnyk kali wat tak jadi pon nape

@ayie

sy rase awk try kelik kanan then plih "view image" pastu copy la url die...hehehe

terima kasih.. (^_ ^)

yeah..betul..kena klik kanan pada image tuh.. ingtkan kena download..punye la den pusing2..akhirnya

alhamdullillah jadi..thnk so much...for...ur infomation...klu nk sng prgi ke www.cursor-4u.com pilih cursor anda...dan lakukan seperti di atas tuhhh....tukarkan masukkan url cursor kepada url cursor yg anda copy tadi dan paste..lalu save...siap..tima kasehh...