Timbang berat blog


Kira bebanan blog anda di sini. Blog di nilai dari segi Size, Load Time dan Avarege Speed per KB. Apa yang perlu anda fokuskan adalah pada saiz kerana nilai terbaik untuk sesebuah blog adalah di bawah paras 100kb. Bagi Load Time dan Avarege per speed per KB pula, ianya bergantung pada kelajuan internet anda.
Jika blog anda bersaiz lebih dari 100kb, cuba kurangkan beban pada blog anda.



Your domain(s): Enter each address on a new line (Maximum 10)




(contoh: maribinablog.blogspot.com)





Tips meringankan blog

1. Sebab apa blog jadi berat

2. Tips meringankan blog dan loading page

2. Ringankan blog dengan jQuery Lazy Load

3. Membina fungsi auto read more pada setiap post
Timbang berat blog
«Oldest   ‹Older   1 – 200 of 281   Newer›   Newest»

aiseyman bro.. blog gua berat siot.. 144 KB.. sayang la plak nk buang2 apa yg dah ada kat atas blog tu.. lu ade idea.. share ngan gua..

thanks for this one.. very useful.. u'r best man!

Fyzal's Territory

Payah gak wa nak bagi cadangan..
Cuba buang widget yang rasa xa berapa penting.

contoh: 1.Track ip visitor
2. Nuffnag kat belah kanan bawah.
3. Subscribe to teritory to wa rasa x payah sebab lu dah letak kat bar atas.
4 widget Feedmap.net wa rasa xa payah.

ni cadangan gua jer..Kalau lu rasa penting, kekalkan..

blog eden 130kb...
cmne nk kasi kurang??
cer2 r skit...

mak oi..
alifbro.blogspot.com 190.07 KB 0.74 seconds 0 seconds

nak kena setup balik nie.
harap blog maribina dapat membantu

Alamak bro.... wa punya 156.14kb... camne ni? ok lg x ni?

To izanuddin, alifbro & RiShaZalia.

~Wa cuma boleh cadangkan supaya buang widget2 yang tak penting..
~Page layout jangan panjang2.

Mana pergi Linknya ? Ak tak jumpa pun ? Salah aku ke ?

123.5 kb..okla tuu akunyerr.

Alright dh boleh ! 75kb ... okay laa kan ?

waahh gua punya nyaris2 gaks..
ehehehe. tapi ok daa kn..?

saya nak tanya bagaimana nak buat page tu ada tulis seterusnya .. (di bawah artikel yg kita post).. dan comment bentuk cam gini..

To alifbro:

~Buat read more kai sini.
http://maribinablog.blogspot.com/2009/08/membina-fungsi-read-more-2.html

~Ubah layout ruangan comment kat sini.

http://maribinablog.blogspot.com/2009/08/ubahsuai-layout-ruangan-comment.html

Harap ianya membantu.

alifbro.blogspot.com 106.78 KB 0.25 seconds 0 seconds

bagus. dah turun berat blog

Banyak kelebihan jika proses 'loading page' menjadi lancar.

apakah kelebihannya?

tapi.blog sorang member ni berat 208.45KB,paling ramai visitor.adeyai.

To chickenrice:

Tak nafikan ada, sebab tukar domain atau blog tu memang dah lama dan terkenal.

tersangat2 berguna la...terima kasih byk2...
JAZAKILLAH....

wahhh aku nye 215kb=( nescafe ais suggestkan apa patut aku kurangkan=( sekarang kena rebuid balik blog aku sedisss

feh berat gilak blog aku tue..
225.9 kb
ade idea tak nk manage kasi kureng ?



http://tuanuruchimaru.blogspot.com/

To Uruchimaru

~ Terpulang. Kalau rasa blog dah ok, gua rasa maintain kan jer. Cuma gua bole bagi cadangan, kurangkan widget yang di rasakan kurang penting untuk admin dan visitor

encik nescafe,akunye blog 116.88kb tu masih ok ke @ kene kurangkan jugak ke?

To saifura:

~ Dah ok la tu. X der berat sangat pun.

alhamdullilah setakat ni blog blum berat lagi.. fuhhh...!!!...

114. ok la kan.hehe.
eh kalau kurangkan posting per page dapat kurangkan KB ke.tp xbyk la kan.hehe.
da kurangkan nt dtg sini blk kire.
dah mcm rancangan biggest loser.haha

Rasa mcm overweight plak

sue-sygckit.blogspot.com = 115.77 KB

hmmm.... nk kena diet drpd psng widget nie :)

To miss3808:

~ Alhamdulillah. Gua tumpang gembira.

To ringo:
To Dak Wan:

~ Overweight sikit tu biasalah, yang penting blog kita tak sangkut-sangkut masa loading.



~

Wawawa... dah diet turun 89.2 KB skrng weiii :)

perghhh!! 217 kb
asl blog aku kna refresh byk kali bwu let msuk ek?

75.55 KB perghh bapak ringan gilak blog aku..

Size::131.32 KB; Load Time::0.59 seconds; Average Speed per KB::0 seconds

Boss! OKkah ini? Tgh pakai streamyx kat ofis nih... Pakai berukband semalam, harammmm tak kluor result... thehehehe

@~ n0ra ~

Brokeban memang begitu. Selalu menguji tahap kesabaran. 130kb tu kira ok lah. Asalkan kita view pagenya tak sangkut-sangkut.

mak aiii.... 191.77kb

uih blog aku dah makin berat lor. 144kb..
erm apa yg patut di deleted??

Blog maribina blog pon 108.16 jgak..hehe tp xpe dah ramai vistr..blog gua lagi berat..huhu
159.54..harap sape2 boleh bantu..huhu

http://khairuldhamiri.blogspot.com/

yes...dah kurangkan dah....

172.85 KB 0.53 seconds 0 seconds

aiseh berat ni... mende nk buang ni? kalau kurangkan post per page bole ringan sket ke ek? skang try la... nanti ai dtg cni lg

140.52 KB 0.43 seconds 0 seconds
aiseh... dh kurang sket... ape lg?

makin buang, makin besar size... mcm mn ni?? huk3

adeh...141 kb..

bos, selain buang widget, apa lagi cara boleh mengurangkan? dr segi post ke apa ke boleh ke??

gua punya blog 75.76 kb..
hohoho..
jgn jeloz..

eh lupa nak bg salam..
gua bru taw lu punya blog yg berguna untuk semua umat nih
gempak sih
thankz 4 sharing

::andaditipu.blogspot.com::

kira takde la berat maner gua nyer blog...berat gua lg berat la..pada berat blog gua nie..adeih cam terbelit lak ayt nie..hehehe

241.29kb......apa blh buat?aku bru 40kg....berat jgk blog ni....

uhuhu. yg peleknya.
pernah 1 time dulu, berat ringan jaa.
60++ . tp loading bole tahan !
adoyyy. memula igt 60++ tu berat. haha.

tp skang 90++ oke laa. loading pon best jea.
:) :) haa,, cane tu ? pndapat ?

@ツhʋƨиα ツ

Dah ringan ok lah.Nak tambah berat lagi pun ok.

Benda ni pun bergantung pada javascript yang di hosting dan jenis widget yang di pasang.

sukiprattle.blogspot.com
159.31 KB

pergh obes seyh

my.mustaffa.org - 62.3 KB

135.27 KB?? uwaaaa, gilerr jap tp kan page sy cpt jea loading.. de widget yg ptt dibuang ke?? nak keterangan pelissss

berat gila...tak tahu nak buang mana lagi..huhuhuh

@Iza

229.85kb yg terkini

wa punya 70 ouhh.
ngeee. manyak berat ouhh

Timbang jugak la di sini...

syawalnet.blogspot.com
beratnya 123.83

kekdihatiku.blogspot.com
119.46 KB berat ni ok ke?
kalau kita masuk gambar lagi, jadi lagi berat ke?

tidak!!

blog ku 136.06 KB..

ahh~~~normal kah nih??

chekguisza.blogspot.com

alamak, slap tekan lah, sori ye encik nescaffe ais, emm.. blog masih berat, byk yang dah buang, adakah fungsi read more menyebabkan blog berat? ataupun link dari kawan2 yg kita pamerkan.. klo ye cmne nak ringankan tapi masih nak pamerkan link tu, thx ya...

ceh blog aku http://komuniti-sbdj.blogspot.com/ plak 193.62kb ler berat jugak ni..boleh tolong x?

83.71.. hehe... ok ler.. :D

aduyaii..berat tahap gaban akunye blog nih..241.17 KB tuh.nk buang widgets syg lak..ke psl byk load gmbr..aisehmen..

size 114.5..
aiss.. nk buang ape agy ek.. bg idea plzz

uwaaaaaaa... hr ni xbleh timbang berat eh.. aku baru lepas diet ni

haha. tadi first time tersilap letak url pulak an.
termalu seketika. pastuh result dia 100.17 with average speed 0.4second.
okay ke tak okay nescafe ais?? :)

sy punya 202.62KB | load time 0.31 sec | avg speed 0 sec..berat juga..huhuhu

salam bro!!..
pinjam timbang ye!!..
result mcm nie ok ke bro?..

afendie.blogspot.com/89 KB/0.14 sec/0 sec
lawakje.blogspot.com/84.21 KB/0.14 sec/0 sec

Ni merupakan kali ke tiga aku mai timbang blog.....
Kali pertama 241.29kb. Setelah aku buang benda yg tak patut ada, blog aku jadi.....
kali ke dua 229.85kb. Dah kurang berat sikit kan...Aku tak berpuas hati lg. So aku tukar template baru.....buang segala yg tak berkenaan, kini berat blog aku dah jadi 108.38....
Fuhh....tak sia2 aku habiskan byk masa utk bersenam...

ingat blog mokde simple jer, tapi berat boleh tahan .... 195kb

salam, dah macam-macam buang tapi masih baru turun dari 195 ke 191kb. Apa cadangan anda En.NescafeAis?

salam Nescafe ais..
tolong periksa blog saya apa yang seeloknya saya kurangkan memandangkan masih lagi berat 197++

207.72 KB 0.58 seconds 0 sec fuhh berat siott!!

alamak! blog sya nye size 122.86kb...
tlg bg tunjuk ajar yer, yg mane patut dibuang..
sya budak baru belajar..

alamak.. dalam banyak2, blog sy paling obes.. 303.55 KB 1.09 seconds 0 secs.. gila ahh.. memang kena diet habis-habisan ni.. apa yg tak kena eh? tapi tak dinafikan kadang2 tu lmbab..huahua.. tp nnt nescafe ais dtg blog eh tgk apa yg patut..huhu.. tq share benda alah ni.. bagus2..

salam

sumi punya blog pun berat

sumijelly.com -->>132.29 KB

adess...mcm mana nak kurangkan?? sila bg komen sikit mengenai blog sumi yek!

Sumijelly.com

1 www.mysembang.net/v10/index.php 56.13 KB

forum laju..hehehe

aku dapat 79.8 kb. walaupon kurang dari 100 tp cam berat gak rasa blog tu..

alamak mcm ner nk diet blog nieh???
blog kite dh obesiti nieh...193.93..hurrmm???

This comment has been removed by the author. - Hapus

95.4kb...tapi loading page 0.27 sec... nape ea?

http://zulkbo.blogspot.com/

sorry salah kotak daa..

dah turun, 142.42 KB...0.14 seconds

cam berat jer blog nih...nk kne buang ape ehh??

wah da 109.62 KB..kena diet neh hencikvirus,,^^

fulamakkk...ringan gile kentang blog gua niee...

77.03 KB dan load time untuk ke blog gua nie hanya 0.08 seconds ja...

so korang sume rajin2lah ke blog gua yang cepat load ni...

Alhamdullilah 76.97kb

adisaufi.blogspot.com 106.1 KB 0.08 seconds - ok ker?

blog saya 116 kb jea. mcm xpercaya jea. byk widget nih.

yeaa! 57.61! gile ringan seh :)

Backlink buat berat tak?

aku punye semalam, 126 kb...
hari ni, dah tinggal 106 kb..

aku punye semalam, 126 kb...
hari ni, dah tinggal 106 kb..

huhu aq nye 77kb jer..lega rasa..btui kate en nescafe kita..buang je widget2 yg xpenting..bia simple tapi berisi ;)

yeyyyy..ai punya 89.85 je!! hep hep horayyy

58.53 KB/0.08 seconds
Amacam, ok x?

Nescafe ais
delete

@Abang Isaifuddin Abang Noran

Ok sangat dah tu..

Gua tau gua hebat (27.84KB)

blog aku dh ringan setelah aku buang segala benda kerepek itu semuanya... hihi.. dalam usaha nak kasi ringan lagi dan kasi cepat load...

sekarang 56.14 KB dan 0.24 seconds...

alamak terlebih 2.04 plak dah apa nak dibuang nih.........

Nescafe ais
delete

@athlon

Memang champion bro.

Nescafe ais
delete

@uptownazila

Terlebih sikit-sikit tak apa. Yang penting cepat loading. Tak sangkut-sangkut.

en. nes, bila nak buat tutorial macam mana nak buat shoutbox mcm dlm blog ini...

blog aku turun lagi beratnya.. kini sudah 46.87 KB 0.78 seconds..

Kali ketiga datang timbang belog..Rasenye dah ringan sikit kot.(",)

perghhh...member aq smpy 508kb......

salam hye fez time lalu sini tertarik nk komen yg ni~

blog saya 75.44 KB (tebaik la!!)
speed time 0.58 sec

wahh :)

but pelik la, nape ade org tuh blog dia sampai

300 KB
tp kelajuan 0.14 sec?

TAK ADIL ;(

Anonymous
delete

@Sha-na.Szied

Mungkin blog wordpress tu.

rasa nya da paham sebab ape..hehe

nk backlink ok ..tengkiu :)

58.66
haha
ringan gila
=))

ak punyer ringan!!! 86.64!!! ehehehehe
samelah berat badan aku yg ringan.ehehehe

44.82Kb lagi ringan dpd tuan punya haihh

waa... nyawa nyawa ikan... 99.09 KB...

39.64KB.. walawaehh... ringan kentang.. lebih ringan dr brt bdn tuan empunya blog ni..

sy punya 62.27 KB 0.08 seconds

http://pic.izyan.com

mcm blog aku lg berat je dr aku..heheh..

http://sky8men.blogspot.com/

huhu mcm mana nih, hari2 timbang berat tp berat xmenentu lah.. pening2

giler blog aku oxtut.blogspot.com...berat 148kb bro...cam berat aku gak...haissshhh...

huhu.aku punyer 101.sgt ok.ckit jer lebeh.

uiksss, ade nk kena buang gak ni...

86.39 KB 0.48 seconds 0.01 seconds

jom komen sini tuan belog, http://melatiqistyna.blogspot.com/

Blog saya cuma 46 kb je,tapi kenapa sangkut2 jugak?..

sori..mlas nak bc komen pnjg2...standard nye bpe ek?

http://nasikerabubuahtanjung.blogspot.com/

133.06 KB

0.61 seconds - load time

tgk pd load time mcm ok tp kalo pd beratnyer mcm berat....hmmmm

writetoasphaq.blogspot.com

Size: 73.6 KB

Load time : 0.63 seconds

93.48. okay ke? hahha

94.58kb...itu pun lepas baut psit 3 je..~~ uuhuhu..thanks for sharing

@Nescafe ais75.46 load time 0.98s wooot3 o_O

thanks nescafe ais...terlalu byk info berguna kat sini...byk betul akak dah belajar:)

setelah proses membuang widget,dlm 102.09,0.41 sec..

kire ok la tu kan???hu3

Size Load 59.33
Load Time 0.33 seconds
Average Speed per KB 0.01 seconds

nasib baik tak lebih. :)

-

eda punya 136.69...
macamne nak kurangkan?
ade idea tak?

129.56

aisey man

beratnye

Assalamu'alaikum,thnkx bro..entry ni byk mmbantu untuk measure berat blog aku huhu

BERATnya!!

patutlah lambat nak load..
Kne tunggu 0.26 saat

143.44 KB

wao..tanx yaw..:D
mybe dea ikut kelajuan network gak..

141.33 KB
0.86 seconds

:D

aku punya lagi dekat, 99.72

cane na kurangkan ? gune java tu ke

95.31KB

http://syamilhafiy.blogspot.com/

gile r beb..aku punye 182 kb.load time 0.49 nd..aku asa cm berat je..pe y ptt ag aq buang ekk?
-sy budak baru belajar-

Dah timbang tadi..ringan jer,baru setengah kilo..haha.nak kurangkan lagi dari segi widget yang terlalu membebankan.

wuhaaa!!
asanya blog sy pling gmok kt cni..,
246.43kb!
~__~
notes : hros krangkn mkan nih kn? heee... ;DD
p/s : trma ksih utk pnimbang awk.. ;)

105.29 KB 1.09 seconds 0.01 seconds !
boleh kurang kan ni lagi sikit je ni

huh...nyaris2 je...

adeh, dah buang mana yg ptt n still berat.
kot2 blog pn ikut berat tuan dier kot..iskkk~

huhuhuhu..berat belle blog 176kb.. load time 6sec..gimana ginih..terlebey berat suda..loading time pon cam kritikal gaks..leh bantu wahai en. nescaffe ais??

sudah promote ini blog di my blog..

http://myapeapeaje.blogspot.com/2010/09/beratnya-kamooo.html

ohh, dh kurangkn post kat wall blog..br turun :)

dh kurg kn..tinggal 109.36..hihi...nk kurg kn g..

http://suzierahman.blogspot.com/

nasebb baik..blog akuwhh 84 kg jer..

75.19 . adakah aku yang paling ringan d sini ? BMI agak2 normal ke tak neh ea ? kehkeh .

Apa yang perlu anda fokuskan adalah pada saiz kerana nilai terbaik untuk sesebuah blog adalah di ==>bawah paras 100kb <<== sepatut diatas kan?


nice share..thanks

macam mana teman masukkan timbang berat blog tu???

hehe. blog saye 68.39 KB,,,0.3 saat je,, kool la bende alah ni !! ^^

alamak blog saya6 10.sampai 130kb....
sesapa ada pendapat..? kalu tgok kat komen2 ni cam saya nyer berat sangat jer?
leave a comment n recomendation at my site pliz
http://mrsaqur.blogspot.com shout box ya..
really need help. coz i org baru

160...adoi...pening pikir camana nak kurangkan berat..blog sy kena msuk biggest loser asia macam ni..huhu..minta pertolongan..

berat blog sy 95.41 kb :)

yeh..dah berjaya ringankan.. lepas kurangkan entry kat main page.. dari 5 saya buat 2 je.. then dapat la berat 83.72kb.. sebelum tu 130 lbh.. :)

bjaya kurangkan lagi.. 83.4kb.. hahakk.. hari2 dtg timbang.. :)

web aku 30.02 kb jer. yeah

http://jomkawan.net/

82.49...
URGHHH DAH NAK BERAT JUGA NI!
THANKS!=)

169.83 KB!! wuwu beratnya.! camna nak kurangkan?? =(

saya datang lagi nih...! info tuan telah saya gunakan.
terima kaseh kerana menyediakan alat timbang!

blog gua pon dah 109.23kb...huhu

How about mine?
Size 128.28 KB
Load Time: 0.11 second

Is it Okay?

98.99 KB je.. tak nk turunkan.. biarkan je tahap tu selagi tak melebihi 100kb

mak aihh, gua punye blog seberat 108.25 KB,
kena diet dah nie bro..
load time pon leh tahan gak kesengalannye..

41.62 KB. ok rupenye. nampak macam serabut tp ok.. patut r pr ngan alexa aku steady??

style2 hehehe thanks

berat blog saya 144+++..tak tahu nak buang apa lagi...NS pls bantu.tq.

hehehehe sukanya.. mia dah timbang .. berat 93.94kb dengan 0.41 load time..

wah .. mak punye ngam2 soi je ..96.58 KB .. terima kasih .. mak minta izin share info dan alat timbang tu yer .. tq

78.23 kb blog aku. kurang zat ni kena bg naik ckit berat ni . heheehe. load time 0.4 saat.

130kb 0.56sec.. xok ke?..

tk tau bape kali dtg pinjam timbang kt cni...kejap berat kejap ringan kejap berat balik pastu ringan blik.....ishhhh he3

101.12 kb..ok x?

haku punye 1.66 seconds loading time..
berat 186.51 kb..

adess..perlu perubahan ke tak eyh???

teh0limaugaramsuam.blogspot.com

blog kite paling bert kot.. 128.11 KB tp aku xtaruk widget bayk pun...2 3 ketul jek..2 pun dah bert ke...tulun2!!!

http://azisweetness.blogspot.com/

atok punye blog 0.14kb je...lagi canggih

96.89...hehe..skit ag nak masuk kategori berat berlebihan..haha

88.74 KB haha cool :D normal

waaa...xleh nak check..huhuhu

adoi..140 turun 95..tp masih xpuas ati bila ade member kat atas 65..waaaa....^_^

haha...wa punyer 86 kb...cool...:D

kawe 283.....nipu ni nimbe

same berat dengan awak loh..hihihi

huhehuhehe ---> 65.95 KB

100.7KB. perlu ke 0.7kb tu . huhu. okeyh .

lebih skit2 tak per kot...
widget byk boleh menambahkan ceria pd blog...

syams-gold.blogspot.com
120kb

Terima kasih untuk tool ni. Saya punya blog 56.43kb. Masih rendah sebab website baru. Neway thank 4 this tool. Very helping

tq maribina...ini sangat best....
layanzzzzzzzzz

77.33kb..no cantek nih.kih3. kalau org2 yg suke ngangkung tuh mesti amek nih 'lucky' no nih. haipp.jgn buat.tak baik untuk kesihatan.

Nescafe ais
delete

@che fara a.k.a fanadz

kompem 1st prize tu.

«Oldest   ‹Older   1 – 200 of 281   Newer›   Newest»