Disable fungsi right click mouse pada blog

Disable fungsi right click adalah bertujuan untuk menghalang artikel atau posting dari di salin (copy). Fungsi ini akan memaparkan amaran yang artikel atau post tidak boleh di salin apabila readers klik button kanan pada mouse mereka.  Untuk menjadikan blog disable right click, ikut beberapa langkah di bawah:

Langkah 1

Log in blog => Dashboard => Layout => Add A Gadget. Seterusnya klik pada HTML/Javascript.

Langkah 2

Salin script berwarna biru dibawah dan paste pada ruangan Content pada HTML/Javascript (lihat langkah 1). Seterusnya, edit perkataan Function Disabled! kepada teks amaran anda.



<script language=JavaScript>
<!--

//Disable right mouse click Script
//By Maximus (maximus@nsimail.com) w/ mods by DynamicDrive
//For full source code, visit http://www.dynamicdrive.com

var message="Function Disabled!";

///////////////////////////////////
function clickIE4(){
if (event.button==2){
alert(message);
return false;
}
}

function clickNS4(e){
if (document.layers||document.getElementById&&!document.all){
if (e.which==2||e.which==3){
alert(message);
return false;
}
}
}

if (document.layers){
document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN);
document.onmousedown=clickNS4;
}
else if (document.all&&!document.getElementById){
document.onmousedown=clickIE4;
}

document.oncontextmenu=new Function("alert(message);return false")

// -->
</script>

Langkah 3

Akhir sekali klik save.
Disable fungsi right click mouse pada blog

giler r...dh hebat skrg..cikgu nescafe..haha

mekasih cikgu...leh elak cetak rompak kan..hehe

info yg sgt2 berguna.10Q eh

info ni da lapok r..
hahaha~~~
org da guna lama r..
org nak info yg lg hebat..
huhu~~~
i want more..(Poyo seyh)
haha

right click je xleh..kalo nk copy press ctrl+C still boleh copy..

per pon manfaat seh bg yg baru buat blog seh..... tahniah nescafe ais...hahahahahha

To izanuddin:

~ Banyak lah lu punya cekadak. Nak info lagi hebat? Ingat gua mengadap blog 24jam sehari ker..Haha

Salam nescafe.

try cri yg latest2 kot, maksudnya nescafe.
good job, semoga blog kamu terus bermanfaat:)

haha~~~...
makasih2...
hehe..
aku skunk ngah cuba test utk highslide ne..tp xjadi sbb da wat fungsi read more..die jadi serabut...hu

arnamee :

tol2...stuje ngn kamo...haha

To izanuddin:

~ Mentang-mentang ada makwe backing lu, terus jer lu setuju. Semua betul belaka.

dah berjaya try tutorial ni!!

tq en nes..
daku bjaya..

tapi kalau untuk bloggers yang suke bukak banyak tab cm aku nh susah la plak

This comment has been removed by the author. - Hapus

ika da wat... berjaya... tq nes... hehe...
tp betul gak ckp ringo. klu jenis yg suka buka byk tab susah lar... ermm...

To Cempaka Biru:

~ Hehe. Tau tak apa..

masa tuk disable copy copy. ade org bodoh mane tah g copet gambo gua

oh. sib baik x lupa. thanks ye. dh ambk

best2!!! hehehe tq sifu..

ada buat review pasal ni.. thanks for info!

alhamdulillah... misi berjaya.. tq yer.. azrul rekemen sy blog ni.. tqvm

salam...
sy nak wat tutorial ni jugak..
minta izin amik kod.
sy akan buh credit untuk blog ni k
tQVM

tQ... memang amat berguna skali... huhuhu~

nes..
bley tak kalau akuh decorate message warning (popup window) tu..
mcm nak buat bold, center, adjust bagi nampak lawo..

need help..

;DD

Thx utk infonya yah bro tapi menurut ku kode ini harus dipakai bersama2 dengan anti-copy juga

This comment has been removed by the author. - Hapus

but, stll leh copy gak...

if u clik kat pic tu... pic akan jd large... and u right click akan kuar "save image as" hmmm...

how?

ermmm....tp still leh copy...lepas highlight tekan ctrl c...mcm ner nk solve ek......

Terima kasih kepada admin atas perkongsian kod tersebut