Memasang Blog Statistics


Untuk memasang blog statistik pada sidebar yang akan memaparkan jumlah keseluruhan post dan comment seperti yang boleh anda lihat pada gambar di atas, hanya ikut beberapa langkah di bawah.

Langkah 1

Log in blog => Dashboard => Layout => Add A Gadget. Seterusnya klik pada HTML/Javascript.

Langkah 2

Salin script berwarna biru dibawah dan paste pada ruangan Content pada HTML/Javascript (lihat langkah 1). Seterusnya, edit perkataan yourblogname kepada url blog anda.

<script style="text/javascript">function numposts(json) { document.write('Total Posts :' + json.feed.openSearch$totalResults.$t + '<br>'); }function numcomments(json) { document.write('Total Comments :' + json.feed.openSearch$totalResults.$t + '<br>'); }</script>
<script src="http://yourblogname.blogspot.com/feeds/posts/default?alt=json-in-script&callback=numposts"></script>
<script src="http://yourblogname.blogspot.com/feeds/comments/default?alt=json-in-script&callback=numcomments"></script>

Langkah 3

Akhir sekali klik save.



Memasang Blog Statistics

adakah nama tuan punya blog akan muncul sekali. jika tuan punya blog yang banyak komen.hehe

tu yg nk tau tu. owner je komen cane? huhuhu...
meh r komen sesame... =p

To ringo & CempakaBiru:

~ Nama tuan blog tak mucul sebab tu statistik untuk jumlah komen dan jumlah post.

oooo... so klu nk ranking tgi sendiri komen la byk2. hehehe.. =p

aku tengah belajar buat blog melalui laman blog kau. Thank.

@A.M.A.B.A

Ye A.M.A.B.A. Terima kasih sebab sudi masuk blog gua. Info kat sini pun hanya sekadar apa yang gua tau. Kalau tak berjaya tu, kena usaha lebih sikit lah yer. :)

aduh cempakabiru... xleh blah tul ayat ""so klu nk ranking tgi sendiri komen la byk2. hehehe"" hahahaha jap nk letak mende ni...

*byk plak masa aku pg ni lepak cni lama2

saya seorang yg baru bermula dgn membuat blog....ingin mengucapkan terimakasih, sebab banyak memberi tunjuk ajar..semoga sukses selalu..

kalau ranking tinggi boleh dpt duit ke..? from awesomeblogger yg baru nak mula...hehe

terima kasih bro sediakan tutoria lengkap >^__^<

thanks untuk tutor ini !
dah cuba & berjaya ;p
terima kasih sekali lg

kenapa sy buat xjadi?

bwu semalam usha blog awak. mekasih. n da add ur link jugak.

thanks for good tutorial...

Tak menjadi bg pengguna I/d kan bro?