Memasang kotak mesej pada permulaan paparan blog



Kadangkala apabila kita mengunjungi sesebuah blog, satu kotak mesej seperti pada gambar di atas akan muncul pada permulaan paparan pada blog tersebut. Untuk memasang script kotak mesej tersebut, caranya sangat mudah. Hanya perlu mengikut beberapa langkah di bawah:

p/s:save script template asal, ianya bertujuan sebagai back up apabila terjadi error semasa melakukan editting pada script template.

Langkah 1

Salin dan paste kod berwarna biru di bawah pada notepad. Seterusnya, edit perkataan 'Selamat Datang Ke Blog Nescafe Ais' kepada perkataan anda sendiri pada kod tersebut. Contohnya seperti 'Sila tinggalkan komen anda' atau apa saja pesanan yang anda rasakan sesuai.

Hanya gunakan kod kotak mesej pertama sahaja jika ingin hanya satu paparan kotak mesej.

<Script language='JavaScript'>alert("Selamat Datang Ke Blog Nescafe Ais");</Script> (Kotak mesej pertama)
<Script language='JavaScript'>alert("Selamat Datang Ke Blog Nescafe Ais");</Script> (Kotak mesej ke 2)

Langkah 2

Log in blog => Dashboard => Layout => Edit HTML. Seterusnya, tandakan pada kotak Expand Widget Templates. Dengan menggunakan Ctrl+F pada keyboard, taipkan kod </head> pada ruang Find dan seterusnya, tekan Enter.

Langkah 3

Salin kod yang telah siap di edit pada notepad tadi (lihat langkah 1) dan pastekan di atas atau sebelum kod </head>.

Contoh:

<Script language='JavaScript'>alert("Selamat Datang Ke Blog Nescafe Ais");</Script>
</head>

Seterusnya klik preview dan akhir sekali klik Save.
Memasang kotak mesej pada permulaan paparan blog

pendapat peribadi ak

takpayah letak benda nie ... sebab menyusahkan pengunjung . Cuma pendapat aku jer

aku plak ...aku sangat stuju dngan pendapatan touya...wat nyemak je...nnt xpasal2 org igt vilus ke hape.
pendapat aku je la...(ayat sape tah..hehe)

To touyakaruma & izanuddin:

~ Nasib baik korang cakap pendapat. Kalau tak,memang mendapat la. haha. Pada pendapat gua pun sebenarnya benda ni memang mengganggu visitor. Gua memang menyampah.

~ Tapi gua buat ni pun sebab gua tau,mesti ada makwe yang minat. Biasanya, blog makwe-makwe jer yang pasang benda nih.Gua lebih mengutamakan cik makwe daripada korang..haha

chait...makwe2 mmg ske bnda yg serabot..
sbb dorang pon da serabot..haha..
jgn marah ek makwe2..hehe..

betul2..aku sllu terkejot tgk bnd ni..nti jadi arwah trus

To izanuddin:

~ Jgn marah2 diorg. Gua terasa.

To nenek tua banyak sakti:

~ Ada kencing manis ker.Haha.

pkwe pkwe pun byk gak buat mende nih laa.
tk cye cube tgok. haha.

To Owh ntah:

~ Iye ker. Baru gua tau. Nasib gua x buat.

mya bru je dok wat belog...
tp mya tol3 ta gheti cemane mo wat belog jdik lg shantek n pe kelengkapan untok belog..
sile bantoo saye...

baru je ak wat kat blog bnde niih.,.
korg kutok plak,,nyesal pon ade.,

cik Ti:

~ Buat jer. Diorang tu semua memang dengki. Padahal diorang pun buat gak. Heh heh

kotak ni boleh menghilang selera pengunjung...takyah buat tak pe...nanti tiada pengunjung yang ada kotak tu je...

ahahaha.. ape2 jelah korg ni.. apa pun me mmg suke. tayunk nescafe ais. sebab me mmg dah lama nak wat. ehe.

nescafe ais,, leh x kalau buat mase first time masuk jer..
mcm 2 lg smart..
kalau tiap kali keluar myemak gak..
smpi nak edit layout pon mende nie kuar gak..

@blur

Haha. Ada kut. Nanti-nantilah gua cari yer.
Benda ni sebenarnya memang mengganggu. Hehe

terima kasih kerana pelajaran anda...

thanks dah jadi pun ;) grrr, mnganggu ke??

salam..
boleh x ajarkan saya membuatkan entri saya menjadi thumnail..
seperti blog ini..
http://generationblacklist.blogspot.com/
saya budak baru belajar....
mintakkan tunjuk ajar...

dia jadi nyusah tu sebab bukan just kuar time kat home je..tapi setiap link dalam blog kita klik nak baca pun dia kuar..

klu ley wat script yang detect kalau kat home jek baru kuar okay la kot..

xpun detect tu first time datang jek baru kuor..cek kat cache user ke.

tq so much 4 evrything!! =)

tutorial y sgt bgus..

keep up d gud work!

Terima Kasih Bebanyak... huhuhu

Mari minum kopi.. Bertaraf dunia.bnyk khasiat utk kesihatan

mcm mne nakk PADAM permulaan kotak mesej kat blog tu!
tollllllllllloooooooooooonnnnnnnnnnnngggggggggg!

tolong jugakkk!!!
aku pn nk padam gak! aritu bt sj2 igt leh delete, skali xleh delete...huwaaa help me sape2 yg bek ati... T.T

heee..dah tau dah cmne nk delete.
g kt html 2, pstu backspace kod yg sewaktu dgn nya tnpa mendelete code ini /head tu.

terima kasih sgt2..byk yg sy dp di cini..:)

kalau sekadar nak ucap welcome kat box tu tak yah la...memang mengganggu..tapi selalu yang buat bende ni untuk dapatkan subcriber. selalu kat blog2 blog berunsur perniagaan atau jual produk...nak cari gak benda ni tapi tak tau cam ner nak kasi ada opt-in form tu...huuhuhu

info yg brguna. thanks.
mai singgah sini: http://otakkuartdesigns.blogspot.com/

thnks utk ni, sngt membantu ;D

waaa T____T!! npe kuar ayat nih??? kenape???

Your template could not be parsed as it is not well-formed. Please make sure all XML elements are closed properly.
XML error message: The content of elements must consist of well-formed character data or markup.

Hahaha.. Blog saya dah pun buat.. tak caye?? Jom la singgah.. :-)

http://bakapdrm.blogspot.com

cane nak buang bende ni balek?

This comment has been removed by the author. - Hapus

@NuR AliSsA SaBrInA

tekan button Ctrl dan F serentak,sekiranya anda menggunakan Google Chrome, ruang Find akan kelihatan pada bahagian atas (kanan) dan sekiranya anda menggunakan Mozila Firefox,ruang Find akan muncul pada bahagian bawah (kiri).

hai.. nie sgt2 membantu! sbb im newbie.. mao tny.. cm ner nk wat bnd nie utk halang org right click ek?? hee..

Nescafe ais...boleh yati tahu mcm mn cara nk keluarkan msg like masa first2 kita masuk blog tu?yati dok tanya encik google ni xdpt pun jawapan dia...harap nescafe ais atau sesiapa sahaja follower di sini yg tahu, tolong bg tahu yati ya...:-)