Memasang widget Post Rating



Widget dari Outbrain.com sangat berguna kepada blogger yang inginkan respon daripada readers tentang kualiti artikel atau post yang di tulis.Readers akan menilai kualiti artikel atau post dan boleh memilih maksimum 5 bintang.

Untuk memasang widget post ratings di bawah post atau artikel seperti yang tertera pada gambar di atas, anda hanya perlu mengikut beberapa langkah di bawah.

p/s: save script template asal, ianya bertujuan sebagai back up apabila terjadi error semasa melakukan editting pada script template.

Langkah 1

Salin kod berwarna biru di bawah.

<script language="JavaScript">var OB_platformType =1;var OB_demoMode = false;var OB_langJS = "http://widgets.outbrain.com/lang_ms.js";var OBITm = "1254985692174";</script><script language="JavaScript" src="http://widgets.outbrain.com/OutbrainRater.js"> </script>

Langkah 2

Log in blog => Dashboard => Layout =>  Add A Gadget. Seterusnya klik pada HTML/javascript. Paste kod yang telah di salin tadi (lihat langkah 1) dan paste pada ruangan content. Seterusnya, klik save

Langkah 3

Drag widget tersebut dan letakkan di bawah post.

Langkah 4

Seterusnya klik preview dan akhir sekali, klik save.


{ 11 comments.. read them below or add one }

zai zai 10:58 PM
Salam..

Kak zai nak ucapkan terima kasih banyak2 atas segala ilmu2 yg diajarkan..sangat amazing dan fascinating...tak tau nak kata camne..sbb mendidik kesemua bloggers menjadi webmaster secara percuma...

Hanya Allah yg mampu membalasnya kerana pahala yang berterusan kerana berkongsi ilmu yang bermanfaat..
izanuddin izanuddin 12:52 AM
utk kak zai..wah...satu compliment yg agak bagos utk en nes kite..da kembang kempis hidung die..hee..sbnrnye..saye pown stuju gak..he2
**Bila Comel Jadi Comot** **Bila Comel Jadi Comot** 11:30 PM
saya pun sama sangat berbaloi2 ekekekek
Salahuddin Harith Salahuddin Harith 4:09 AM
saya punya layout..tak boleh letak html tu kat bawah post..so, macammana ya?
Nescafe ais Nescafe ais 10:06 PM
To Salahuddin:

~ Letak kat sidebar pun boleh.
CempakaBiru CempakaBiru 8:19 PM
cun2... hek3... xtau da brape byk ika selongkar blog nes nih.. maceh tau... ym je x dpt lg. huhuhu... =p
Nescafe ais Nescafe ais 10:50 PM
To CempakaBiru:

~ Heh heh. Bagi e-mail kat gua. Nanti gua send guna e mail yang YM tu yer
noni noni 12:55 PM
ye..sangat berguna dan terima kasih banyak2 En Nescafe Ais.Ermm,tapi kenapa blog saya macam ada duplication ye? boleh tengokkan x? noni-preciouslife.blogspot.com peningla (~,~)
mohammad amirul mohammad amirul 2:35 AM
byk ilmu berguna kat blog ni, thanks admin maribinablog