Memasang page views counter pada post


Untuk memasang page view counter pada setiap posting, sila ikut beberapa langkah yang di tunjukkan di bawah.

Langkah 1

Log in blog => Dashboard => Layout => Edit HTML. Seterusnya tick pada Expand Widget Templates.

Langkah 2

Dengan menggunakan keyboard, tekan Ctrl+F dan taipkan atau copy kod <div class='post-body entry-content'> dan paste pada ruang Find. Setereusnya tekan Enter.

Langkah 3

Salin kod berwarna biru di bawah dan paste di bawah atau selepas kod <div class='post-body entry-content'> (rujuk langkah 2)

<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;item&quot;'>
<div id='hit-counter'>
&lt;a href=&#39;http://csharpdotnetfreak.blogspot.com&#39; rel=&#39;follow&#39;&gt;
<script src='http://www.amitjain.co.in/pageview.php' type='text/javascript'/> &lt;/a&gt;
</div></b:if>

Akhir sekali klik preview dan jika tiada mesej Error yang terpapar, klik saja Save.


{ 35 comments.. read them below or add one }

fiD fiD 8:05 PM
TQ bro coz aja, baru jew suro wat smalam, heee, TQ again!
Nescafe ais Nescafe ais 8:25 PM
@fiD

Ni macam mana nak setel ni. Kena belanja gua ni. Haha.
Along25 Along25 10:19 PM
saya pasang peel tapi dia tak gi pun kat page tu nape yer? awak try la click gtau nape ae...
Nescafe ais Nescafe ais 10:34 PM
@Along25

Wahai cik along,commentlah di post yang sepatutnya.

~yang pasal page peel tu, rasanya tak letak link.
fiD fiD 10:37 PM
ok bro, aku blanje click nuff, heee.. teh ais xde, heee.. m, aja la pulak comment jenis macam ko punyer ni bro, hee =P
Nescafe ais Nescafe ais 10:40 PM
@Along25

cuma tukar image yang feed tu. Yang lagi satu tak payah ubah. Sila edit semula.
alifbro alifbro 9:09 PM
buat fake boleh? 100000000000 view.hehe
Nescafe ais Nescafe ais 9:31 PM
@alifbro

~Haha. Kalau boleh, gua dah buat dulu.
~Bro, bila lu balik dari France ni. Gua baru nak kirim lu roti Perancis satu.Kahkah.
nurayunni nurayunni 8:42 AM
x dpt lar...ade error
Nescafe ais Nescafe ais 4:24 PM
@nurayunni

~Mungkin silap paste kod nya. Cuba buat semula yer.
RedzaLiza RedzaLiza 6:01 PM
lalalala.... cikgu nes. dah boleh dah. tq erk n sory myusahkan. klu berukband ni ok. sedap gak cik jah nak lepak lama2 depan laptop ni. ni rasanya. kura lg laju r jln. tq cikgu nes.
Dak Wan Dak Wan 9:16 PM
Dah siap psng dah nes. Anyway tqs k? Hehehe. Teman cuba alter coding nya, nombor tu mmg boleh jd [email protected] baper juta nombor nak. Pindahkan hosting javascript yg tak boleh nak jadik lagi ni.
Nescafe ais Nescafe ais 4:54 PM
@Dak Wan

Haha. Jadi statik ker. Karang orang view, tak bergerak-gerak pulak angkanya.
LeeN LeeN 12:46 PM
hurmmm... tensen guwe. takde pulak code yang nak dicari itu dalam html layout saya ni. huhuhuhu. kalo takde tu cemane nak define nak letak kat mana kan...
Nescafe ais Nescafe ais 2:54 PM
@LeeN

Ada. Mesti ada punya. Dah tick expand widget template belum?
LeeN LeeN 3:37 PM
erm, dah tekan dah expand widget tu. tapi masih tak jumpa.. tak tahu cemana nak buat.. huhu
Nescafe ais Nescafe ais 3:49 PM
@LeeN

Dah reply kat email. Cuba check
rObOt rObOt 10:09 AM
dah try, xde error, tp kat mn nak tgk jum page view tuh?
Nescafe ais Nescafe ais 2:53 PM
@rObOt

Mungkin bandwith untuk pageview ni dah habis. Tak apa, cuba tengok nanti.
Aiza Aiza 9:08 PM
This comment has been removed by the author.
Wan perlis Wan perlis 1:21 PM
thanks for the tips.
best ni
arc13 arc13 4:40 PM
bro...cane ni
code tu xde dlm layout aku
Iza Iza 11:39 PM
Aku dah buat tp aku mcm x nampak apa2 perubahan pun.
alif alif 11:14 PM
your profile domain doesnt match.Please update your domain profile in our blog manager section.

TOLONG!! tolong.. buat meta tag pun keluar ini..

sekarang buat views pun keluar ini..apa masaalah ni..

kat mana nak update..dah google byk kali tak jumpa..

please..reply me.. uisk.
Ila Ila 4:51 PM
Slm, nk post pada ruang Find mslhnya cari Find tu xjumpa. Ktne ye?
Ila Ila 4:53 PM
salah eja pulak! i mean pas copy code tu then nk paste kt ruang Find. Sy xnmpak pon ruang Find tu?
ARC™ ARC™ 4:15 PM
Ila
tekan CTRL+F
alkisah69 alkisah69 1:22 AM
dah paste kod x p x da pon ?
zetty napiah zetty napiah 6:07 PM
mcm mne nak hilangkan kotak mesej pada permulaan paparan blog?
lepak.com.my lepak.com.my 5:34 PM
x jadi pun .caner ni...help
darisudutpandang darisudutpandang 5:46 PM
tak adalah kod ni? camner yeak
darisudutpandang darisudutpandang 9:28 AM
Bro, dah lama saya nak pasang page view tapi tak dapatla sebab tak ada kod itu walaupun dah trekan banyak kali expand. macam mana yeak. thanks
ridzuan88 ridzuan88 7:35 AM
mcm mn mau pasang page view we ak try mcm kuar error? Klik my link tngalkan pesan kt cbox ak.. Nnt ak try coppy codenye ok.. Plezz
ridzuan88 ridzuan88 7:42 AM
yg da dpt kodenye tu tolong share kodenye kt cbox ak, nnt ak coppy yer, klik my name
KamiKaze Stream KamiKaze Stream 2:18 AM
This comment has been removed by the author.