Apa itu SEO (Search Engine Optimization) ?



Apa itu SEO ?

SEO atau Search Engine Optimization adalah kaedah teknikal untuk mendapatkan ranking yang terbaik di dalam enjin carian terutamanya Google. Bahasa mudahnya, SEO ialah bagaimana cara kita nak dapatkan ranking dalam Google search.

Sebab apa SEO ni penting ?

Selain dari cara yang biasa kita guna untuk menarik visitor seperti blogwalking, backlink, twitter dan sebagainya, SEO juga adalah satu alternatif yang terbaik untuk mendapatkan visttor dari search engine terutamanya dari Google.

Macam mana SEO ni berfungsi ?


Search engine Google akan menggerakkan Spider untuk merayap ke dalam web atau blog untuk mencari keyword ataupun kata kunci. Tujuannya adalah meletakkan blog tersebut pada rangking atau kedudukan yang sepatutnya berdasarkan keyword pada hasil carian.

Macam mana nak jadikan blog kita berada di ranking utama dalam Google serach ?

Ia sangat berkait rapat dengan keyword ataupun kata kunci. Keyword yang kita gunakan mestilah:

1.Friendly URL
2.Friendly Title (Tajuk Post)
3.Friendly Content (Isi Kandungan/Post/Entry/Artikel)
4.Friendly Meta Tag
5.Friendly Image (Gambar)

Entri akan datang: Apa itu Keyword ?

p/s: Selalu gua taip pada google search keyword bina blog, blog gua rangking ke 5, tapi sekarang dah ke laut. Google sekarang ni pilih kasih  dengan domain blogspot.com agaknya. Haha.

{ 15 comments.. read them below or add one }

Ries Lee Ries Lee 1:27 AM
beli la domain sendiri bro.huhu.
Nescafe ais Nescafe ais 1:48 AM
@Ries Lee

Cadang memang nak tukar. Memang faktor domain.

Tapi gua ada jumpa banyak blog Indonesia yang domain blogspot.com tapi duduk rangking atas. Gua rasa dia lagi otai daripada otai. Haha.
beautiful_rose beautiful_rose 6:17 AM
hahahah aku x pnh dpt mne2 rangking pon...
mybe blog aku x laku kot x de org msuk nk bce =p
Nescafe ais Nescafe ais 9:39 AM
@beautiful_rose

Boleh. Pasang metatag boleh tersenarai pada google search.
..nOj.. ..nOj.. 10:07 AM
agaknye org indon tu yg tokei blogspot sebenarnye
Nescafe ais Nescafe ais 9:58 AM
@..nOj..

Haha. Jangan terkejut pulak kalau tau siapa dalang di sebalik blogspot. Hehe
RedzaLiza RedzaLiza 6:02 PM
hahaha...dah kelaut ye cikgu. patutlah masa mula2 cikjah search bina blog. blog org lain kuar. kire nasib baik gak cikgu nes kasi komen kat abg copy paste. klu x. sampai ke lautan api cik jah x belaja lg pasal blog. duk ke hulu ke hilir tanpa arah tuju. ishhh....mai teringat blik plak masa mula2 wat blog. uhukkkk
Rizal Rizal 5:26 PM
tq dgn blog ni yg sgt2 berguna utk blogger
amry amry 6:34 PM
betul..hairan juga lihat blogger-blogger dari indonesia ni...hebat-hebat juga diorang ni.ish...
pearl jade pearl jade 2:48 AM
salam bro..saya baru try keyword:bina blog
no 1 bro..hehe
Nescafe aisNescafe ais 2:52 AM
@pearl jade Ye ker. dah lama tak check keyword ni. Tq.
Wildnet Technologies Wildnet Technologies 8:13 PM
All the information on how to get your dream house is there for you on this blog.
Research the market thoroughly on parameters like cost, types of SEO services
Search Engine Optimization India
fany fany 2:23 PM
susahla...kne ad guru juga bru fham
hafizi hamsan hafizi hamsan 1:00 AM
agak rumit nak memahakan.. huhu..kan bagus ada kwn yg pandai tentng blog ni.. huhu btw thank untuk perkongsian
Kartini abu bakar Kartini abu bakar 3:54 PM
hais..bile la nak paham betul2 pasal ni