Cara ban IP address visitor

Oleh kerana ramai reader yang bertanya, macam mana nak ban IP visitor dari terlepas masuk ke blog mereka, maka terpaksa juga di postkan entri ini. Untuk apa dan kenapa mesti di ban IP visitor, hanya mereka yang bertanya sahaja tahu jawapannya.

Terdapat beberapa cara yang boleh digunakan untuk ban IP address visitor dari masuk ke blog kita. Cara yang biasa digunakan adalah dengan cara online atau manual. Walaubagaimanapun, cara tersebut hanya berkesan jika visitor itu menggunakan STATIC IP. Untuk makluman, kebanyakan pengguna internet di Malaysia, menggunakan DYNAMIC IP di mana, ianya akan berubah-ubah setiap masa. Tetapi jika anda ingin juga mencubanya, bolehlah terus membaca entri ini.

Bagi cara manual, Apa yang penting sekali adalah, mendapatkan IP address visitor yang hendak di ban itu. Kita hanya perlu masukkan IP address yang lengkap pada javascript di bawah dan paste pada script template. Jika IP address yang di masukkan itu tidak lengkap, berkemungkinan besar, visitor yang lain menggunakan range yang sama mungkin turut di ban. Sila pastikan anda mendapat IP address yang betul-betul tepat dan lengkap.

Untuk memasang javascript untuk ban IP address visitor, sila ikut beberapa langkah di bawah.

p/s: 1. Save script template sebagai backup.
      2. IP address yang handak di ban.

Langkah 1

Log in blog => Dashboard => Layout => Edit HTML.

Langkah 2

Dengan menggunakan keyboard, tekan kekunci Ctrl + F dan taip atau paste kod <head> pada ruang Find dan seterusnta tekan kekunci Enter.

Langkah 3

Salin kod biru dibawah dan edit pada notepad. Masukkan senarai IP address visitor yang hendak di ban pada angka yang di bold.

Sebagai contoh:

IP address visitor= 100.100.001.001
Di tulis pada kod = banned _ip[0] = '100.100.001.001';

Tambah banned_ip [4] = '0.0.0.0'; jika bilangan IP address visitor yang hendak di ban itu lebih daripada 4.

<script type="text/javascript" src="http://code.vietwebguide.com/php/addr.php"></script>
<script type="text/javascript">
//&lt;!CDATA[
// Banned ip script 2.0
//(C)2009 Anhvo
//homepage: http://vietwebguide.com

var banned_ip = new Array();

banned_ip[0] = '0.0.0.0';
banned_ip[1] = '0.0.0.0';
banned_ip[2] = '0.0.0.0';
banned_ip[3] = '0.0.0.0';

var mes_bi = "IP anda telan di ban oleh blog ini. Harap maklum !";

for(var i=0;i&lt;banned_ip.length;i++) {
eval('var re = /^' + banned_ip[i] + '/ ;');
  if (re.test(mc_user_ip))
  {
    document.write('&lt;style type="text/css"&gt;');
    document.write('BODY{display:none;}');
    document.write('&lt;\/style&gt;');
 alert(mes_bi);
   break;
 }
}
//]]&gt;
</script>

Langkah 4

Salin kod yang telah siap di edit pada notepad tadi dan paste di bawah atau selepas kod <head> (rujuk langkah 2)

Akhir sekali, klik preview dan jika tiada mesej Error yang terpapar, klik saja Save.

Untuk mencubanya, anda boleh ban IP anda sendiri dan lihat, adakah ianya berkesan pada anda.

P/S: Mungkin ada di antara kita yang tahu cara yang lebih berkesan dan terbaik bagaimana nak ban DYNAMIC IP pada blog. Kalau tahu, sila kongsi pada mereka-mereka yang nak sangat tahu. Gua malas nak ambil tahu.Hehe.
Cara ban IP address visitor

Jap! Jap ! Setahu aku Malaysia guna dynamic IP kan ? Ada ke yang guna static ?

thanx bro... tutorial yang mat berguna...

@touyakaruma

Haha. Entah. Yang guna dail up kut. Tapi gua rasa yang dail up pun dynamic ip juga.

tips berguna, thanks...nanti leh apply kat visitor yg dok kutuk blog budu akak ..jaga jaga hehehe

thanx 4 da info.. sangat berguna untuk i

ermm agak kurang faham...
tp akn cube tok faham gak =)

Salam Nes, static ip hanya untuk package yg mahal + cyber cafe, cian org lain kat CC tu tak bleh masuk blog u.

whoaaaa..best². Leh x zie sharekan info nih dlm blog Zie x ek awak? nnti zie letak link blog awak blk..leh x? :)

aku rase bro ni hacker la.. si t0pi hitam. hoho

emm bagus utk hacker kot!

er... cmne nak tau IP add yg xdiingini tu?

salam, hello dah try buat lepas tu bukak blog akak terus direct ke vietwebguide.com cemana eh pls help me