Memasang Iklan Nuffnang pada setiap post

Untuk memasang Iklan Nuffnang yang bersaiz 336px x 280px (Large Rectangle) pada setiap posting seperti yang boleh anda lihat pada entri ini, sila ikut beberapa langkah di bawah.

Langkah 1

Log in blog => Dashboard => Edit HTML. Seterusnya tick pada kotak Expand Widget Tempaltes.

Langkah 2

Dengan menggunakan keyboard, tekan Ctrl+F dan taip atau paste kod <data:post.body/> pada kotak Find. Seterusnya, tekan Enter.

Langkah 3

Salin kod Iklan Nuffnang anda yang bersaiz 336px x 280px (Large Rectangle) di bawah kod <data:post.body/> (rujuk langkah 2)


Contoh:

<data:post.body/>
<center><!-- nuffnang -->
<script type="text/javascript">
nuffnang_bid = "000000000000000000000000000000";
</script>
<script type="text/javascript" src="http://synad2.nuffnang.com.my/j.js"></script>
<!-- nuffnang--></center>

p/s: Kod  <center> dan </center> bertujuan untuk meletakkan iklan Nuffnang berada di tengah-tengah post.

Akhir sekali klik Preview dan jika tiada mesej Error yang terpapar, klik saja Save.
Memasang Iklan Nuffnang pada setiap post

salam.
suke2. sblm ni malas nak wat, tp kali ni cam rajin lak nak try. keh3.

hehehe.... nak try2.

alamak...sy dh wat...tp de error lak..cmne nk delet eh..dh cri xjmpe..erm...

@hanaahmad

Hehheh. Jangan copy kod nuffnang yang contoh tu. Memang jadi error. Masukkan kod nuffnang sendiri.

haha...tau2...tp dh try nak delete blik kod tu tp kod tu xde lak..cmne eh??

xpe....dh oke dh...cz de backup templates...hee~ tenkiu....nk promote ur blog leh x? rmai lak tnye cmne nk wat itu ini kt sy..sy mls nk wat tutorial..cz sy pon xterer juz ikut tutorial blog ni je...so...better i promote gtau yg blog ni byk mbntu dlm kemajuan my blog...haha....leh kn?

@hanaahmad

~Ok lah kalau dah boleh.
~Nak promote? Boleh. Sangat di alu-alukan. Hehheh

sign nuffnang as blogger atau as advertiser?

@adiba

Hehheh. Soalan paling legend sekali ni.
As blogger. Advertiser tu kalu kita nak letak iklan kita kat Nuffnang. Kena daftar dulu kat Nuffnang

hehehe.... sabor cikgu nes. dah mula rasa panas??? pi masuk dlm peti. bertapa r dulu. cari ilham. uhukkkk

nape xjumpe kod tu ye? da try bnyk kali xjumpe gak...

@sue

Kod <data:post.body/> ker. Kalu kod ni mesti ada punya dalam script tu. Dah tick kotak Expand Widget Templates?

tgk ramai org pasg nuffnang kt blog...aku lom pk pasl itu lg.x pelah biakan blog kosg ok kot.. =p

salam...tapi asal kod nuffnang tu error ek? error matching to blog post?

@faRk

Tu kod contoh. Memang jadi error. Kena masukkan kod nuffnang kita sendiri. Check kat site Nuffnang. Ni dah daftar belum?

tu la...sy da copy dari acc. nuffnang la mslh nye tu... the error gak.

@faRk

Jumpa tak kod data post body tu?

ok bos...kaw tim already....tapi papehal tnya smula..thanx bos, blog ni byk membantu...

@faRk

Hehe. Tahniah, anda telah berjaya dalam misi ini.

Terima kasih banyak info berguna yg anda muatkan dlm blog anda, terutama kpd yg masih baru seperti saya.TQ

ape fungsi nuffnang nih??
(sori, beginner hehe)

camna plak yg kat header???

@afiq hamid

Nuffnang tu iklan berbayar.

@Armyrule

Yang header tu masukkan macam biasa.

cam biasa tu camna...edit kat HTML ka atau pakai widget je?...klu edit ada tutor x?...huhuhuhu

gua ada 3 dlm template tu...yg mane eh?

salam tuan rumah..saya agak keliru nak letak kod utk SKYSCRAPER tu? tolong ajarku sifu ya..tq

SKYSCRAPER for nuffnang..sori tertinggal perkataan nuffnang tu...^_^

xde pas find gne ctrl F...cane

...mmm....kalau refresh blog tersebut banyak kali, kira tak? i mean bertambah tak klik nya..huhu..sorry beginner

bro Nes..nk tanye sikit ni..nape kod dlm edit template saya ade 2?? nak paste kt mane kod nuff saya nnti...huhuh

Anonymous
delete

apsal nk masukkan kod nuffang tu x leh? kluar ayat mcm ni..Error matching blog to blogger entry. If you are the owner of this blog, please check that there is no typo in your blog address and that you have pasted the code from the Add Ads page correctly.rsnya x silap copy..

banyak betul maklumat berguna nie...thanks..

pliz help us yg asyik error je nak paste code dlm blog ni.. saya pon dpt msg error cmtu gak. dah paste code sndr. but y it still happened?

banyak sungguh info dalam blog nescafe ais nie..terima kasih ..
jom lepak sini:http://hjhgenius.blogspot.com

nuffnang sy sblum nie mcm biase boleh kuar kt page..hari nie tibe2 xble click nuffnang? tolong yer.. T_T

Sekali lagi perkara yang sama terjadi..saya dah follow semua arahan yang di beri..tapi tak boleh save template..bila preview ok jerk....mcm mana ni? ini tutorial ke-2 saya follow tapi x ley save...saya nyer blog template ada masalah ker??

maklumat yang berguna untuk blogger baru seperti saya. thanks

erhm.....dah try tutorial to. dah tercongok bnde tu akt blog, tp nape die duk kat bwah lg? tak center pun? pelik tp benar...

camne eh skg blog muka depan je..nak buat link same page camne? contoh muka surat pertama ke muka surat kedua, tp masih backgroud still same..camne eh nak wat top tu?kalau web tau, tp blog dia jd new window la..

@ar-jie

Memanglah pelik sebab tak letak kod center tu

nak tnyer nak post nuffnang kat head tapi xjumpe kod body
selain tuh nak pakai kod aper ek?
yang ader /body jerk

thanx..
widget ni membantu sy
sila la dtg ke website sy ya
http://pic.izyan.com

thankz boss,, nice info(~_^)dh aq uji try,, sngah blog aq boss >> http://www.alex-virtualworld.tk/ more about =
| Software With Key | Keygen & Crack | Hacking Tools | Tips | And More |

thanks..sy da berjaya buat..blog encik mmg tempat sy cari info..

thanks nes...tutorial anda banyak membantu :)

salam encik nes,puas sudah ku mencuba,rupanya pas bc sumer komen ni kena masukkan ads nuffnang yg kat site dia ya? nak cekau kt belah mane ya?pttla buat sik error jek..naik tensi tau!nuffnang saya dh daftar lama dah..tp xpas2 gak..

terima kasih atas tutorial yang sgt sng nak faham ;)

nape ea sy nye jadik error ye????

Kod HTML saya tak ada data:post.body/ tu... Mcm mana?

salam tuan, saya dah buat dan mmg menjadi. tapi mcm mana nk buat banner keluar selepas org klik READ MORE

dah buat tapi macam pelik jer hasilnye. maybe sbb dah tukar template baru kot. aritu menjadi. yang ni pun jadi tapi xde iklan pun kuar. minta tolong tengok-tengokan kat blog bleh tak,en.nes?

yessss aku berjaya,...tq

terima kasih... banyak membantu..

terima kasih kawan..~

thank you.visit my blog
http://blogdanduitonline.blogspot.com

Sekarang ni dah tukar baru, macam mana tu nak letak iklan setiap post....

salam mcm mna nk letak iklan nuffnang byk?

kepala sudah pening bru nk berjinak2 mohon bantu.

salam encik, kenapa saya buat tak jadi, kat template saya ada banyak 3 ke 4 kod yang sama sprt tuan maksudkan. Nak letak bawah kod yg mana ye? saya br shj tukar template baru dan saya ada masalah nk psg iklan nuffnang large rectangle bawah post.tlog saya..:)

paling senang mana2 yang tukar template tuh set semula iklan tuh sebab kalau kita tukar corak blog iklan tuh hilang terus .......
atau meh sini akak ajarkan sms 012-3635641

salam

saya dah call no phone yg diberi..tp x ada apa2 respone

sy nk belajar part iklan tu tp dah buat byk x tp x berjaya

mohon bantuan

Salam tuan...memang ckup nantop