Memasang password pada post atau membuat private post .

Untuk memasang password pada post atau membuat private post seperti yang boleh anda lihat di sini, anda hanya perlu ikut beberapa langkah yang mudah di bawah.

Langkah 1

Log in blog => Dashboard => Layout => Add a Gadget. Klik pada HTML/Javascript.

Langkah 2

Salin kod berwarna biru di bawah dan paste pada ruang Content HTML/Javascript (rujuk langkah 1).

<script type="text/javascript" src="http://sites.google.com/site/testingsahaja/jsencryption.js"></script>


Langkah 3

Masukkan password pada kotak di bawah. Pastikan anda ingat password yang akan anda gunakan.




Langkah 4

Taip atau paste teks anda pada kotak di bawah. Setelah selesai, klik pada butang Encrypt.


 

Abaikan kod pada kotak di bawah.



Langkah 5

Salin kod HTML di bawah dan paste pada post.


Standard   Inline  ***
 

Langkah 6

Anda boleh menguji kod HTML dan password sama ada ianya berfungsi ataupun tidak dengan klik pada teks Show encrypted text di bawah.



Memasang password pada post atau membuat private post .

salam ziarah......
ermm awl2 pagi dh wt tuto ehh,rajinye...
x tido kah dr td?
take care...... =)

gua suka kalau private2 ni. HAHAHA

@beautiful_rose

~Ya. Tak di nafikan gua memang seorang yang rajin. Terima kasih sebab sudi puji gua.Haha.
~Tapi post ni gua set jadi schedule post. Diam-diam sudahlah. hehheh

@CharMiea

Lu nih, kalau private pun, cakaplah slow-slow, orang dengar nanti malu. Hehheh

tak ada orang cakap apa2 pun kt komen nie. private jugak ke?

@alifbro

Biasalah bro. Blog ni ramai yang silent reader dan gua saspek diorang nih anti sosial. Hehheh.

bro yang stndard,inline and *** tu ape..ntok ape???

@kuyie

~Tu untuk kod html. Tak ada apa pun, cuma cara susunan kod HTML nya aje

bagus betul tips nie bro..

Nie tips yg sungguh berlainan Nes. Bagus gak erk?

ni kalau nk letak gambo belu diri sendiri bole la pakai paswed ni... hanya org yg halal menengok sahaja bole dpt password ye

tak jadi sbb x berapa faham...lps tlk code biru kt html buat no 3...pas 2 buat no4 tekan encryp tapi dia bagi warning "please specify key"

@Legasi Piston Pecah

Tu maksudnya, kena masukkan password

nice.
thanx for the tutorial!

@Nescafe ais owh sudah boleh...kene pergi ke sini lah ye kalo nak buat private post?

camna nie bro aku tak paham haha

chop,nak tompang tanye..password nih kne tuka each time wat entry baru or widget dah ade kat blog,tinggal pakai saje?kne repeat steps tuh sume each time nak wat encrypted entry kah???

kalau classic blog camne pulok ?

qillalalla, blog classic same je, paste script kalar biru tu kat bahagian EDIT HTML (template), lepas tu entry paste mcm biasa je, cuma paste pada kotak ENCRYPT kat atas dulu sebelum awak paste kat bahagian post entry = EDIT HTML.

nescafe. macam mana guna dia ? maksud nabel apa fungsi nya ni ? xbrapa nak faham lah. :D

apa maksud paste pada post ? tak faham lah , boleh terangkan ?

danissh
delete

bro,gua buat x dpt pon bro?? gua x phm ar bro..step 2 tu paste kod kat bahagian design kan bro?? then,time masuk step 4 dgn 5 gua x phm la bro, boleh terangkan x bro?? paste teks aper bro?? step 5 tu,nk paste kan kod tu dekat post?? seriously bro,gua x phm..please ye help me..tq

hello,

apsal tak dapat Kod HTML tu eh? Dah letak password, dah taip yang perlu untuk entry (langkah 4). Bila klik encrypt, kod html tak keluar pun? Help me...

sama dengan eeeisya.. xdpt pon kod dia ;(