Menambah column baru pada template 2 column (Minima template)

Apabila kita menggunakan template classic yang bertemakan hitam ataupun putih, kebiasaannya template tersebut hanya mengandungi 2 column sahaja yang terdiri dari dari sidebar dah ruang posting. Untuk menambah satu lagi column supaya ianya menjadi 3 column pada template classic (minama), terdapat cara yang sangat mudah untuk anda cuba.

Untuk menambah column tersebut, sila ikut beberapa langkah di bawah.

p/s: Sila save script template anda terlebih dahulu.(penting)

Langkah 1

Log in blog=> Dashboard => Layoput => Edit HTML. Seterusnya, klik pada Expand Widget Templates.

Langkah 2

Dengan menggunakan keyboard, taipkan kod #header-wrapper {. Seterusnya edit pada angka width: 660px kepada 900px.


Langkah 3

Dengan menggunakan keyboard, taipkan kod #main-wrapper {. Seterusnya edit pada angka width: 410px kepada 420px.

Langkah 4

Dengan menggunakan keyboard, taipkan kod #sidebar-wrapper {. Seterusnya, salin kod biru di bawah dan pastekan di atas atau sebelum #sidebar-wrapper {

#sidebarbaru-wrapper {
width: 230px;
float: right;
padding-left:10px;
word-wrap: break-word;
overflow: hidden;
}

Langkah 5

Dengan menggunakan keyboard, sekali lagi,taipkan kod #sidebar-wrapper {. Seterusnya, salin kod biru di bawah dan pastekan di bawah atau selepas kod float: right;

padding-left:20px;

Langkah 6

Dengan menggunakan keyboard, taipkan kod #footer {. Seterusnya edit pada angka width: 660px kepada 900px.

Langkah 7

Dengan menggunakan keyboard, taipkan kod <div id='sidebar-wrapper'>. Seterusnya, scroll ke bawah dan cari penutup kod <div id='sidebar-wrapper'> iaitu </div>.

Salin kod berwarna biru dibawah dan pastekan kod tersebut di bawah atau selepas kod </div>

<div id='sidebarbaru-wrapper'>
<b:section class='sidebar' id='sidebarbaru' preferred='yes'/>
</div>


Akhir sekali, klik Preview, jika tiada mesej Error terpapar, klik saja Save.

Langkah 8

Seterusya, klik pada Layout dan lihat adakah sidebar yang baru itu telah di tambah. Menambah column baru pada template 2 column (Minima template)

{ 26 comments.. read them below or add one }

♥miszluna™ ♥miszluna™ 6:22 PM
huu

aku wat mcm ni la utk tmbh column =)
Iza Iza 9:11 PM
Aku suka, aku suka, suka sgt, suka la....kolum idamanku belum dpt buat lg....nk try tp takut jgk.....
Benda yg paling aku tak suka nk download template...mmmmm....tp xpe, aku cuba sikit2.thanks.....
Iza Iza 9:45 PM
Aku dh buat dan ikut segala langkahnya.....ada apa2 yg tertinggal tak? sbb bila aku preview, naik menatang ni......We're sorry, but we were unable to complete your request.berpeluh2 jgk la....
Nescafe ais Nescafe ais 10:15 PM
@Iza

Tak ada. Sila cuba lagi. Hehe
Iza Iza 10:51 PM
@Nescafe ais

Gambarnya dh ilang.....
ada cara nk bg ada balik tak?
aku dh nangis ni...
beautiful_rose beautiful_rose 10:59 PM
huhuuh mcm layout aku nieh just tok 2colum jerk.kalo nak tambh boleh ke? risua lak aku..tp tigin nak tmbah.
Nescafe ais Nescafe ais 11:01 PM
@beautiful_rose

Kalau template tu template Minima, memang boleh. Tapi di sarankan cuba pada test blog dulu. Lagi selamat.
beautiful_rose beautiful_rose 6:40 AM
owh boleh erk?? ok nnt aku try..trimass eh bg info nieh.
Persatuan Guru Pelatih Islam IPIK Persatuan Guru Pelatih Islam IPIK 4:25 PM
katne nak type Dengan menggunakan keyboard, taipkan kod #header-wrapper {. Seterusnya edit pada angka width: 660px kepada 900px.


Langkah 3

Dengan menggunakan keyboard, taipkan kod #main-wrapper {. Seterusnya edit pada angka width: 410px kepada 420px.
rObOt rObOt 9:33 AM
suke lah blog nih.hehe. best2! sudh try ;)
Nescafe ais Nescafe ais 2:53 PM
@beautiful_rose

boleh kalau kita pakai template minima
Nescafe ais Nescafe ais 2:54 PM
@Persatuan Guru Pelatih Islam IPIK

Tekan Ctrl+F. lepas tu taip pada kotak Find.
Nescafe ais Nescafe ais 2:55 PM
@rObOt

Kalau jadi, oklah.Hehe
aien_Raz aien_Raz 11:26 PM
pernah terpikir tmbh nk colum.. bru tau boleh plak tmbh cmtu... ngt kna cr template lain..hehe thanx 4 da info.. tp tkot nk cuba.. (^^,)
adcom adcom 11:54 AM
tq info ni..sy berjaya bt tambah lg 1 column belah paling kanan...tp cmne nk ltk gadget? puas sy godek2 xleh pun...mintak tlg...
secretcloset buddy secretcloset buddy 6:52 PM
salam...
en. nes, langkah ke 5 tu, mmm...lepas paste

padding-left:20px;

kat bawah tu ade

padding-left:10px;


tak perlubuang ke, tukar ke? macam nmana ek...huhu..dah try bayak kali la...tapi error..hmmm
cikWacikWa 8:39 AM
outer wrapper pun kena ubah dari 660 ke 900
kalau tak memang tak jadi
sidebar baru akan turun bawah sidebar lama
Ejamaria Ejamaria 2:31 PM
ala... tak jadi... macam mana nak balik ke templete yg asal?
amry amry 10:52 AM
saya buat tapi tak ada apa perubahan. sebelum ni saya tambahkan kelebaran saiz colume template....sebab tu ker saya nyer colume baru tak kuar?
AnonymousAnonymous 12:54 PM
xjadipun aku buat..he2.xde keluar pn sidebar new tu..
[ "Fun"hans ]™ [ "Fun"hans ]™ 10:58 PM
nice tutor...
tengs coz menjadi antara BM tutor blog... ;)

btw,
nak tanya lah..
boleh tak kalau nak ubah kedudukan sidebar yang ada??
mcm blog saya,
default sidebar saya berada di sebelah kiri..
boleh x untuk di ubah kedudukannya ke sebelah kanan??

**tak nak tukar template, sayang...**

;DD
Zila a.k.a Ka-Ching Zila a.k.a Ka-Ching 10:38 PM
kalau side bar baru tu x kuar camne lak?
WoNDerFuLL LoVe WoNDerFuLL LoVe 9:29 PM
hurmmm....
dah berpuluh kali cuba..
tp xley la...
TinTin@ TinTin@ 9:31 AM
aaa....nape jad ilang blog aku...
admin plz help me!!!

ada kaluar ""bX-dlbcgf""
TinTin@ TinTin@ 11:28 AM
buat baru lagi lagi tak boleh niiiii..
normal jer xde effect la....
Laskar Pasuruan Laskar Pasuruan 11:25 AM
kok gak bisa yah..
gimana mau bisa kode #header-wrapper tidak di temukan.. hikshiks