Trik terbaik halang entri atau artikel dari di copy (plagiat)


Jika sebelum ini, trik disable right click mempunyai kelemahan, di mana ianya tidak dapat menghalang Ctrl+C,kini terdapat satu lagi trik yang terbaik untuk menghalang entri atau artikel yang di tulis pada blog daripada di copy. Dengan memasang script Disable text selection, ianya akan menghentikan serta merta fungsi select dan juga Ctrl+C. Trik ini berfungsi pada Internet Explorer, Mozilla Firefox, Opera dan Chrome.  Anda boleh mencubanya di sini.

Untuk memasang script Disable text selection, sila ikut beberapa langkah yang di tunjukkan di bawah.

p/s: Jika anda masih menggunakan kod disable right click,bolehlah di delete kod tersebut.


Langkah 1

Log in blog => Dashboard => Layout => Add A Gadget. Seterusnya klik pada HTML/Javascript.


Langkah 2

Salin kod berwarna biru di bawah dan paste pada ruang Content HTML/Javascript.

<script type="text/javascript">
/***********************************************
* Disable Text Selection script- &#169; Dynamic Drive DHTML code library (www.dynamicdrive.com)
* This notice MUST stay intact for legal use
* Visit Dynamic Drive at http://www.dynamicdrive.com/ for full source code
***********************************************/

function disableSelection(target){
if (typeof target.onselectstart!="undefined") //IE route
target.onselectstart=function(){return false}
else if (typeof target.style.MozUserSelect!="undefined") //Firefox route
target.style.MozUserSelect="none"
else //All other route (ie: Opera)
target.onmousedown=function(){return false}
target.style.cursor = "default"
}

//Sample usages
//disableSelection(document.body) //Disable text selection on entire body
//disableSelection(document.getElementById("mydiv")) //Disable text selection on element with id="mydiv"
</script>
<script type="text/javascript">
disableSelection(document.body) //disable text selection on entire body of page
</script>

Akhir sekali, klik preview. Jika tiada mesej error yang terpapar, klik saja save.


{ 111 comments.. read them below or add one }

..nOj.. ..nOj.. 9:31 AM
wahhh wahhh... bagus jugak ni... letih2 taip kang tiba2 ade org copy... tepuk tepuk tgn... more tips! more tips!
+black.angelz+ +black.angelz+ 9:59 AM
wah..mcm syok jew..bia dia lak kebas tgn sbb nak mengcopy..kikiki
kuyie kuyie 10:53 AM
wohhaaa~ menarik!
sukiminna sukiminna 11:25 AM
blog ni tak pakai skrip disable copy ni ke?

tapi kalau pakai nanti susah pulak orang lain nak copy script code-code tu. Kena taip satu - satu pulak
sukiminna sukiminna 3:02 PM
@1020135104357068848.0
@Nescafe ais

pengcopy artikel bagus untuk tarik trafik..asalkan mereka mention sumber asal.

tp plagiat tak bagus.
beautiful_rose beautiful_rose 6:27 PM
tuto y bgos tok elak dr pencuri2 entry org.
tp...de sesetgah org nieh,die x dpt nak copy paste,die gune care len...(menulis semule) mksud aku..die sangup salin balik entry tuh atas kertas...y nieh mmg sush nk bendung lah.

kte tego,die melenting,so lantak pi lah....
wafixx wafixx 8:51 PM
syabas bebeh...teruskan tips2 anda
Mr ProPiTo Mr ProPiTo 10:26 AM
ala sekarang leh ctrl-C
huhu... ada tak toturial utk jangan bagi leh highlight text tak blog kite.huhu
Milofloat Milofloat 11:32 AM
bagus..trik yg berkesann...
adakah SHARING IS LOVING?..
HEHEHE
zuar zuar 1:51 PM
bagus jgk yg ni.tp kalau xbg orang copy nnti drg xblhla bg kredit kt blog kita.tu blogger yg bgs..tp yg xbgsnya copy paste cmtu je xbg kredit lgsg..
snid73 snid73 3:23 PM
sekurang-kurangnya, script ini akan menyusahkan orang yang suka plagiat......
yana yana 6:55 PM
kenapa ble da try y nie boley kopi lagi ye???
diba diba 9:15 PM
so goood..~;D
beautiful_rose beautiful_rose 10:45 PM
tuh la pasal..tp aku rse x ptt lah wt mcm tuh.x pk ke org sush payah pk idea tok hasilkan sesuatu..tbe2 di curi oleh org len.tuh br curi..ade pulak siap ngaku idea sndr pulak.
Melz Melz 10:19 AM
plagiat boleh kena jgak kalau si penulis menggunakan comment "FULL PAGE" so better tukar kepada pop up na :) hehe
Shahrul Shaharuddin Shahrul Shaharuddin 11:17 AM
terima kasih.. tips yang sangat berguna.. xdelah org nak copy artikel lam blog lg.. :)


regard
Shahrul Hairy
YASSIN SULAIMAN YASSIN SULAIMAN 4:12 PM
Menjadi!! saya test kat blog saya tadi..ok TQ
Bungakopi Bungakopi 4:04 PM
x ada orang nak plagiat artikel aku. T_T
wansteddy wansteddy 7:19 PM
ini lah cara paling selamat nk elakkan kandungan entry dr kena curi. thanx!
Piratz Piratz 6:55 PM
Apasal code tak letak dalam code box.. kan lebih lawa..
fiqah fiqah 4:14 PM
memang menjadi ler... bestnyer....
jass_jan jass_jan 9:57 AM
thanks..tips yg best..
pingu pingu 10:33 AM
da try da..
berjaya!!

nice..
time kasih maribinablog.blogspot.com
Mak Su Mak Su 3:21 PM
terima kasih, saya suka, saya suka.... saya ambil codingnya
fmunyraz fmunyraz 12:25 PM
saya dh buat kat blog saya..thanxs.
http://faazamuniira.blogspot.com/
Nazihah Nazihah 10:30 PM
Tq..mmg best!tp still jugak org bleh plagiat..contohnya PRINT SCREEN pd keyboard.hahaha~
suneed suneed 5:25 PM
wah~~~bagus2..
mmg dalam pencarian ni pun..
penat2 edit orng copy-paste..xpatut2
anne walker anne walker 6:49 PM
thanks 4 the help!! ^_^

err ada x code utk tak bg pic kita dicuri??
GreeNrOsE GreeNrOsE 12:42 AM
terbaek la..
byk menda sy dpt dr u..
thanx a lot!!!
^__^
DaHLia DaHLia 5:49 PM
dah copy code, nk buat tp tetiba terngat ada buat tutorial gak, kesian lak org xleh nk copy..heh...kansel..
anyway, good tips
Cik aiNa Cik aiNa 4:11 PM
woaa...aina suke tutorial ni. tengkiu².
jia abas jia abas 5:08 PM
walaweh!..mmg besh gilax meyh!..tengs yah bro!! ;DD
MuJE MuJE 2:01 AM
oh, i loike this one! hehe...
mieyra mieyra 12:42 PM
dh buat..menjadi!!!thanx..tp..nih nk elak copy word jerkn.. gambar n video still leh copy..cmner nk wat erkk????
shiMa wh shiMa wh 11:48 AM
wah bgus2... tp cmne lak xnk bg org copy pic yg kite masukkan lam bLog ekk??
Peri PiA Peri PiA 11:17 AM
salam ramadhan ,salam kenal

ha'ah la utk gambar ade x?hehe

terima ksh
AnonymousAnonymous 8:10 AM
huhuhu,aku dah try hack code tu .boleh copy gak.Cara dia
higlight kan dulu pastu tekan ctr+c pastu pasekan aje.
tapi aku tak plagiat,kalau copy artikel org mesti aku bagi link ke artikel asal dia.
saja nak test power :D
AnonymousAnonymous 8:13 AM
@fmunyraz
saya dh try copy artikel awak.dapat copy gak.hehehe
jgn bimbang sy x plagiat.saje test power
Nescafe aisNescafe ais 10:12 AM
@Anonymous

Tu belum power lagi. Nak senang, disable saja javascript.
wan wan 2:33 AM
wah..best2 trima kasih byk2
awexinside awexinside 3:19 PM
thanx!
bia sape2 yg suke ciplak ayat orang len dah xleh copy lg k!
mmg t'baek!
aSmiDar aSmiDar 4:40 PM
Thanks..:)
Bagus jugak gini kan.. huhuhu
Cik Fasya Cik Fasya 7:28 AM
dah try buat kat website..menjadilah..trimasih~ huhu~
http://fachridhzoewisata.blogspot.com http://fachridhzoewisata.blogspot.com 6:51 PM
thanks..i like it...


kunjungi blog saya ya
http://fachridhzoewisata.blogspot.com
نورالجنة نورالجنة 1:07 PM
haha..ni yang saya carii..tq sgt2..
Shafarulz Shafarulz 4:26 AM
This comment has been removed by the author.
Cikgu Ma Cikgu Ma 10:14 AM
tQ bebanyak,nilah yang ditunggu2.memang penat nak menaip entry.setuju dgn Shafarulz,idea bukannya murah, kalau saya, kena wat research dulu baru berani publish.
er,ada tak tips supaya pic kita tak dicuri?kalau wat kat wordpress macam mana pula ya?
+whuttadilly? +whuttadilly? 8:27 PM
hurmm....
nescafe, bole ke nak halang daripada entri di plagiat dengan apa cara sekalipun?
masih lagi boleh guna Ctrl+A..
ade tak?
Gadis~Gula~Gula Gadis~Gula~Gula 12:19 AM
MINTAK IZIN NAK COPY YE~
Nakal Boy_Walk The Talk Nakal Boy_Walk The Talk 12:13 PM
mmg bagus la..thank tuan punya blog..
HaRunA sHikAnO HaRunA sHikAnO 12:50 AM
yeah,,,,got it..thanxs^^
shahizan shahizan 2:28 PM
yeahh berjaya :D thnks
Farah + Hanis :) Farah + Hanis :) 12:53 PM
hmm , kalo x delete disable rite click tuu xleyh ke ? hoho . xpe2 , sy x delete laa diseable tuu . hehe :D
YusLinDhia Zamani YusLinDhia Zamani 8:35 AM
thank share...saya dh buat...tp utk pic & video still boleh copy...camner ye?
Syira C Gadis KidaL Syira C Gadis KidaL 5:44 PM
salam...

saya nak disible utk picture saja..mcm mana ek?
sebab kalau yang ni kesianlah orang yang nak buat tutorial tue .;;)
AnonymousAnonymous 1:39 AM
kalau nak copy tag ?
Nescafe aisNescafe ais 1:42 AM
@AnonymousTak payah pakai bende ni.kehkeh
Liza A. Liza A. 7:29 PM
Kalau nak disable right click untuk pics sahaja mcm mana? Boleh ke?
AnonymousAnonymous 12:53 PM
cam ne ni???
x jdk pon.
Misz Sephia Misz Sephia 9:27 PM
dah cuba..jadi! Tq ye en Nescafe Ais :)
DaHLia DaHLia 12:12 PM
neslo,

ada cara utk copy paste jugak dr cara ni..
aku dah terkena 2x

..tapi xnak reveal, kang orang ramai tahu :D
Nescafe ais Nescafe ais 12:22 PM
@DaHLiaMemang tak boleh nk wat per cik dahlia.yg tau,mmg boleh nk copy entri tu. Aku pun sama gk.kena copy paste juga. Kite redha jer lah.kehkeh
yuyu aziz yuyu aziz 2:41 PM
saya cuba. tenkiu, nice entry dude! :)
cik ayien cik ayien 12:38 AM
cmner leh tau bnde tu mnjadi ke x?
mentari cinta mentari cinta 10:23 PM
salam, nk tanya kalo kite nk buat n3 ikut title cmne? leh bg tips x? tq...
asyikin_rahim asyikin_rahim 4:04 PM
makaseh! tuto yg bermanfaat! :)
nEuR0 shEwAzni nEuR0 shEwAzni 3:32 PM
adess . dpt buat . tp bila CTRL-A then CTRL-C dan CTRL-V kat mikrosop word dpt pulakk ! arghh mcm manaaa ? sila balas komen kat mane2 entry saya boleh ?
Nescafe ais Nescafe ais 3:56 PM
@nEuR0 shEwAzni


Tak semua orang tahu guna ctrl-ctrl tu. Kalau yang tahu, memanglah boleh buat. Sila guna format pdf pada entri kalau nak lebih selamat.
AnonymousAnonymous 1:26 PM
tak bole la.. die still bole copy paste
Afif (アフィフ) Afif (アフィフ) 9:56 PM
ala... still bole copy la bende bende script nih....
contoh paling senang
bukak firefox, go to
tools>option>content
pastu untick "enable javascript"
kan??
still boleh la...
mizan mizan 2:56 PM
kalo nx disable right click tuk gambo bole ke??
xnak org laen amek gambo kte..bahaya..ade x tutorial tuh??
Zack Hashim Zack Hashim 7:18 AM
dear sifu nes ais,
xtaw la kl0 sifu rajin bebel0q via m0bile 0r x?..sbb..patik rase..if pem-plagiat2 ni berm0bilebel0q,stil depa buleh curi jgak lar..ade trik yg len x?
Opera mini adlh salah 1 tmpt yg pling senang depa ni nk wt 0perasi ciluk menculik..sy bkn expert..tp..terblaja scara xsngaje..bkak 0pera mini,wt 2 tab,1 laman web yg nk dcuri,2 yahoo [email protected] lame2 but0n '0k' smpi kluar 'select text'..p0off..da kna curi..p kt tab 2,p kt 'compose new mail'..paste,pas2 save as draf..es0k luse..bkak pc..kletak2 kletuk..paste kt bl0q n ngaku 2 artw0rk die..
S0..ad xtrik2 supaya hasil karya tidak dpt dcil0k?..

P/s : say n0 2 plagiat-ism activity!..
Asmine Hasram Asmine Hasram 10:06 AM
huih . senang nyer! :D
Alyna Alyna 2:33 PM
Terima kasih atas ilmu yang berguna ini.
drkcrmsn drkcrmsn 9:00 PM
waaahhh! i love this entry! :)
Siti Aziz Siti Aziz 10:46 AM
berjaya !!! thanks alot tuan tanah... ^_^
mama nadzmy mama nadzmy 7:11 PM
terima kasih banyak2 pada tuan/puan empunya blog,...sangat2 berguna dan berjaya..!!!!!
AiTotYati AiTotYati 2:10 PM
encik NA,

nah nescafe ais satu sbb bagi tips ni. dah aplikasikan di blog Ai

:D
dila bahar dila bahar 7:21 PM
thanks.. membantu sgt. ;p
Mr Night Hunter Mr Night Hunter 2:02 PM
ada cara nak disable tuk gambar x???
saya HSMD saya HSMD 8:29 PM
html 2 kt mane ek??? hee:)
MerLe MerLe 8:33 AM
tenkiu for da info..tp untuk gmbr ttp bleh copy..cmne nk disable utk gmbar? ada tip x?
Elih Japahar Elih Japahar 2:59 PM
wauuuu...terbaik, makaseh bro...banyak membantu :) nak buat entry pasal bro kejap lg lah hahaha...
Junaidi Mohamed Junaidi Mohamed 8:16 PM
Plagiat dapat dibendung... Horayyyyyy!
AnonymousAnonymous 8:15 PM
tak faham laa , ;(
muhammad asyraf muhammad asyraf 3:17 PM
Thanks .. dah try

Http://kisahsigemok.blogspot.com
Perfume Malaysia Perfume Malaysia 1:30 PM
Terima kasih..
sangat2 membantu
zaki shazny zaki shazny 8:50 PM
thanks....sgt membantu....saye nk minta izin nk copy bole?????
Mizz Aiza (Dunia Kecil) Mizz Aiza (Dunia Kecil) 2:09 PM
terima kasih.. saya telah mencuba dan menjadi.. :D
adi junaidi adi junaidi 9:48 PM
tq, artikal sy byk kena plagiat tanpa backlink
Khairul Bariyah Khairul Bariyah 12:32 PM
terima kasih..ilmu yang sangat berguna..semoga dimurahkan rezeki .. :-)
Yna Ariana Yna Ariana 3:18 PM
tqsm ye...rsanya dah berjaya buat..awak nnt follow saya balik ye...;))
http://huntvitamin.blogspot.com
Nurul Nurul 11:07 AM
terima kasih sangat2 atas perkongsian yang sangat2 berguna ni...besttttt :)
Kak T Kak T 3:02 PM
hati-hati ngan blogger katak comel...paling kuat curi entry orang...sebijik sebijik dia curi
AnonymousAnonymous 5:22 PM
Terima kasih di atas perkongsian :)