Trik terbaik halang entri atau artikel dari di copy (plagiat)


Jika sebelum ini, trik disable right click mempunyai kelemahan, di mana ianya tidak dapat menghalang Ctrl+C,kini terdapat satu lagi trik yang terbaik untuk menghalang entri atau artikel yang di tulis pada blog daripada di copy. Dengan memasang script Disable text selection, ianya akan menghentikan serta merta fungsi select dan juga Ctrl+C. Trik ini berfungsi pada Internet Explorer, Mozilla Firefox, Opera dan Chrome.  Anda boleh mencubanya di sini.

Untuk memasang script Disable text selection, sila ikut beberapa langkah yang di tunjukkan di bawah.

p/s: Jika anda masih menggunakan kod disable right click,bolehlah di delete kod tersebut.


Langkah 1

Log in blog => Dashboard => Layout => Add A Gadget. Seterusnya klik pada HTML/Javascript.


Langkah 2

Salin kod berwarna biru di bawah dan paste pada ruang Content HTML/Javascript.

<script type="text/javascript">
/***********************************************
* Disable Text Selection script- &#169; Dynamic Drive DHTML code library (www.dynamicdrive.com)
* This notice MUST stay intact for legal use
* Visit Dynamic Drive at http://www.dynamicdrive.com/ for full source code
***********************************************/

function disableSelection(target){
if (typeof target.onselectstart!="undefined") //IE route
target.onselectstart=function(){return false}
else if (typeof target.style.MozUserSelect!="undefined") //Firefox route
target.style.MozUserSelect="none"
else //All other route (ie: Opera)
target.onmousedown=function(){return false}
target.style.cursor = "default"
}

//Sample usages
//disableSelection(document.body) //Disable text selection on entire body
//disableSelection(document.getElementById("mydiv")) //Disable text selection on element with id="mydiv"
</script>
<script type="text/javascript">
disableSelection(document.body) //disable text selection on entire body of page
</script>

Akhir sekali, klik preview. Jika tiada mesej error yang terpapar, klik saja save.
Trik terbaik halang entri atau artikel dari di copy (plagiat)

wahhh wahhh... bagus jugak ni... letih2 taip kang tiba2 ade org copy... tepuk tepuk tgn... more tips! more tips!

wah..mcm syok jew..bia dia lak kebas tgn sbb nak mengcopy..kikiki

wohhaaa~ menarik!

blog ni tak pakai skrip disable copy ni ke?

tapi kalau pakai nanti susah pulak orang lain nak copy script code-code tu. Kena taip satu - satu pulak

@1020135104357068848.0
@Nescafe ais

pengcopy artikel bagus untuk tarik trafik..asalkan mereka mention sumber asal.

tp plagiat tak bagus.

tuto y bgos tok elak dr pencuri2 entry org.
tp...de sesetgah org nieh,die x dpt nak copy paste,die gune care len...(menulis semule) mksud aku..die sangup salin balik entry tuh atas kertas...y nieh mmg sush nk bendung lah.

kte tego,die melenting,so lantak pi lah....

syabas bebeh...teruskan tips2 anda

ala sekarang leh ctrl-C
huhu... ada tak toturial utk jangan bagi leh highlight text tak blog kite.huhu

bagus..trik yg berkesann...
adakah SHARING IS LOVING?..
HEHEHE

bagus jgk yg ni.tp kalau xbg orang copy nnti drg xblhla bg kredit kt blog kita.tu blogger yg bgs..tp yg xbgsnya copy paste cmtu je xbg kredit lgsg..

sekurang-kurangnya, script ini akan menyusahkan orang yang suka plagiat......

kenapa ble da try y nie boley kopi lagi ye???

tuh la pasal..tp aku rse x ptt lah wt mcm tuh.x pk ke org sush payah pk idea tok hasilkan sesuatu..tbe2 di curi oleh org len.tuh br curi..ade pulak siap ngaku idea sndr pulak.

plagiat boleh kena jgak kalau si penulis menggunakan comment "FULL PAGE" so better tukar kepada pop up na :) hehe

terima kasih.. tips yang sangat berguna.. xdelah org nak copy artikel lam blog lg.. :)


regard
Shahrul Hairy

Menjadi!! saya test kat blog saya tadi..ok TQ

x ada orang nak plagiat artikel aku. T_T

ini lah cara paling selamat nk elakkan kandungan entry dr kena curi. thanx!

Apasal code tak letak dalam code box.. kan lebih lawa..

memang menjadi ler... bestnyer....

thanks..tips yg best..

da try da..
berjaya!!

nice..
time kasih maribinablog.blogspot.com

terima kasih, saya suka, saya suka.... saya ambil codingnya

saya dh buat kat blog saya..thanxs.
http://faazamuniira.blogspot.com/

Tq..mmg best!tp still jugak org bleh plagiat..contohnya PRINT SCREEN pd keyboard.hahaha~

wah~~~bagus2..
mmg dalam pencarian ni pun..
penat2 edit orng copy-paste..xpatut2

thanks 4 the help!! ^_^

err ada x code utk tak bg pic kita dicuri??

terbaek la..
byk menda sy dpt dr u..
thanx a lot!!!
^__^

dah copy code, nk buat tp tetiba terngat ada buat tutorial gak, kesian lak org xleh nk copy..heh...kansel..
anyway, good tips

woaa...aina suke tutorial ni. tengkiu².

walaweh!..mmg besh gilax meyh!..tengs yah bro!! ;DD

oh, i loike this one! hehe...

dh buat..menjadi!!!thanx..tp..nih nk elak copy word jerkn.. gambar n video still leh copy..cmner nk wat erkk????

wah bgus2... tp cmne lak xnk bg org copy pic yg kite masukkan lam bLog ekk??

salam ramadhan ,salam kenal

ha'ah la utk gambar ade x?hehe

terima ksh

Anonymous
delete

huhuhu,aku dah try hack code tu .boleh copy gak.Cara dia
higlight kan dulu pastu tekan ctr+c pastu pasekan aje.
tapi aku tak plagiat,kalau copy artikel org mesti aku bagi link ke artikel asal dia.
saja nak test power :D

Anonymous
delete

@fmunyraz
saya dh try copy artikel awak.dapat copy gak.hehehe
jgn bimbang sy x plagiat.saje test power

Nescafe ais
delete

@Anonymous

Tu belum power lagi. Nak senang, disable saja javascript.

wah..best2 trima kasih byk2

thanx!
bia sape2 yg suke ciplak ayat orang len dah xleh copy lg k!
mmg t'baek!

Thanks..:)
Bagus jugak gini kan.. huhuhu

dah try buat kat website..menjadilah..trimasih~ huhu~

thanks..i like it...


kunjungi blog saya ya
http://fachridhzoewisata.blogspot.com

haha..ni yang saya carii..tq sgt2..

This comment has been removed by the author. - Hapus

tQ bebanyak,nilah yang ditunggu2.memang penat nak menaip entry.setuju dgn Shafarulz,idea bukannya murah, kalau saya, kena wat research dulu baru berani publish.
er,ada tak tips supaya pic kita tak dicuri?kalau wat kat wordpress macam mana pula ya?

hurmm....
nescafe, bole ke nak halang daripada entri di plagiat dengan apa cara sekalipun?
masih lagi boleh guna Ctrl+A..
ade tak?

MINTAK IZIN NAK COPY YE~

mmg bagus la..thank tuan punya blog..

yeah,,,,got it..thanxs^^

yeahh berjaya :D thnks

hmm , kalo x delete disable rite click tuu xleyh ke ? hoho . xpe2 , sy x delete laa diseable tuu . hehe :D

thank share...saya dh buat...tp utk pic & video still boleh copy...camner ye?

salam...

saya nak disible utk picture saja..mcm mana ek?
sebab kalau yang ni kesianlah orang yang nak buat tutorial tue .;;)

Anonymous
delete

kalau nak copy tag ?

Nescafe ais
delete

@AnonymousTak payah pakai bende ni.kehkeh

Kalau nak disable right click untuk pics sahaja mcm mana? Boleh ke?

Anonymous
delete

cam ne ni???
x jdk pon.

dah cuba..jadi! Tq ye en Nescafe Ais :)

neslo,

ada cara utk copy paste jugak dr cara ni..
aku dah terkena 2x

..tapi xnak reveal, kang orang ramai tahu :D

@DaHLiaMemang tak boleh nk wat per cik dahlia.yg tau,mmg boleh nk copy entri tu. Aku pun sama gk.kena copy paste juga. Kite redha jer lah.kehkeh

saya cuba. tenkiu, nice entry dude! :)

cmner leh tau bnde tu mnjadi ke x?

salam, nk tanya kalo kite nk buat n3 ikut title cmne? leh bg tips x? tq...

makaseh! tuto yg bermanfaat! :)

adess . dpt buat . tp bila CTRL-A then CTRL-C dan CTRL-V kat mikrosop word dpt pulakk ! arghh mcm manaaa ? sila balas komen kat mane2 entry saya boleh ?

@nEuR0 shEwAzni


Tak semua orang tahu guna ctrl-ctrl tu. Kalau yang tahu, memanglah boleh buat. Sila guna format pdf pada entri kalau nak lebih selamat.

Anonymous
delete

tak bole la.. die still bole copy paste

ala... still bole copy la bende bende script nih....
contoh paling senang
bukak firefox, go to
tools>option>content
pastu untick "enable javascript"
kan??
still boleh la...

kalo nx disable right click tuk gambo bole ke??
xnak org laen amek gambo kte..bahaya..ade x tutorial tuh??

dear sifu nes ais,
xtaw la kl0 sifu rajin bebel0q via m0bile 0r x?..sbb..patik rase..if pem-plagiat2 ni berm0bilebel0q,stil depa buleh curi jgak lar..ade trik yg len x?
Opera mini adlh salah 1 tmpt yg pling senang depa ni nk wt 0perasi ciluk menculik..sy bkn expert..tp..terblaja scara xsngaje..bkak 0pera mini,wt 2 tab,1 laman web yg nk dcuri,2 yahoo mail@dll..klik lame2 but0n '0k' smpi kluar 'select text'..p0off..da kna curi..p kt tab 2,p kt 'compose new mail'..paste,pas2 save as draf..es0k luse..bkak pc..kletak2 kletuk..paste kt bl0q n ngaku 2 artw0rk die..
S0..ad xtrik2 supaya hasil karya tidak dpt dcil0k?..

P/s : say n0 2 plagiat-ism activity!..

huih . senang nyer! :D

Terima kasih atas ilmu yang berguna ini.

waaahhh! i love this entry! :)

berjaya !!! thanks alot tuan tanah... ^_^

terima kasih banyak2 pada tuan/puan empunya blog,...sangat2 berguna dan berjaya..!!!!!

encik NA,

nah nescafe ais satu sbb bagi tips ni. dah aplikasikan di blog Ai

:D

thanks.. membantu sgt. ;p

ada cara nak disable tuk gambar x???

html 2 kt mane ek??? hee:)

tenkiu for da info..tp untuk gmbr ttp bleh copy..cmne nk disable utk gmbar? ada tip x?

wauuuu...terbaik, makaseh bro...banyak membantu :) nak buat entry pasal bro kejap lg lah hahaha...

Plagiat dapat dibendung... Horayyyyyy!

Anonymous
delete

tak faham laa , ;(

Thanks .. dah try

Http://kisahsigemok.blogspot.com

Terima kasih..
sangat2 membantu

thanks....sgt membantu....saye nk minta izin nk copy bole?????

terima kasih.. saya telah mencuba dan menjadi.. :D

tq, artikal sy byk kena plagiat tanpa backlink

terima kasih..ilmu yang sangat berguna..semoga dimurahkan rezeki .. :-)

tqsm ye...rsanya dah berjaya buat..awak nnt follow saya balik ye...;))
http://huntvitamin.blogspot.com

terima kasih sangat2 atas perkongsian yang sangat2 berguna ni...besttttt :)

hati-hati ngan blogger katak comel...paling kuat curi entry orang...sebijik sebijik dia curi

Anonymous
delete

Terima kasih di atas perkongsian :)