Cara kesan IP address visitor blog kita

Statscounter.com adalah salah satu site yang menyediakan perkhidmatan visitor counter  yang mempunyai ciri-ciri yang sangat menarik. Dengan mendaftar dan memasang widget statscounter secara paparan ataupun di sembunyikan(hide) pada blog, kita sebenarnya dapat mengesan dari mana datangnya visitor beserta IP address. Dengan memaparkan maklumat pelawat secara detail, kita juga mungkin dapat mengesan IP address visitor yang memberi komen berdasarkan masa yang tercatat pada komen tersebut.


Untuk mengesan IP address visitor yang masuk ke blog kita, hanya perlu klik icon Real-Time Stats and Visitor Reports (rujuk gambar) dan kemudian klik pada Recent Visitor Activity. Pada paparan Recent Visitor Activity, kita dapat melihat maklumat yang menunjukkan lokasi, ISP provider, IP address visitor, entry page, exit page dan refering URL visitor yang melawat ke blog kita.

Untuk mencubanya, anda boleh mendaftar di statscounter.com

{ 25 comments.. read them below or add one }

Uruchimaru @ kf Uruchimaru @ kf 10:13 AM
nmpak mcm bagsu tapi emm no privacykan!
HudaLuna.♥™ HudaLuna.♥™ 10:41 AM
yup2 aku guna ni..


n aku tahu ada makhluk yg curi pic aku
n aku skrg tgh spy beliau
ishak ishak 1:23 PM
time aku guna blogspot dulu,aku selalu guna benda nih,tapi sekarang pakai wordpress..jadi wordpress dah sediakan segalanya
sukiminna sukiminna 1:42 PM
wah..bagus ni..so pasni anony yg buat pasal abes ar..
zaza zaza 3:15 PM
thanks... cikgu nes buatkan info neh sal aiza kan??? mueheheh.. thanks yah..
..nOj.. ..nOj.. 3:40 PM
eh terus keluar plak lupa nk ckp thanks... thanks tau... terus nk register ni
Amar Amirah Amar Amirah 7:17 PM
lepas kite tahu IP address....ape yg kite boleh buat dgn IP address tuh? huhuhu...hari tu dapat trace ip address, pastu just tahu die dari Surabaya je. Surabaya besaar kot T__T
beautiful_rose beautiful_rose 11:17 PM
sgt2 bagus untuk mengesan anonymous
y x di undang!
Ahmad Syazwan B. Ahmad Tarmizi Ahmad Syazwan B. Ahmad Tarmizi 12:38 PM
yup memg ramai guna statcounter ni.
untuk melihat statistik blog dan lebih secure.
blog mcm ak ada ke org nak spam?
hehe buang tebiat la.
Ieda the Rainbow Princess Ieda the Rainbow Princess 5:09 AM
Salam..Br nk mule gune.. :)
Heeee..Thanks ye for the
info about statcounter..
nurul nurul 11:55 AM
ok.i baru guna benda ni.
then macamane i nak detect org tu?
boleh ajar lg detail x?
die tunjuk IP address je kan..
then?
OMG sorry la sgt buta IT..
tapi mmg perlukankan benda ni sebab lately ade anon yg mencarut kat saya thru blog..
help me to track tht person!
Adz_Razali Adz_Razali 8:56 PM
this is soo helpful..
tq..
eda~ejai eda~ejai 3:39 PM
kite pasang mende tu tak kene baya ke?? takot gak kang kene baya plak..
Nescafe ais Nescafe ais 8:06 PM
@eda-ejai

Tak kena bayar. Free jer
r3aL oF m3 -----> D' r3aL oF m3 -----> D' 12:55 AM
thanks...tp cam ne nk tau pemilik IP address 2 ek?
AnonymousAnonymous 5:57 AM
Awesome blog I loved reading your info

[url=http://partyopedia.com]birthday party supplies[/url]
AnonymousAnonymous 1:00 PM
hi all
http://www.tor.com/community/users/zellprejufun1988
http://www.tor.com/community/users/menmisubka1978
http://www.tor.com/community/users/rectfermnemi1986
http://www.tor.com/community/users/toterpchanggon1988
http://www.tor.com/community/users/thinquisalci1978
♀ syahirah ♀ ♀ syahirah ♀ 4:51 PM
pening la yg nx kesan visitor ni , haha .
Lysa Jerr Lysa Jerr 6:28 PM
xphm la...dh try tp xboley..
AnonymousAnonymous 8:59 AM
I truly appreciate this post. I have been looking all over for this! Thank goodness I found it on Bing. You've made my day! Thanks again
Nice read, I just passed this onto a friend who was doing some research on that. And he actually bought me lunch since I found it for him smile Therefore let me rephrase that: Thank you for lunch! florida auto insurance
SeliparPutus SeliparPutus 4:12 AM
agak2 ade yg boleh trace ip aku x ?? mohon serta kan location nye skali ye..