Cara tukar smiley icon pada shoutbox

Untuk menukar icon smiley yang terdapat pada kotak shoutbox, anda hanya perlu menggantikan URL icon smiley. Untuk mencubanya,  anda perlu log in akaun cbox di sini dan masukkan ID dan password.

Kemudian Klik pada Options dan seterusnya, klik pada Smilies. Anda akan lihat paparan seperti yang di tunjukkan di bawah.


Apa yang perlu anda lakukan sekarang ialah menggantikan URL asal icon smiley itu kepada URL icon smiley yang baru.

Contoh:

URL icon smiley asal:  http://cbox.ws/smilies/1/smile.gif

URL icon smiley baru: http://www.iconarchive.com/icons/rokey/popo-emotions/24/big-smile-icon.png

Anda boleh mendapatkan icon smiley di www.iconarchive.com atau www.smileyicons.net

Anda juga boleh memasang gambar dan nick name sendiri pada cbox dengan menambah code dan masukkan URL gambar sendiri. Seelok-eloknya saiz gambar tidak terlalu besar.


Setelah selesai di edit, klik Save dan anda boleh mencuba sama ada edit yang di buat itu berjaya atau tidak.


p/s: Sebaik-baiknya, sila upload dahulu icon pada hosting anda.

{ 8 comments.. read them below or add one }

arc13 arc13 12:29 AM
waa gua mmg carik benda nih mekaseh bro
Fyzal Fyzal 3:58 PM
aku rasa cam complicated gak yg ni. ermmm..
..nOj.. ..nOj.. 5:20 PM
mende ni tidak mendatangkan berat pg blog kan?
arc13 arc13 9:47 PM
benda ni gua buat kat shoutmix cm xberkesan
Umairah Jaffar Umairah Jaffar 9:30 PM
x leh lah ble tkan ilang
sazwan sazwan 1:44 PM
aku dah buat tapi x jadi pon..macam ni bro..susah lah..
AltafDarwish AltafDarwish 6:15 PM
haah... mula2 jadi, bila tutup, bukak balik blog dye hilang... camne tu????
kinghana kinghana 12:25 PM
i'm a new blogger ^^

http://kinghanablog.blogspot.com/