Cara upload dan masukkan file swf (flash) pada blog

Pada entri sebelum ini, ada satu info tentang bagaimana cara membina flash yang mudah dengan menggunakan software Aleoflash. Bagi anda yang sudah berjaya membina animasi flash tersebut, mungkin terdapat sedikit kesulitan tentang cara untuk memasukkan animasi flash tersebut ke dalam blog.

Untuk masukkan file swf pada blog, file tersebut hendaklah terlebih dahulu di upload pada file hosting. Swfcabin adalah satu site hosting percuma untuk file yang berformat swf.

Apa yang perlu anda lakukan adalah ikut beberapa langkah di bawah.

Langkah 1


Namakan file yang hendak di upload pada ruang Title. Seterusnya, klik pada Browse dan klik Open pada file swf yang hendak di upload. Kemudian, klik pula pada Publish Swf.

Langkah 2

Salin URL pada Navigation toolbar.

Contoh: http://www.swfcabin.com/open/1263452734

Edit URL dengan menggantikan open kepada swf-files dan menambah .swf selepas angka.

Contoh URL yang di edit: http://www.swfcabin.com/swf-files/1263452734.swf

Langkah 3

Salin kod biru di bawah dan paste pada notepad. Gantikan teks masukkan URL file swf di sini dengan URL yang telah siap di edit (rujuk langkah 2).

Sila edit angka pada width dan height mengikut kesesuaian size paparan flash tersebut.

<embed src="masukkan URL file swf disini" type="application/x-shockwave-flash" width="560" height="315" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed>


Langkah 4

Salin kod yang telah siap di edit( rujuk langkah 3) dan paste pada post ataupun sidebar.
Cara upload dan masukkan file swf (flash) pada blog

terbaik ah tutorial...pas ak dpt laptop ak nanti konfem aku bwat..mekasih bro!!!bookmark2

Nanti bolehlah mintak tolong buat flash banner ker widget flash ker. :)

saya nie baru berkenalan dengan blog nie :)
memang banyak info yang saya dapat :)

saya nak tanya de tak tutorial untuk letak divider line antara post dgn widget tu kita separate dengan box?

@eija: tu pakai css je kot. otter kat property border..

terbaek dari ladang brow..aku baru tau pasal aleoflash tu hehehe

sukiprattle.com

ha betul mmg terbaik dr ladang tul la tutorial ni... thanks en. nes yg sgt rajin memtutorial

ermm macam mane yek sukiminna?? boleh ajar tak?? kita budak baru :)

erm..nak tanya camne nak wat read more..

od.... bagus aaa toturial ni... bila free nnt nk try bt aaa

thanx..
cme nk tanye ,swf cabin tu limit dia sape bd mb?

@ザ-sylver-shooter

Tak pasti. Rasanya unlimited bandwith kut. Tapi, problemnya satu jer. ada time, dia tak view.

boleh x letak file swf dkt header??

Ini kena ajar face to face...hehe..sy x pandai arrghh!

sifu nes.knp bila safe file tu swf tu,,,tapi bila nak browse,file tu tak der....tensionnyerrr

http://syoknyadownload.blogspot.com/search?q=banner

kat url ni pun korang boleh dapatkan software untuk buat banner..free, dari alif

amry,
awk kne cek kat folder mydocument- download

memula sy pon pikir nape dah save tp xde, rupanya ade dlm folder lain :)

sy ada mslh bl nk upload pd swfcabin.dlm folder tmpt yg sy save projek aleo flash tu xde file nya.apa mslh sbnr ye?

@Focus A

Ada filenya. Biasa duduk dalam My Documents. Lepas tu cari folder Aleo Flash Intro Banner Maker. Lepas tu cari folder %Desktop%

@Focus A

Kalau tak ada dalam My Documents, cari dalam folder Downloads. Lepas tu cari folder Aleo Flash Intro Banner Maker. Lepas tu cari folder %Desktop%

sy save dlm :D\aleflash. that case sy dh solve.file tu ada dlm folder %drive_D%. tp ada lg st prob bl sy nk upload kt blog sy.kt mn sy perlu paste kan HTML script tu?

Salin kod yang telah siap di edit( rujuk langkah 3) dan paste pada post ataupun sidebar.

apa maksud post ataupun sidebar?

Paste pada Add A Gadget(HTML/Javascript)

still dosen't work....

does it because of my template? Add a Gadget columns are on d right side n foot side.so how can i add the header on dat? really blurrrrr :(

@Focus A

Cuba drag kotak Add A Gadget tu ke header

thanks Mr nes,
yup,dh drag out.tp xde pape yg kuar.. :((
and plus, how to delete the earlier header?

Cane nk gantikan header yg asal dgn yg flash?
Xblh remove header yg ada title and discription...anyone has an idea?

kalo buat blog dengan full flash ada yang tau ga ya? kalo ada yang tau tolong kabarin ke blog gw ya...thanks

xbleh wt la...sy try tp xnaek code...naek pic jew

lpas dh siap flash tu...bila nk masuk kn kew blog...saya x reti buat....tlong2....ajar saya...saya dh pnat mencuba...

terima kaih atas maklumat. tp saya nk buat banner ni kat header dia. header xguna html code. klu guna gadget ada ruang lagi kat header tu terbuar lua. macamana nk buat erk. klu udi tgk kat http://makmalictskmb.blogspot.com/

Aduh masi bingung ini,,maklumlah masih baru belajar :DDDD

da bnyk kali sy try..p still xjd gk...bole spa2 tolg sy..macam jd p puth je xkluar pn baner yg sy buat 2....

cmne? dah try..sush la..=( ajarkan..

saya dah try..kuar title posting tu je... file .swf tu x da.. kosong je.. cemana ye?boleh bantu??tolonggggg

@speedSMKTKJCuba guna kod yang ini

<embed src="masukkan url disini" type="application/x-shockwave-flash" width="560" height="315" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed>

@SK Bandar PalohCuba guna kod yang ini

<embed src="masukkan url disini" type="application/x-shockwave-flash" width="560" height="315" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed>

@SK Bandar Palohkalau tak jadi juga, cuba bagi link swfcabin tu kat sini. Saya cuba masukkan pulak..

@speedSMKTKJKalau tak boleh juga guna kod yang ini, cuba paste link swfcabin tu kat sini, saya cuba masukkan.

Hi all,

I think this information can be useful for you. If you plan to get your website, here is one good free web hosting provider to choose

They provide hosting absolutely free, there is no catch. You get 1500 MB of disk space and 100 GB bandwidth. They also have cPanel control panel which is amazing and easy to use website builder. Moreover, there is no any kind of advertising on your pages.

You can register here: http://www.000webhost.com/539243.html

Assalam.. terbaik punya... >.<

salam bro gud info..
puas aku mencari kat google tp sume in english..
aku dah try tp kenape kluar putih je.gmbr xkuar??
leh bantu??

Ok bro dah jadi..
rupa-rupanya yg jadi kluar gmbr putih tu sebab xml error kat swfCabin lagi..
tQ kerana kongsi coding bro..
keep on sharing n teaching

macam ne kalau file tu jenis gif?

macam mana nak tahu width n height file tu??