Memasang sweet tiles tooltip pada blog



Sweet tiles tooltip yang terdapat pada blog yang berplatform wordpress kini boleh di pasang pada blog yang berplatform blogspot. Tooltip ini akan membantu dan memudahkan visitor untuk melihat URL bagi active link yang terdapat pada sesebuah blog.

Untuk memasang tooltip yang memaparkan URL seperti yang boleh anda lihat pada active link yang terdapat di blog ini, anda hanya perlu ikut beberapa langkah yang mudah di bawah.

Langkah 1

Log in blog => Dashboard => Layout => Edit HTML.

Langkah 2

Dengan menggunakan keyboard, tekan kekunci Ctrl + F. Seterusnya, taip atau paste kod <body> pada ruang Find dan tekan kekunci Enter.

Langkah 3

Salin kod berwarna biru di bawah dan paste di atas atau sebelum kod <body>.

<link href='http://sites.google.com/site/defaultjssite/urltooltip.css' media='screen' rel='stylesheet' type='text/css'/>
<script src='http://sites.google.com/site/defaultjssite/urltooltip.js' type='text/javascript'/>
<script src='http://sites.google.com/site/defaultjssite/sweettiles.js' type='text/javascript'/>

Akhir sekali, klik preview dan jika tida mesej Error yang terpapar, klik saja Save.

{ 28 comments.. read them below or add one }

..nOj.. ..nOj.. 11:15 AM
oh bagus gak ade mende gini... kdg2 tu link tu xnmpk je sbb sama plak kaler ngan original font
Iza Iza 1:42 PM
aku dah pasang tp aku x tau apa fungsinya dan tak tau apa yg berubah...boleh terang lebih lanjut?
Fina Fento Fina Fento 3:31 PM
it works! thanks!
Iza Iza 3:42 PM
Aku dah tau apa perubahan yg berlaku.....
bila org komen je.....ada 2 kolum....mcm dlm blog ko ni la.....blog aku pun dah jd mcm tu.....
something wrong kot....ke mmg itu yg ko nk buat?
mmmmm......tak cantik...tak cantik....
aku nk try buang kod tu dulu,nk tgk.....nk kembali ke bentuk asal tak.
Iza Iza 3:55 PM
Betul la teori aku tu...bila aku buang, terus double kolum tu dah hilang, dah tinggal 1 seperti dulu.....
kaheran80 kaheran80 4:32 PM
tq atas tnjuk ajar anda
Umar Abdul Aziz Bin Hj Mohd Affandi Bin Abdul Rahman Umar Abdul Aziz Bin Hj Mohd Affandi Bin Abdul Rahman 11:02 PM
haha tutorial ko yang paling menarik perhatian aku,thanks a lot...kalau ade mase,jom la singgah ke blog aku ni http://tolongsenyap.blogspot.com ,ok..anyway tutorial blog ko mmg terbaik,aku respek..huhuh ok bye
sukiminna sukiminna 11:53 PM
oh klu guna ni xyah susah2 letak alt atau title dalam html ek?

sukiprattle.com
sukiminna sukiminna 11:53 PM
eh ko da xpakai threading comment ek bro?

sukiprattle.com
Fyzal Fyzal 1:23 PM
bro.. this is "sweet tip" .
profnotetree profnotetree 10:36 PM
Nice post bro.. dah buat dah jadi.. hehe tq ye..
DYLAA DYLAA 9:37 PM
dh buad .
tk jdik pun .
die tk work kat classic tenplate ke ?
Izz Izz 3:57 PM
waaa!!sgt sweet..haha
♥ Ummi Hanie ♥ ♥ Ummi Hanie ♥ 5:00 PM
adeh..tiada perubahan pulekk..ajaib2
Daud Daud 7:45 AM
Dicoba deh.... thanks infonya!!!
a1zudd1n a1zudd1n 8:05 PM
kalau nak tukar kaler lain..ko tau caranya bro?
btw thnks..
yuyuEyuliAnayusOf yuyuEyuliAnayusOf 9:24 PM
time kaseyh! ri2 da bt ni tp amek dr blog org len. tp warne biru, yg bru ni, warna itam oren. lawa. :) tq!!
Along25 Along25 1:36 PM
nape tak jadik lak ek? huhuhuhuhu~
Whitey Mommy Whitey Mommy 8:27 AM
salam kalau nak ubah warna boleh tak?
jeera jeera 11:53 AM
camne nak tuka kaler die ?
Farah + Hanis :) Farah + Hanis :) 11:59 AM
xde pon code tuu . aigoo , pening2 . hoho ^^
mirisarawak.com mirisarawak.com 11:57 AM
Wow.. Lama dah cari menda ni.. Terima kasih.. http://www.mirisarawak.com :)
AnonymousAnonymous 12:34 PM
Nescafe...jadik lar...aku letak atas ...< body > takder a lam html ak tuh...heheheh...tenkiu ya
*M.A.T*