Cara hilangkan line border gambar pada post

Untuk template yang tertentu terutamanya classic template, terdapat satu garisan border yang akan muncul setiap kali kita mengupload image atau gambar pada post. Contoh line border tersebut boleh anda lihat pada gambar di atas.

Untuk menghilangkan atau memadam garisan border tersebut, hanya perlu ikut beberapa langkah di bawah.

p/s: Sila save script template anda.

Langkah 1

Log in blog => Dashboard => Layout => Edit HTML. Seterusnya tick pada kotak Expand Widget Templates.

Langkah 2

Dengan menggunakan keyboard tekan kekunci Ctrl + F dan taip atau paste kod .post img { atau .post-body img { .

Langkah 3

Edit angka pada kod border seperti yang di tunjukkan di bawah.

Contoh:

.post img {
padding: 1px;
margin: 0px 10px 10px 0px;
border: 1px solid #000000;
}

Ubah angka 1 pada border kepada 0.

Contoh selepas di edit:

.post img {
padding: 1px;
margin: 0px 15px 15px 0px;
border: 0px solid #000000;
}

Akhir sekali, klik Preview dan jika tiada mesej Error yang terpapar, klik saja Save.


{ 25 comments.. read them below or add one }

Bungakopi Bungakopi 11:06 AM
aku tak kisah pun sal border tu, nampak tak cantik ke?
ayuzahfa ayuzahfa 5:56 PM
hehe sya pun xkisah
MUMMYMUJID MUMMYMUJID 5:44 PM
tapi saya kisah...sbb bila kita edit gmbar....(letak frame...nmpak bertindih sangat...)...skarang dah x jadi cam tu...tenggggggg
CONNIE CONNIE 9:52 PM
thnks Nes. tp mls nye nk buat bende tu, kn best ade org buatkn.. ngee :D
CONNIE CONNIE 10:19 PM
okie,da rjin,n im done with my blog :))
Fatininie Fatininie 9:17 AM
tak berhasil pon .
tak dpt cari code .post img { atau .post-body img { .
walau pon dah tekan Expand Widget Templates .
pening kepala .
najwa najwa 2:37 PM
thanx thanx psl sume information yea
@ien_R@z @[email protected] 2:11 PM
thanks.. lame dh cr bnda nie.. hehe ^___^
feeza feeza 1:34 PM
sy da cuba xmenjadi ler...tolong ler camner nk selesaikn masalah nie
farysa farysa 3:44 PM
thnks!!!
dh lme cari yg ni
noreed noreed 5:35 PM
thanks dah menjadi.
eka eka 11:54 PM
tenkiu so much,dear .
it works !
mimithegadis mimithegadis 2:46 PM
sy wat ta jd nie..
cmne?
haniey hannazaki haniey hannazaki 3:16 AM
saya try buat tapi tak menjadi.. :(
syuE syuE 7:58 PM
@Fatininie

try crik yg ni..

.post a img {

syue da try dan BEJAYA! YEAY!! :)
Nescafe aisNescafe ais 8:29 PM
@syuE

Tq sebab tolong jawabkan. hehe
Miss_Yanfie (,")(",) Miss_Yanfie (,")(",) 12:22 PM
dah try, tp x dpt..ada error..dunno y..
Miss_Yanfie (,")(",) Miss_Yanfie (,")(",) 3:47 PM
@Miss_Yanfie (,")(",) dah buat, x kuar error pun, n then dah save pun, tp still ada mcm border kat image tu, kenapa erks???
rey rey 11:45 PM
bagaimana caranya kalau hanya gambar tertentu saja yang akan dibuang bordernya..?
salam kenal dari blog brugkembar
baybee_sai baybee_sai 8:09 PM
thanx tuk tutorial tu..sgt2 bguna..hehe
Engku Muzahadin Engku Muzahadin 3:24 PM
Yup, bila kita edit gambar n letak frame jadi mcm bertindih. Bila buat ni nampak nice...Thanks for sharing ya..