Cara mudah tukar icon Favicon blog


Terdapat satu trik yang paling mudah sekali jika anda ingin menukar icon favicon blog yang terpapar pada navigation toolbar dan juga tab. Contoh icon favicon yang telah di tukar tersebut boleh anda lihat pada gambar yang di tunjukkan di atas.

Untuk menukar ikon tersebut, sila ikut beberapa langkah yang di tunjukkan di bawah.

Langkah 1

Bina satu image yang bersaiz 50px x 50px. Anda juga boleh menggunakan gambar muka anda sendiri jika perlu.

Langkah 2

Upload image tersebut pada file hosting. Anda juga boleh upload image tersebut pada post dan klik Saved. Seterusnya, salin URL image tersebut.

Bagi anda yang upload image tersebut pada post, URL yang di highlightkan pada contoh gambar di bawah adalah URL bagi image yang di upload itu.


Langkah 3

Paste URL image( rujuk langkah 2) dan paste pada teks Masukkan URL image di sini pada kod berwarna biru di bawah.

<link href='Masukkan URL image di sini' rel='shortcut icon' type='image/x-icon'/>

Contoh kod yang telah di edit:

<link href='http://3.bp.blogspot.com/_LZtXSNcp76A/S3j7-N2gKMI/AAAAAAAAA7U/-jpaq7_j2No/s320/favicon.jpg' rel='shortcut icon' type='image/x-icon'/>


Langkah 4

Log in blog => Dashboard => Layout => Edit HTML. 

Langkah 5

Dengan menggunakan keyboard, tekan kekunci Ctrl + F dan taip atau paste kod ]]></b:skin> pada ruang Find. Seterusnya tekan kekunci Enter.

Langkah 6 

Salin kod yang telah siap di edit tadi( rujuk langkah 3) dan paste kod tersebut di bawah atau selepas kod ]]></b:skin>

Akhir sekali, klik Preview dan jika tiada mesej Error yang terpapar, klik saja Save.
Cara mudah tukar icon Favicon blog

heh? tak jumpa pun perkataan FIND

thanks man. mmg senang.nk kongsi ngan org len lak.

pernah cuba dulu tak jadi...sekarang baru jadi...hihi

terima kasih diatas kod tu :)

langkah kanan..memg tgh cari tutorial ni

haah, FIND tu kat mne?xde ponnnn...
asik error je, knp erk?hissshhhh, ni yg fed-up ni..

napa tak kuar gambar ae.dia kelua simbol internet explorer je

@eka

Cuba view guna Firefox

Napa dah tak nak jadi?
mana entry yg lama? ko dah delate ke?
Dulu jadi je, bila tukar template, dah hilang la...

yay dah berjaya laksanakan tuto ni.
mekacih..
peace all

x fhm la
boleh buat dlm gambar nk dpt url mcm mane?

thanx a lot...dah berjaya buat favicon, before ni penah buat tapi tak kuar pom icon kecik tu=)

tima kacih utk ini..mmg berbaloi..he3

kalu tak jumpa.. cuba tekan ctrl + F pada keyboard laptop tu... ok?

untuk blogspot boleh ker

saya tak paham.blurnyeee =.='

tkasih byk...berjaya lakukan...yeah..

help me~~~
x jadi pun...
napew leh x jadi yew???

ade sesetengah template yg boleh dan ade yg x boleh..

tak paham lah :(

Salam

Cuba ke laman ini, http://www.iconj.com/favicon_hosting.php--> browse gambar dikehendaki untuk upload-->click upload it!--> ambil (direct link) masukkan selepas @ bwh code ]]>

Alhamdulillah, dpt jugak buat..
Trima Kasih ye!

@SiNaR QaSeH
dh upload and amik direct link..then xphm la nk wat camne?

Thx a lot admin... da bole tukar... ;)
view my beautiful favicon at http://www.wholehouse-waterfilters.info/

Dah jadi.. hehe simplee.. Comel la plak kan bile favicon blog sndri (XD)
thankss

napee jadii error ? :(

dekat mane nak mskkn URL image pada langkah 3? sy xpaham

@miss xuroxy

<link href='http://3.bp.blogspot.com/_LZtXSNcp76A/S3j7-N2gKMI/AAAAAAAAA7U/-jpaq7_j2No/s320/favicon.jpg' rel='shortcut icon'/>

URL ni ganti dengan awak punya URL

http://3.bp.blogspot.com/_LZtXSNcp76A/S3j7-N2gKMI/AAAAAAAAA7U/-jpaq7_j2No/s320/favicon.jpg

if amek drect link pas2 nak paste ktna? bawah code kat mna?plis help me

@miss xuroxy

Paste link gambar tu kat sini. Saya tolong buatkan.

ades awk napa saya xdpt buat lg nie..kali nie da msk kali ke sejutaa..huk3

ekceli dapat find text nie
]]>
p tula nape ade error n xlei view blog selepas dicopy link pic sye 2...huk3

Nescafe ais
delete

@SanaSiniKalerMerahSaya dah reply mesej kat shoutbox blog Cik SanaSiniKalerMerah

thank u thank u thank u!!!looks so nice.

untuk wordpress pun sama ker??

saya masalah tentang header sy...
header sy jd kabur after sy tkar header yg baru,then sy tukar smula yg lama jd same jer,,
size sy xtukar..
macam mana yek?
http://sungguhker.blogspot.com/

salam,

thanks...saya dah berjam-jam cuba ikut tutorial2x lain tp tak jadik...tetiba masuk sini..terus ikut tutorial nie..alhamdullah menjadi..
thanks...

mmg tutorial ni mudah difahami dan detail ..

good job!

sy dah follw sume instruction..tapi bile click kat priview xdpt..click kat save tamplate pun same aje x loading..

tutorial yg lengkap. saya berjaya membuat favicon, sebelum ni dah buat, tetiba hilang. terima kasih =)

thanx...dh berjaya :)

gampang ya
makasih sis