Cara pasang menu bar versi 2


Untuk memasang menu bar dibawah header, seperti yang boleh anda lihat pada blog ini ataupun di template classic(sila klik), sila ikut beberapa langkah yang di tunjukkan di bawah.

p/s: Sila save script template anda.

Langkah 1

Log in blog => Dashboard => Layout => Edit HTML.

Langkah 2

Dengan menggunakan keyboard, taip atau paste kod ]]></b:skin> pada ruang Find. Seterusnya tekan Enter.

Langkah 3

Salin kod berwarna biru di bawah dan paste di atas atau sebelum kod ]]></b:skin> ( rujuk langkah 2)

p/s: Anda boleh edit kod warna yang di bold mengikut keseuaian blog anda jika perlu.

.invertedshiftdown{
padding: 0;
width: 100%;
border-top: 5px solid #000;
background: transparent;
voice-family: "\"}\"";
voice-family: inherit;
}

.invertedshiftdown ul{
margin:0;
margin-left: 40px;
padding: 0;
list-style: none;
}

.invertedshiftdown li{
display: inline;
margin: 0 2px 0 0;
padding: 0;
text-transform:uppercase;
}

.invertedshiftdown a{
float: left;
display: block;
font: bold 12px Arial;
color: black;
text-decoration: none;
margin: 0 1px 0 0;
padding: 5px 10px 9px 10px;
background-color: white;

-moz-border-radius-bottomleft: 5px;
border-bottom-left-radius: 5px;
-moz-border-radius-bottomright: 5px;
border-bottom-right-radius: 5px;
}

.invertedshiftdown a:hover{
background-color: #000;
padding-top: 9px;
padding-bottom: 5px;
color: white;
}

.invertedshiftdown .current a{
background-color: #D10000;
padding-top: 9px;
padding-bottom: 5px;
color: white;
}

Langkah 4

Salin kod merah di bawah dan edit pada notepad. Gantikan kod merah yang di bold dengan URL dan teks pilihan anda.

<div class='invertedshiftdown'>
<ul>
<li><a href='masukkan URL di sini'>Link 1</a></li>
<li class='current'><a href='masukkan URL di sini'>Link 2</a></li>
<li><a href='masukkan URL di sini'>Link 3</a></li>
<li><a href='masukkan URL di sini'>Link 4</a></li>
<li><a href='masukkan URL di sini'>Link 5</a></li>
<li><a href='masukkan URL di sini'>Link 6</a></li>
</ul>
</div>
<br style='clear: both;'/>

Langkah 5

Dengan menggunakan keyboard, taip atau paste kod <div id='content-wrapper'> pada ruang Find dan seterusnya tekan Enter.

Langkah 6 

Salin kod berwarna merah yang telah di edit (rujuk langkah 4) dan paste kod tersebut di bawah atau selepas kod <div id='content-wrapper'> (rujuk langkah 5)


Akhir sekali, klik Preview dan jika tiada mesej Error yang terpapar, klik saja Save.

{ 55 comments.. read them below or add one }

♥♥ eija ♥♥ ♥♥ eija ♥♥ 11:39 PM
tak boleh buat tak tahu salah kat mane
Markjue Markjue 1:05 AM
thanks for the sharing anyway dont forget to checkout my blog at http://markjue92.blogspot.com I'm following u
Fyzal Fyzal 5:49 AM
salam bro.. sehat2 hendaknya.
Nescafe ais Nescafe ais 9:54 AM
@Fyzal

Ok jer.Cuma bz. Kehkeh.Terima kasih sebab singgah.
fiD fiD 10:01 PM
maken lame, makin ensem blog ni,,huhuh
indahnya berbagi indahnya berbagi 10:44 PM
Terimakasih tutorialx, sgt bermanfaat
Dak Wan® Dak Wan® 1:49 AM
Yang ni gua pasang kat blog baru gua. Tqs Nes!
ZELL BUKAN NAMA SEBENAR ® ZELL BUKAN NAMA SEBENAR ® 12:10 AM
kod lama? i mean yg versi 1 tu mcm mna?
Nescafe ais Nescafe ais 12:17 AM
@ZELL

Tengok kat sini

http://maribinablog.blogspot.com/2010/02/cara-pasang-menu-bar-pada-blog.html
ABDUL HALIM B MD NOH ABDUL HALIM B MD NOH 8:42 AM
tak jumpa ruang find pun untuk buat
Nescafe ais Nescafe ais 11:30 AM
@ABDUL HALIM

Ada. Atas button Start.
worldpure worldpure 3:42 PM
salam, blog templates sy dah ada menu bar di atas header tu tp, sy nak change ,kalau boleh nak buang menu yg sedia ada nak ganti dgn menu yg admin gunakan...bagaimana??
amry amry 3:51 PM
SALAM NES...NAK MINTAK TOLONG SIKIT...BAR DA KUAR, TAPI BILA KLIK DIA TULIS " Sorry, the page you were looking for in the blog VEMMA does not exist." KENAPA YER?
Nescafe ais Nescafe ais 5:40 PM
@amry

Cuba betulkan URL nya.
amry amry 11:49 PM
ok.berjaya...terima kasih banyak2.best la...tapi ada satu masalah lagi..cam ner bila kita klik bar tu akan akan kuar post yang mengikut tajuk bar tu?
amry amry 10:16 PM
da berjaya buat klik bar kuar ikut tajuk bar...huhuhu
Tranxec Tranxec 10:21 AM
tak jadi lah..yg kod bewarna biru tu berada di atas top header..dan menu bar dia menjadi seperti
list bar..kebawah...macam mana nk buat??
ZACK ENTRY ZACK ENTRY 1:03 PM
tak jumpe ruang find..adesss
HnM HnM 5:22 PM
utk ruang find tekan CTRL dgn F at the same time.. nanti dia akan kuar kat bwh..
HnM HnM 5:23 PM
tpkan url tu blog add kite ke ha?
SUPERCUTIEST! SUPERCUTIEST! 12:57 PM
saya tak phmm.. BLURR kalo saye tekan CRL+F die akan timbul bwah tue..tuelah saye x phm ????? bleh beri ajar ??
shamizu shamizu 1:23 AM
alhamdulillah.
jadi gak.taip URL kena betul. kalau tak mesti error. Kod yang color merah tu kena letak kat
bawah header baru link tu dok kat bawah header.
モddyß♥γz86® モddyß♥γz86® 4:30 PM
Alhamdulilah dah jadi menu bar yg NESCAFE AIS sediakan.... tp kenapa garisan hitam 2 panjang sngat erkkk? leh x bg pendek ckit mengikut saiz blog sy? PLEASE HELP ME NESCAFE AIS
モddyß♥γz86® モddyß♥γz86® 4:41 PM
sy rase mcm lagging la lepas buat menu tab nie!!! mcm lame sngat loading utk buka page blog sy.....
liana liana 9:34 AM
Langkah 2

Dengan menggunakan keyboard, taip atau paste kod ]]> pada ruang Find. Seterusnya tekan Enter.


daripada srep yg diberi, saya xjumpa ruang find..yg ada ruang browse sahaja. so, mcmner ye???
Rosliza Bt. Ab. Latif Rosliza Bt. Ab. Latif 8:39 AM
thank u......blog aku dah ada perubahan tapi bro aku nak tanya macammane nak masukkan blog orang lain....dalam list blog
Riz@Dia's Collection Riz@Dia's Collection 2:30 PM
nak tanya la..kenapa kalu klik pada menu tu x kuar pun apa yang kita nak..mcm mana nak buat tu?
wanscyber wanscyber 11:28 PM
tekan ctrl+F pada keybord utk buat find...
Psychaoez Psychaoez 7:20 PM
tq..da jadi..hehe

tryla tengok kat sini Hari Baru
Colourful life Colourful life 9:50 AM
erm..cm susah la...huhu
bdkminang bdkminang 3:33 PM
This comment has been removed by the author.
epinmiera epinmiera 5:00 PM
mende yg last (content-wrapper) takde pon kat HTML tu~
SRC UTM SRC UTM 11:07 PM
knpe nk letak <[xley letak div] id='content-wrapper'> xdpat? dier ckp phrase not found..
maknenye?
magicharger@gmail.com magicharger@gmail.com 9:27 PM
ha'a...id='content-wrapper'> not found
apa maksudnya bro? yang ada div id='page'> saja...
Kelab Pemimpin HPA IPSAH Kelab Pemimpin HPA IPSAH 10:44 AM
salam bro : nk masukkan URL mcm mana?

'masukkan URL di sini'
saya xberapa faham..mtak tnjuk ajr.. :)
ARC™ ARC™ 3:53 PM
bro nes, aku xjumpe content-wrapper. Help please
Nescafe aisNescafe ais 4:15 PM
@ARC™

Cuba cari kod <div class='main-outer'>
Nescafe aisNescafe ais 4:17 PM
@ARC™

Paste atas kod <div class='main-outer'>
sapew nak kawen??? sapew nak kawen??? 3:21 PM
ooooit...bro nes...thanks alottt....bgos ar blog kau.....
AnonymousAnonymous 3:50 PM
nes...tlg aku...camnew nak tetapkan page manew yang each tab tu nak pegi???? camne nak wat new page???
Ka-Ching PreLoved Ka-Ching PreLoved 12:04 AM
nape xleh linkkan? ckp not found...da betulkan dah huuuuuu
HikaYat PrincE oF Aim^_^RunZ -- HikaYat PrincE oF Aim^_^RunZ -- 11:19 PM
step 2 tuh lepas tekan enter kt fing lepas copy paste x jadi pape pon..nape?? x pham arr bende nih..
RaafikJahat RaafikJahat 11:30 PM
Im using this tutorial to put on my blog. :)
Rose Rose 10:38 PM
saya gune ini. terimakasih tuan blog
ARC™ ARC™ 4:06 AM
bro, content wrapper xdela dlm template aku camne eh
ARC™ ARC™ 4:09 AM
eh aku dah tanya soalan tu rupenye kih3
ARC™ ARC™ 4:12 AM
main outer pon xde
dora shop on9 center dora shop on9 center 8:51 PM
cmner nk tambah tab ke kanan ni,
fariha fariha 10:51 AM
salam..nape tab menu bawah header tu ke kiri sangat, x betul2 bawah header.leh x tlg bgtau cane cara nk bg tab tu cun2 bawah header if u get what i mean.

leh tgk www.wanwanijewels.blogspot.com

thanx in advance!
Anne Qistina Anne Qistina 10:15 PM
nk tanya,mcmana nk buat post keluar ikut tajuk menu yg kita nak?