Cara pasang menu bar pada blog


Untuk memasang menu bar dibawah header, seperti yang boleh anda lihat pada blog ini (sila klik), sila ikut beberapa langkah yang di tunjukkan di bawah.

p/s: Sila save script template anda.

Langkah 1

Log in blog => Dashboard => Layout => Edit HTML.

Langkah 2

Dengan menggunakan keyboard, taip atau paste kod ]]></b:skin> pada ruang Find. Seterusnya tekan Enter.

Langkah 3

Salin kod berwarna biru di bawah dan paste di atas atau sebelum kod ]]></b:skin> ( rujuk langkah 2)

p/s: Anda boleh edit kod biru yang di bold mengikut keseuaian blog anda jika perlu.

/* menu bar */
#menubar{
margin: 0;
padding: 0;
float:left;
border:1px solid #e5e5e5;
width:100%;
background:#e5e5e5;
}

#menubar li{
margin: 0;
padding: 0;
list-style: none;
float: left;
font: bold 11px arial;
}

#menubar li a{
display: block;
margin: 0;
padding: 4px 10px;
background: #666;
color: #fff;
text-align: center;
text-decoration: none;
border:2px solid #ffffff;
border-right:3px solid #ccc;
}

#menubar li a:hover{
background: #000;
}

#menubar div{
position: absolute;
visibility: hidden;
}

Langkah 4

Salin kod merah di bawah dan edit pada notepad. Gantikan kod merah yang di bold dengan URL dan teks pilihan anda.

<ul id='menubar'>
<li><a href='#'>HOME</a></li>
<li><a href='masukkan URL profile di sini'>PROFILE SAYA</a></li>
<li><a href='mailto:masukkan e mail di sini'>E MAIL SAYA</a></li>
<li><a href='masukkan link 1'>LINK 1</a></li>
<li><a href='masukkan link 2'>LINK 2</a></li>
</ul>

Langkah 5

Dengan menggunakan keyboard, taip atau paste kod <div id='content-wrapper'> pada ruang Find dan seterusnya tekan Enter.

Langkah 6 

Salin kod berwarna merah yang telah di edit (rujuk langkah 4) dan paste kod tersebut di bawah atau selepas kod <div id='content-wrapper'> (rujuk langkah 5)


Akhir sekali, klik Preview dan jika tiada mesej Error yang terpapar, klik saja Save.


Cara pasang menu bar pada blog

thanks nesface..
mmg pakat html la

hehehe,, bro nes,, ade x care gune add gadget jew??? blog aku xsesuai gune care paste kat body,heheh

guna pages mcm mana T_T

@Liyanaa.

Pages yang macam mana tu T_T

p/s: T_T = Icon apa tu?

This comment has been removed by the author. - Hapus

I'm done here, thnx :)

~THNX TO U ! BRU JEK RQ, DA ADA DA TUTORIAL NI :)

hehe..thanks nes...
tp nak request tutorial bleh tak..??
Mcm mana nak masukkan flash kat header tu..
mcm blog nes la...??
harap2 bleh berkongsi..


thanx...

best2... mmg ini yg kucari selama in.. TQ.....

cantekkkk.. kalu nk tukar2 kaler mcm mn plak? kna adjust kt bagian mn?

banyaknya ilmu dalam blog ni..
terima kasih...
sangat menghargainya..

kalau takda div id="content-wrapper" macam ne ek?

kalo xde div id="content-wrapper" mcm ne yer??

Cuba guna kod yang ni pulak

<div id='content-wrapper'>

xde jugakla...koding tu warna merah bile search..

x pham la ruang find 2 kat ner, bleh x tnjkkan gambar spy sy lg snang nak pham.....=(

1.masukkan url profile sy maksudnye kena masukkan link url http sy ke?

2.apakah langkah sebelum masukkan bar ke blog ? cth sy nak letak ..kat makna sy nak type maklumat spt diatas?

3.bila sy dah ikut langkah saudara ajar x keluar pun kotak menu bar tp keluar maklumat paste yg sy edit hxml...mcmana ye..

1.saya cuba masukkan menu bar,kenapa bila preview keluar perkataan ni:

2.We were unable to preview your template
Please correct the error below and submit your template again.
Your template could not be parsed as it is not well-formed. Please make sure that all XML elements are closed properly.
XML error message: XML document structures must start and end within the same entity.

JustTheRangers
delete

thanks 4 the info nescafe ais

hai nes...blog sy xdamenu bar...dan saya dah cari serta buat mcm nes ajar...tetapi x boleh...apa saya patut buat??

1st coding mmg menjadi.... tp 2nd coding x jadi lar!!! dah find < div id='content-wrapper' > tp xder dlm HTML aq pun..... kes nie same mcm comment "testing piston"

kenapa x de pun perkataan "find"? tolong tolong tolong

O dah jumpa. thanks a lot. =)

saya pun menghadapi masalah mcm ddyB.. tu la.bila find < div id='content-wrapper' > tak dijumpai....tolong yerk macam mana nak buat

find guna Ctrl + F senang guna ni tak payah tercari cari kod

encik nes... nak tanya kenapa blog saya tak boleh nak post kalau buat tutorial...contohnya kalau ada simbol ]]> dia akan cakap "head not allow" error knpa ya?

hi..tgh cuba nk try yg nie..almost tutorial saudara berjaya setakat nie...terima kasih yea :)

salam.. saya nk tany skit.. mcmana nk submenu pada menu.. tlg ya..

salam..kalau nak letak menu kat atas header camne..

Nescafe ais
delete

@heygirl

Langkah 5 dengan 6 guna kod yang ini

<div id='header-wrapper'>

html saya xde div id="content-wrapper" cmne eh?

kenapa sy try byk kli xle ye?

g bisa nich.kode-kode tak bisa tersipan

sedg mencari menu ni...

tp xder div id='header-wrapper' atau ini div id='content-wrapper'

saya pun tak dapat mencari div id='header-wrapper'

dah berjaya..klo x dpt jpe div id='header-wrapper' try cr div class='main-outer'..
btol x abg nescafe?

macamana nak buat untuk sub menu?

siapa yg ada masalah langkah 5 taip div class='main-outer thx to far_east.Semua step dah siap cuma masalah nak klik link contoh home tu x boleh nak klik apa contoh kena taip cam ni ke http://www.yahoo.com/ ?

div id='header-wrapper'...div class='main-outer...div id='content-wrapper...saya tak dapat cari..ada kod lain?

sy masuk kod pd find...tekan enter xkluar apepun...

cedih cari tak dapat pun kod 2