Apa ada pada script template blogspot

Pada dasarnya, template blogger yang kita gunakan dibina dari HTML. Untuk lebih mudah lagi, pada script HTML, terdapat kod pembuka yang berkod seperti ini <contoh> dan penutup </contoh>. Di dalam script HTML juga terdapat dua lagi script iaitu CSS dan Javascript.

Di bawah ini, dipaparkan contoh kod HTML, CSS dan juga Javascript yang terdapat pada template blog.

Contoh kod HTML

Contoh CSS script

Contoh Javascript

Tip mengedit script template blogspot.

Apabila kita ingin membuat ubahsuai pada template, contohnya mengubah warna, jenis font, saiz font atau background pada blog, kita hanya perlu menumpukan pada CSS script sahaja tanpa mengganggu atau mengubah kod HTML dan javascript.

Sebelum membuat ubahsuai pada bahagian CSS script, kita perlu memahami beberapa kod asas yang penting.

body { (Merujuk kepada background pertama)

#header-wrapper { (Merujuk kepada header blog)

#outer-wrapper { (Merujuk kepada background ke2)

 #main-wrapper { (Merujuk kepada bahagian posting)

#sidebar-wrapper { (Merujuk kepada bahagian sidebar)

Jika kita ingin mengedit bahagian header blog, contohnya ingin menambah lagi lebar header, kita hanya perlu menumpukan bahagian #header-wrapper sahaja. Apa yang perlu kita lakukan adalah, menambah nilai width pada bahagian #header-wrapper tersebut.

Contoh:

#header-wrapper {
  width:660px;
  margin:0 auto 10px;
  border:1px solid $bordercolor;
  }
Apa ada pada script template blogspot

terima kasih bagi ilmu yang berguna.. nak kena try ni..:)

Btul tuh... wireframe template sungguh memeningkan kepala hotak haku yg sedia bangang neh..

Thanks bro,Baru Aku faham sikit2.

TQ..teringin sgt nak belajar buat blog template sendiri..kalau ada masa buatkan tutorial boleh? thanks ;)

salam nescafe ais..
very good info..
saya bagi 4 bintang..

Oooo....baru tau....tp nampak teramat pening bila tgk css tu....x biasa lg ubah css. Kalau header Teratak Usang, nk kena edit css tu ke?

tq bro! dtg sini=D hmm ada ke dapat emel yang saya sent?

cara bmenampilkan header blog dalam bentuk flash animasi seperti blog punya ini, gimana ? maksud saya script yang dipakai apa ? mohon bantuan..

terima kasih

@aldrix

Cuba lihat disini ya

http://maribinablog.blogspot.com/2010/03/cara-mudah-buat-flash-banner-dengan.html

@nescafe : hahhaah, akhirnya bisa juga. thank atas semua ilmunya.. boleh saya share di blog saya kan ? nanti saya sebutin sumbernya dari blog ini.. senang sekali rasanya.. kalau mau lihat silahkan .. :)

@aldrix

Bisa juga ya. Boleh saja jika mahu di share. :)

salam nes..award untuk awak atas ilmu yang awak sumbangkan. .sila ambil di sini yea http://msueroomz.blogspot.com/2010/03/first-time-dapat.html

award kedua untuk awak atas layout awak yang cntik..amik disini yea

http://msueroomz.blogspot.com/2010/03/second-time-dapat.html