Cara backup template dan posting di blogspot

Selepas memperkenalkan beberapa fetures yang baru kepada blogger yang berplatform blogspot, dalam masa yang sama,  blogger.com sedang giat mengemaskini hosting mereka dengan menghapuskan blog-blog yang dikategorikan sebagai melanggar syarat.

Perkara paling penting yang perlu anda elakkan adalah membina banyak blog dengan hanya menggunakan satu akaun.

Sebagai mengambil langkah berjaga-jaga, anda di nasihatkan supaya membuat backup pada template dan juga entri yang di post.


Untuk membuat backup pada template yang sedang kita gunakan, caranya adalah sangat mudah.

Langkah 1

Log in blog => Dashboard => Layout =>  Edit HTML

Langkah 2


Klik pada Download Full Template (rujuk gambar diatas). Kemudian, tandakan pada Save file dan seterusnya klik Save.


Untuk membuat backup pada entri yang di post pada blog.


Langkah 1

Log in blog => Dashboard => Settings

Langkah 2


Pada bahagian Blog Tools, klik pada Export Blog(rujuk gambar diatas), seterusnya klik pula pada button DOWNLOAD BLOG.
Cara backup template dan posting di blogspot

Nes..nak minta email ko leh x...aq ada masalah sikit la dengan blog..bagi ko send kat shoutmix aq...Anyway..TQ sal wat entri ni..ko macam tahu2 je apa yang aq nak wat skg..Ko ada deria ke 6 ke..hi

@PEJUANG

Gua dah hantar kat shoutbox. Entri ni sebab gua ada baca kat forum GB tadi. Kehkeh

salam..
amat menafaat
terima kasih nescafe ais

widget my blog list tak boleh backup ke?
camna ek?

saya dah ikut semua you ajar, now tak blh ping kat blogger laa.ngapa ye? masuk forum pun tak boleh...

@Fida

Kalau kat GB, tu kena tanya admin GB. Cuba tanya kong.

lps dah download tu nak buad mcm mana eyhh ?.

Nas,
aq rasa sesapa yg guna blogspot ada terima warning nie. tp aku tak paham la apa maksud dia.
apa risikonya.Ni warning yg aku terima.
----------
Penerbitan FTP tidak lagi akan tersedia selepas 2010 Mei 1

Pada masa ini anda mempunyai blog yang diterbitkan menggunakan FTP. Anda mesti memindahkan blog anda ke URL domain khas baru atau URL blogspot. Untuk mengetahui lebih lanjut, lihat blog khusus dan dokumentasi bantuan.

Mulakan pemindahan sekarang
-------------
tak faham la. tolong aq nas yer..

btui ke die nk delete blog? ak ade 3 blog skang ne dlm satu akaun..cam ne ek?

salam nescafe ais.

terima kasih atas banyak info yang telah dicurahkan.
ada pertanyaan ni. Akak dah banyak kali cuba publish post komen2 akak untuk d masukkan dalm blog. Tapi harem dia tak lekat. Rasanya cara2 nk publish tu dah betoi.Kenapa ya? Sebelum ni ok je. Kalu akak nak tukar templete, sure semua widget yang dah buat tu akan hilang.

aduish,,bahaya nih... saya tak paham... banyak blog dlm 1 akaun? camna tuh? Aduish,,terserlah kebengonganku..hihi

p/s : saya ada 3 blog guna akaun blogspot & gunakan email yg sama. macam nih ke encik nescafe? Kalau kena tukar akaun, buat email lain lah ye? nanti banyak plak email,,hmmm,,,

Anonymous
delete

Hey guys,

Would you like to learn about movie rating?
Rate This Movie is your #1 ressource for Movies ratings& Movies reviews

Rate this Movie is a big movie community where you can learn about the top performing movies.

Click here to learn about [url=http://ratethismovie.net]movies ratings[/url]

Anonymous
delete

Hi guys,

Would you like to learn about movies ratings?
RateThisMovie is a great website where you can learn about the top performing movies

Rate this Movie is a big movie community where you can learn about the top performing movies.

Click here to learn about [url=http://ratethismovie.net]movies ratings[/url]

Penting ke back up template?
Sy belum cuba lg....

time kasih :) kena berjaga2 pasal entri ni..sayang woo, sebb dgr byk blog kene remove secara tetibe..