Cara resize text pada link

Jika anda letakkan kursor mouse pada active link, contohnya pada tajuk post ini, teks pada tajuk tersebut berubah saiznya. Efek ini sebenarnya sangat mudah untuk di buat kerana anda hanya perlu membuat sedikit ubahsuai pada script template yang sedang anda gunakan. Anda hanya berlu mengubah di bahagian CSS dengan mencari kod a:hover { dan edit pada bahagian font size.

Satu cara lagi yang paling mudah ialah dengan mengikut beberapa langkah dibawah.

Langkah 1

Log n blog => Dashboard => Layout => Edit HTML

Langkah 2

Dengan menggunakan keyboard tekan kekunci CTRL dan F secara serentak. Bar Find akan muncul. Seterusnya taip atau paste kod ]]></b:skin> pada ruang Find dan seterusnya, tekan Enter.

Langkah 3

Salin kod biru dibwah dan pastekan kod tersebut diatas atau sebelum kod ]]></b:skin>

Anda boleh edit angka 18 jika efek pada text menjadi terlebih besarnya. bold juga boleh ditukar kepada normal.

a:hover {
font-size: 18px;
font-weight: bold;
text-decoration: none;
}


Contoh:

a:hover {
font-size: 18px;
font-weight: bold;
text-decoration: none;
}
]]></b:skin>

Akhir sekali, klik Preview dan jika tiada mesej Error terpapar, klik saja Save.
Cara resize text pada link

saya try dah, tapi original title post adalah merah, then, bila klik jadi warna hitam pulak..then tak jadi beasr pun textnya? Boleh tolong??

salam saudara..
amat berguna ni..
bolehlah try..

huhu nice one bro!

nesface sentiasa bagi tutorial yg best
kenapa profile picture org yg komen blog aku tak keluar?padahal profile picture dah on?
boleh tolong cek script template aku katmana silap?

salam encik nescafe..
long time no see..
tq atas tuto ni...
ley aku apply nnt.. =)

@izanuddin

mana ko menghilang. Tiba-tiba muncul. kehkeh.

dear blog owner, maksu nak tanya, macamana nak bawa follower dari blog lama ke blog baru?

@Mak Su

Tak boleh. Kena cari follower baru.

Anonymous
delete

salam

mcm mane nak besarkan gambar ble klik gambar keluar tatap smae besar..mcm mano ye..

hmm yang page view counter kat setiap entri eh bro? hmm btw,kalau yang tu,sebenarnye dah tak ingat cmne dah pasang..sbb main letak kat dlm html tu.. xtahu cmne nak buang. =(

entri ni best..nice!!
tQ nescafe ais satu!!

salam saudara..
terbaik..saya gunakan dalam blog saya..
terima kasih..jazakallah..

aku sayang nescafe ais!!

Anonymous
delete

salam..
nak tanye macamaner nak wat lin@label kat sebelah tu..

salam
macamana nak buat link pada menu flashvortex

terimakasih banyak... article anda membantu

Tq tq..
Dh apply, jadik lah..hehe

xblh r..hhuhu..
ble tekan ctrl F..dye kuar find....
tekan kod 2 nk cri...tp xleh.....hhuhuhuhuuh

TQ....dh jadi....YESSSS

besh!!da boleh~~
kalo nak buat yg blink2 xde ker??