Widget yang perlu ada pada blogspot


Pada entri kali ini, gua ingin berkongsi sedikit pandangan tentang penggunaan widget yang sesuai pada blog. Pandangan ini adalah berdasarkan pengalaman yang seterusnya membawa kearah proses penambahbaikan. Dan proses ini adalah berterusan demi kepuasan visitors.

Seperti yang kita semua maklum, widget ataupun gadget ini merupakan satu elemen tambahan yang sangat penting didalam blog. Penggunaan widget mampu menambahkan lagi seri sesebuah blog. Kata oranglah.

Biasanya, jika kita baru pertama kali membina blog, kita jadi keliru dan tidak tahu widget apa yang sepatutnya di pasang pada blog dan ada juga yang mungkin terlalu seronok hingga terlupa yang blog telah dipenuhi dengan widget di segenap ruang.

Semakin banyak widget yang di pasang, semakin lambatlah masa untuk proses loading page blog kita. Bagi pengguna blogspot, kita tidak boleh membandingkan masa untuk proses loading dengan pengguna wordpress kerana berbeza dari segi proses download dari hosting.

Dalam memilih widget yang sesuai, perkara paling penting sekali yang perlu kita faham adalah kegunaan dan apa fungsi widget tersebut, dan adakah ianya dapat membantu kita dan juga visitors yang masuk dan membaca entri yang ada didalam blog sama ada dapat menaikkan rating, page view ataupun komen.

Di sini, di senaraikan 10 jenis widget yang perlu ada di dalam blog kita. Widget-widget ini sebenarnya sangat-sangat membantu untuk menaikkan rating, page view ataupun komen pada blog kita.

1. Followers

2. Shout box (Jika perlu)

2. Recent comments

4. Blog Archive

5. Labels

6. Related posts

7. Feed

8. Blog List (Jika perlu)

9. Link list (Jika perlu)


10. Popular posts (Jika perlu)
Widget yang perlu ada pada blogspot

haha aku baru nak buat tang nie :P

tape nanti aku compilekan ngan post kau

Blog Archive ade 2 kali,adakah ia bermaksud sgt penting??! :D

rasanya sume sudah diletakkan. huhu :)

semua ada..tinggal link list & blog list je :D

sume ader..terlebih kot :p

wohoo
1st time datang kat nescafe ais ni
xtau plak banyak tutorial
huhu
mantap2

no 3 tu ku xsuke
hehe

kehkehkeh.. alhamdulilah , stakat neh msh blum cukup ag widget2 dari list cikgu nesc tu.. hikhik.. aiza tak suka laa tambah2 widget neh , wat mnyemak jek :)

This comment has been removed by the author. - Hapus

Dulu semua aku ada.tp sbb lambat loding, aku buang semua.yg ada 4 je dari semua di atas.
nampaknya aku kena pasang semula la ni....kn penting.ok,
1st Q: macam mana nk buat yg no 4 tu ada gambar ukt disqus?
2nd Q: apa beza blog list dan link list?mcm sama je...

widget my ngarut tu yang semak seperti jam,calendar,maksud nama.
maksud nama ni kat fb byk.entah apa2 la

blog xda widget tapi tiptop contohnya keretamayat.load memg laju la

leh tanye x..
reti x wat website gune dreamweaver CS3?

reply me ASAP ye..
sebb nak mintak tunjuk ajar.. hehe..

terima kasih....setakat ni, recent komen belum ada...kena bubuh gak la ....hehehe

maklumat dan info yg bagus!!!!

teri kasih..amat membantu..
tapi apa kegunaan FEED tu?

apa gunanya feed ni?? xphm lgsg tu..huhu

boleh tak kita letak form contact me macam wordpress? mesej yg dihantar tu terus ke emel kita

shoutbox is compulsory.

entri berguna encik nescafe
tp kan aku x retilaa nk pasang widget yg related post tue
pening nk cri kod dia
kau buat camaner ekk?

*daa pollow pun,hee~
x kesah pun link broken.

salam bro.. widget2 yang bro senaraikan memang penting sgt pun.

shoutbox bagi aku penting..kat sini tak nmpk pun...hehe

feed tu utk ape yg?
:)

byk yg blog aku takde. haha!

Salam kenkawan boleh tolong.

Bila saya nak edit catatan pd blogspot sya, tiba-tiba tempat kat kita klik "edit HTML" & "Karang" atas pratonton hujung sekali belah kanan ruangan post tetiba hilang jer. Confius tul. Satu blog ada, satu tak ader.
Ada kenkawan boleh tolong. camner nak bagi ada balik "edit HTML" & "Karang" tu.

ada yg ada. ada yg xda. ngeee :D

blog yang banyak memberi info..thanks

Baru jumpa blog anda! Sedang belajar,... kalau sudi berilah komen...

salam... saya bukan nak komen, tapi nak tya mcm mana kita nak bubuh lagu kita kat dalam blog? maksud saya mp3 lah, yg kita punya sendiri...

huhuhu..aried buat post apa yng xpatut ade..try check out...
http://www.ar-rifke.com/2010/05/widget-dalam-blog-yang-patut-kita-buang-part-1.html

mantap..... thanks infonya
tolong kunjungi blog aku
http://pengetahuanpro.blogspot.com/