Buat template blogspot dengan Template Designer


Template Designer adalah feature terbaru dari Blogger.com yang sememangnya sangat menarik. Ianya adalah satu aplikasi tambahan yang membolehkan anda untuk membuat ubahsuai template mengikut kesesuaian dan citarasa sendiri dengan mudah dan pantas. Tanpa perlu anda membuat ubahsuai kod HTML pada script template.

Untuk permulaan, Template Designer ini menyadiakan sebanyak 15 jenis template yang boleh di ubahsuai pada bahagian column. Kita boleh memilih design untuk satu, dua atau tiga colum dan column-column tersebut boleh di ubah dari segi kelebarannya. Terdapat berbagai background yang menarik untuk kita pilih dan ianya memang sangat cantik dan menarik.

Jika anda berminat untuk mencuba Template Designer tersebut, hanya login ke Blogger in draft(sila klik) dan gunakan username dan password yang sama seperti akaun Blogger. anda. Maklumat lanjut tentang feature terbaru dari Blogger ini juga boleh anda baca di Blogger in draft.

Selamat mencuba.

{ 22 comments.. read them below or add one }

Wan Perlis Wan Perlis 7:43 PM
sesapa rajin boleh cuba td
template skrg dah ok
DaHLia DaHLia 7:58 PM
thanks 4 sharing.. :)
kiranya skrg mudah je nk bina template sendiri kan..
Nescafe ais Nescafe ais 8:02 PM
@ DaHLia

Ya betul. Tepat sekali. Dah tak payah pening kepala lagi nak edit kod HTML lagi lepas ni
Yeyen Yeyen 9:44 PM
tp, x bebas sgt tuk edit. benda utk d edit pon limited. huhu. tp ok la, kalau mls sgt nak edit2. hehe.
Daud Daud 10:00 PM
perlu dicoba nih!!!
Iza Iza 10:22 PM
Owh...aku ada bc email aritu....memang menarik tp best jgk klu blajar edit2 html wlupun kdg2 pening kepala....
SyawaL SyawaL 11:42 PM
hebat....idea yg bagus ttg ini.
terima kasih kerana berkongsi
Nadia naddy Nadia naddy 4:34 PM
cik nescafe, nak tnya sket.....

mcm mana nk dptkan template lama sbb saya rasa cm tak berapa "sesuai" ngn my blog setelah melihat hasilnyer... (menggunakan template tuh)huhu.
cm menyesal skett...

so, how?? any advice? i dh try tukar by copy n paste code template lama tp still did'nt work laa. plzz help me plzz....tenkiu.
hati - ema hati - ema 4:44 PM
hehehehe dah try... best gak.. tq
Nescafe ais Nescafe ais 4:52 PM
@Nadia naddy

Ada buat backup script template(Download full template)? Kalau ada, uploadkan script yang lama tu.
hati - ema hati - ema 5:19 PM
coop..coop nescafe...
tanya skit..dah pakai templete yg baru ni.. mcm tak bole add nuffnang kat header dgn kat tgh post plak..jenuh cari code tak jumpe....

bole tolong tak?
ARC™ ARC™ 7:06 PM
actually kalau kat previous template bende2 tu da ade, dia xkan buang dalam template yg baru buat (guna template designer)

termasuklah widgets, dia akan retain semua tu. Dia juz tukar layout n design je. Benda2 lain semua dia kekalkan
Nescafe ais Nescafe ais 10:52 PM
@ARC

Ye. Betul tu apa yang abang ARC bagitau.
aRoL aRoL 12:54 PM
salam, best info2 kat sini. nanti nak cuba la ni. terima kasih ya nescafe ice...
aRoL aRoL 12:56 PM
maaf salah eja nama... nescafe ais...
the sastraboy the sastraboy 6:32 PM
dah buat dah.agak ok lah Blogger In Draft ni.Tapi sekarang baru dalam peringkat percubaan kan?

Feature yang saya paling suka bab tambahbaik dalam bahagian buat entri.Sangat suka.Menyenangkan!!
Rizky2009 Rizky2009 1:26 PM
kalau aq masih lebih seneng munggunakan cara lama sob, kalau menggunakan bawaan blogger, aq masih bingung dengan cara memasukkan code cSSnya, nice artikel, salam kenal dr blogger indonesia, coment dan folow balik yah jika berkenan
zul zul 12:49 PM
mmm... bagus jga guna cara nih
Baru Belajar Baru Belajar 12:58 PM
Informasi yang sangat membantu.. nice info
alifbro alifbro 2:10 PM
ok aku trai.. sorry for free posting.. excited dok cari template nie..
jamilah jamilah 12:04 AM
boleh bantu tak...ape jenis background yang sesuai utk buat blog masakan..
dhani ramdhani dhani ramdhani 9:14 PM
mantap dah.. thank's ya

sukses dach gan