Cara pasang fungsi Reply to comment pada blogspot

Pada entri yang lalu, ada tutorial tentang threaded comment yang di bina oleh Shamsmi. Walaubagaimanapun, terdapat bebrapa kelemahan yang sangat ketara pada threaded comment tersebut.

Selain dari sukar untuk di pasang pada blogspot, fungsi threaded comment tersebut akan menjadi error apabila kita cuba memasang sweetiles tooltip, di mana comment post yang sedia ada pada blog akan menjadi double.

Terdapat lagi satu hack yang telah dibina oleh Chen, di mana fungsi pada comment yang di bina oleh beliau akan memudahkan untuk membuat reply pada setiap comment. Anda boleh melihat contoh tersebut pada bahagian comment blog ini.

Untuk mencuba hack tersebut, hanya ikut beberapa langkah yang mudah di bawah

Sila save script template sebagai backup.

Langkah 1

Log in blog => Dashboard => Layout => Edit HTML. Seterusnya, tick pada Expand Widget Templates.

Langkah 2

Dengan menggunakan keyboard, tekan kekunci Ctrl+F. Anda akan lihat bar Find akan terpapar. Kemudian, taip atau paste kod <data:commentpostedbymsg>atau kod <data:commentpostedbymsg/> dan tekan Enter. Jika tiada kod <data:commentpostedbymsg> sila gunakan pula kod <dd class='comment-footer'>

Langkah 3


Salin kod di bawah dan edit pada bahagian yang di bold dengan menggantikan ID blog anda. Untuk mengetahui ID blog anda, sila lihat URL pada page Edit HTML.(rujuk gambar di atas)

<span class='comment-reply'><a expr:href='&quot;https://www.blogger.com/comment.g?blogID=Masukkan ID blog disini&amp;postID=&quot; + data:post.id + &quot;&amp;isPopup=true&amp;postBody=%40%3C%61%20%68%72%65%66%3D%22%23&quot; + data:comment.anchorName + &quot;%22%3E&quot; + data:comment.author + &quot;%3C%2F%61%3E#form&quot;' onclick='javascript:window.open(this.href, &quot;bloggerPopup&quot;, &quot;toolbar=0,location=0,statusbar=1,menubar=0,scrollbars=yes,width=400,height=450&quot;); return false;'>[Reply to comment]</a></span>

Langkah 4

Salin kod yang telah siap di edit (rujuk langkah 3) dan kemudian, paste kod tersebut di bawah atau selepas kod <data:commentpostedbymsg> atau <data:commentpostedbymsg/> kod atau kod <dd class='comment-footer'> (rujuk langkah 2)

Langkah 5

Akhir sekali, klik Preview dan jika tiada mesej Error yang terpapar, klik Save
Cara pasang fungsi Reply to comment pada blogspot

sye punye npe tak de prktaan tu??another alternatif???comment kat chat box sye erh,,,nnti sye dtg

Wahhh patutla komen aku sebelum ni double..Rupa-rupanya kena tukar id la ek

uiihh!!!
bagus ni, dah lama cari..
akan dicuba..
thankz for sharing

saya pun takde perkataan tu jugak..huhu..nape eh??

sya sekarang guna disquss. kalau tukar kepada coment thread ni, hilang tak komen yang sedia ada?

tadee pon kat html 2? :(

sy ltak after data:commentpostedbymsg/

tgk tanda / tu.. boleh dah ^^

@MaryamJamilah

Terima kasih atas makluman :)

hehe wan perlis ada kat situ

nak tanya, kalau pakai ni, boleh guna untuk comment jenis pop-up window x? tq :)

@Ieda Al-Habsyi

Kalau tak embed below post, rasanya tak boleh kut.

salam..
thanks bro
i m using in my
blog now..
amat2 saya hargai..
senang nak reply

klu comment box macam saya ni boleh ker?

saya nak cuba juga lah. tp nk test dulu ;p hee tq encik neskepe kacak <3

salam..thanks yee..cik bayan da cube..tp xkuar macm dalam komen awak neh...dia kuar mcm dlm gambar yg kat atas tuh...

tq for ur info.... da jadi daa...

@Style

tak sure lah nak buat ke tak. huhu

salam.saya nak fungsi reply yang macam dalam blog en.Nes ni.smart la..ada icon reply tu,camna nak buat ek?bleh ajar kan?

thnks for sharing esp for newbie like me

Salam nes....
Aku dah pasang benda ni.Tq.ok berhasil tp yg confusenye, napa yg ko punya ada "reply" kat bawah tu? yg aku buat jd mcm contoh kat atas nu..."Reply to coment"
Aku berkenan style ko punye....tolong2

@Iza

Lg 1, apasal blog aku x ada gbr? aku dah tukar dari pop up ke enbed below post.....

Sentiasa mencari dan belajar.
TQ 4 sharing.

@Nescafe ais

Setelah aku teliti betul2 kat blog aku, benda ni tetap ada kelemahannya. Kalau kita letak embed below post, memang boleh kita nk reply TETAPI, orang lain dah x blh nk tinggalkan komen.
Kesimpulannya, sentiasa letak pop up window dan tukar sekejap ke embed masa kita nk reply komen....ada sesiapa yang setuju? atau korang ada idea lain?kot2 la ok 100%, jom kongsikan.

Admin, cantik la komen form ni .. Ijau2 .. I like . macam mana erk nak ada macam ni ? Alaa .. Yang ijau2 ni .. boleh dikatakan macam background komen .. Haa . please2 .. Email : akusufianz@yahoo.com

@MaryamJamilah saya cuba gak..tak boleh pun

masa nak reply tu ada nidlm kotak reply tu..

@suka_haha

pastu nape bila sy komen asyik klua kat bawah je ek?? mcm komen baru bkn mcm reply komen.. lagi satu kalau kita reply sampai kat email orang tu x?

@suka_haha ada macam id kita lpas tu nak isi kat mana?? sampai kat email org tu tak slps kita reply?? sy try tak jadi pun.. link utk reply ada tapi bile reply jd komen baru gak...

@suka_haha

Kalau nak yang stail macam tu, sila pasang pluigin disqus atau Intense Debate

disqus.com

intensedebate.com

@Nescafe ais

antara disquss dgn intense debate yg mne lagi ringan loading ek??

dapat buat da..thanks!=)

x boleh pon.
camne ye. adess.. :(

@nadiah daud

Kena ikut step dia betul-betul. Cuba buat semua yer :)

tq for the info..
dah buat and puas hati..
terima kasih ye.. (^^)b

alhamdulillah dah jadi.
terima kaseh!!.
puas cari ni.
haihh.

Tq Admin tip yang sangat bagus!

dh try wt byk kali
npe xjd jgk ek?

thanx for sharing.. keep sharing..

camne eh?

dd class='comment-footer collapseable'

kalau tu ada la..yang tiga tu takde

template sy lagi lah sadis... takdak langsung kotak nak reply.. da set embedded below post pun takde kat bwh ni.. so terpaksa letak klik popup ja.. help

@Nescafe ais

bro ada kemungkinan tak comment2 yg lama tu hilang?

yeh..dah dpt dah..tqvm
pop up window tak dpt,embedded below post baru dpt.

oh yea saya da berjaya buat..tenkiuuuu...

tak jadi pun.. tak de pun perkataan reply

berjaya ! thanks ye ;)

dah try..thanks afiq..jadi lah! =)

salah..thanks afiq sbb bgi link mari bina blog..hehe..

thanks maribinablog..suka blog nih..bnyk gilerr tutorial..

npew lynn wat xjd un..???da wat sume cre tp xda yg jd un...

tq~! da jd.. lalala

boleh terangkan,kenapa dah letak code td but masih xkua ape2? tq

ok,gua dah dapat buat da..sape2 yg problem,cube enable kan post page dahulu..masa preview mmg x nmpk walaupun setting kat comment dah buat embed below post(sebabnya hanya x enable post page jerk)TQ bro

ulquoira
delete

bang, kalu pop-up window, nape x de pon pkataan tuh ?

nice ...thnk you... dah try dah!

@Nescafe aiscmne nak bls sbnr ny ek?/xphm??

oredy used!!jadi dah..tq so much!!! :) jemputla jenguk2 ketulusan hati erk

yeah~ jadi. tq bro. :)

hallo.. me new follower .:)
btw, step 3 n 4 dah lost, ta paham meh..
t comment kat my shoutbox eh..
or email me Syazana.Zainuddin@gmail.com
tenkiu fer sharing :)

Menjadi!! haha...blog den hancur gara-gara nak tukar komen layout...sedih dud

fatin dh wat..tp x dak punn
\kat xdak sebab fatin wat pop ip windw 2??

fatin dh wat..tp x dak punn
\kat xdak sebab fatin wat pop up windw 2??

x jadi pun
tapi code nih dah kacau code iklan nuffnang

salam. kenapa saya paste kan cosde ni, x jadi pun kat comment page saya.

@Nescafe ais

aqu punye tak berhasil la..
cam ne eh?

Salam bro nescafe ais..dh buat semua mcm kt atas tu. Xde error bile preview n save. Tp mcm xde ape2 perubahan pun kt comment form. Xde perkataan reply to comment pun..harap bro membantu yer.

@Akram Razali

Salam. Ramai juga yang tak jadi buat reply to comment ni. Tak per, nanti aku buat tutorial baru untuk betulkan benda ni. Tunggu tutorial lepas ni yer. Nak kena cari yang mana yang jadikan benda ni error.

thanks..amat berguna..

id blog nk cri dkt mne?

@Shaza Najwa kat atas masa blog on mood design

alhamdulillah... dh jadi... tq yer

tapi nak wat kat blog lagi satu x boleh la... naper yer?

Neskepi ais
delete

@eB@mamaAerish'n'Aedkat dashboard, pergi kat comment setting, klik Embedded below post.

Cuba check kat sini

http://maribinablog.blogspot.com/2010/12/jawapan-kepada-masalah-reply-to-comment.html

terima kasih...
kak sofi dah cuba dan dah berjaya.
alhamdulillah.

tutorial yg sgt mudah utk diikut..
Thanxx :-*

salam.saya dah try untuk template saya xda semua find code tu..macam mana nak buat?

@En iLham aah x de pon..pelik kan

dah paste..tp time komen..xjmpa pon..pelik

dah jumpa! yey! thanks alot!

@shahjiehanApa yang pelik bro. Semuanya pelik jer memanjang..Apa hal.

@::ienafazlyna:: Awak dah expand widget belum?

wuhuuuuuuuu...berjaye..thank bro...utk useful tutorial nih..

salam.saya nak mintak tolong sket,heheh//banyk kali search jumpa blog nie jer,,huhh,,
cam na nakn wat reply sedang kan saya xda pun code semua 2?camna?nak pas semua 2 di mana?

@NAZRUL AHMAD

Add aku kat facebook. Nanti aku tolong setelkan

salam..thank 4 sharing!!
alhamdulillah berjaya...

yeahh sudah boleh :) tq

nk tanye , kalau dekat kod tu ada mcm ni ;

dd class='comment-footer collapseable'

kena padam dulu ke yg "collapseable" tu? sbb tak mnjadi tuto ni ...

tq...

salam..sy br tkr template blog..
tapi xde data:commentpostedbymsg/dd class='comment-footer'
yang ade
p class

tapi dah wat..xjadi...
tlg tgkkan..

TQVM

@♥ ieRa ♥

kes sy same ngan awak..
xjadi gak~

sy da pasang da, sy edit koding ckit , ada image button reply . bru nmpak smart ckit. bro nk tnya xde ke tutorial or tips cpatkan loading blog ?

dah wat tapi xjd pon T_T

dah buat . . tapi kenpa orang nk posting tak boley eak ?

Bro..mintak kebenaran untuk kongsi ya.. Nanti bagi backlink

dah buat and jadi!!!

seronok :)

http://nurikhyardee.blogspot.com/

Saya kan Punya Dua DDclass
Dipasang Dua-Duanya Apa Dimana ?

sudah! mekaseh!
tp mase dalam popup window takde. takpela..blasah jela labu..mekaseh!

nescafe...jadi la...tenkiu

Pantesan bahasanya Mumet..

Malaysia tah ini ??
Pantes saya agak sedikit bingung...

tq so much en.nes!budi baik mu hanya tuhan mampu membalasnya..=)

thanks untuk ini :D

ohmagawd!!! thanks 4 this info! haha you rock!!!

Anonymous
delete

@Wan Perlis

testing

This comment has been removed by the author. - Hapus
This comment has been removed by the author. - Hapus

Saya sudah berjaya memasang reply button kat comment.. sukanya :D

Sebelum ni cuba jugak, tapi codenya lain. Jadi tapi linknya pergi ke error 404.

Kali ini sudah jadi, terima kasih tuan blog.

Terima kasih.

trimas admin.. jd lah.. heee
trima kasih byk~

thanks for the tips, its very helpful and useful for me. salam kenal ya... :-)

This comment has been removed by the author. - Hapus

@::ienafazlyna::
nice share yah, sambil tes ke TKP

Anonymous
delete

@Kuwe test

Tq... Sy bt skali jak da jd..

Assalamualaikum, Informasi yang sangat bermanfaat.. salam dari blogger Indonesia,

Alhamdulillah.. terima kasih.. dah dapat..

Camna nak letak button 'tong sampah' tu pulak? Please. Saya betul2 nak tau.

kalau semua kot kat langkah dua tu xde mcmana

tq s0 much ,, da jadik hehe :D j0m singgah sini --->> http://abbywildchild93.blogspot.my/2015/12/cara-buat-duit-dengan-clixsense_10.html

kalau kita reply komen tu, orang komen tu akan tahu tak?