Cara pasang fungsi Reply to comment pada blogspot

Pada entri yang lalu, ada tutorial tentang threaded comment yang di bina oleh Shamsmi. Walaubagaimanapun, terdapat bebrapa kelemahan yang sangat ketara pada threaded comment tersebut.

Selain dari sukar untuk di pasang pada blogspot, fungsi threaded comment tersebut akan menjadi error apabila kita cuba memasang sweetiles tooltip, di mana comment post yang sedia ada pada blog akan menjadi double.

Terdapat lagi satu hack yang telah dibina oleh Chen, di mana fungsi pada comment yang di bina oleh beliau akan memudahkan untuk membuat reply pada setiap comment. Anda boleh melihat contoh tersebut pada bahagian comment blog ini.

Untuk mencuba hack tersebut, hanya ikut beberapa langkah yang mudah di bawah

Sila save script template sebagai backup.

Langkah 1

Log in blog => Dashboard => Layout => Edit HTML. Seterusnya, tick pada Expand Widget Templates.

Langkah 2

Dengan menggunakan keyboard, tekan kekunci Ctrl+F. Anda akan lihat bar Find akan terpapar. Kemudian, taip atau paste kod <data:commentpostedbymsg>atau kod <data:commentpostedbymsg/> dan tekan Enter. Jika tiada kod <data:commentpostedbymsg> sila gunakan pula kod <dd class='comment-footer'>

Langkah 3


Salin kod di bawah dan edit pada bahagian yang di bold dengan menggantikan ID blog anda. Untuk mengetahui ID blog anda, sila lihat URL pada page Edit HTML.(rujuk gambar di atas)

<span class='comment-reply'><a expr:href='&quot;https://www.blogger.com/comment.g?blogID=Masukkan ID blog disini&amp;postID=&quot; + data:post.id + &quot;&amp;isPopup=true&amp;postBody=%40%3C%61%20%68%72%65%66%3D%22%23&quot; + data:comment.anchorName + &quot;%22%3E&quot; + data:comment.author + &quot;%3C%2F%61%3E#form&quot;' onclick='javascript:window.open(this.href, &quot;bloggerPopup&quot;, &quot;toolbar=0,location=0,statusbar=1,menubar=0,scrollbars=yes,width=400,height=450&quot;); return false;'>[Reply to comment]</a></span>

Langkah 4

Salin kod yang telah siap di edit (rujuk langkah 3) dan kemudian, paste kod tersebut di bawah atau selepas kod <data:commentpostedbymsg> atau <data:commentpostedbymsg/> kod atau kod <dd class='comment-footer'> (rujuk langkah 2)

Langkah 5

Akhir sekali, klik Preview dan jika tiada mesej Error yang terpapar, klik Save


{ 145 comments.. read them below or add one }

::ienafazlyna:: ::ienafazlyna:: 6:59 PM
sye punye npe tak de prktaan tu??another alternatif???comment kat chat box sye erh,,,nnti sye dtg
A-Y-I-E A-Y-I-E 7:26 PM
Wahhh patutla komen aku sebelum ni double..Rupa-rupanya kena tukar id la ek
mie mie 7:38 PM
uiihh!!!
bagus ni, dah lama cari..
akan dicuba..
thankz for sharing
En iLham En iLham 7:39 PM
saya pun takde perkataan tu jugak..huhu..nape eh??
Sya Isya Sya Isya 7:50 PM
sya sekarang guna disquss. kalau tukar kepada coment thread ni, hilang tak komen yang sedia ada?
yuyuEyuliAnayusOf yuyuEyuliAnayusOf 8:11 PM
tadee pon kat html 2? :(
MaryamJamilah MaryamJamilah 8:42 PM
sy ltak after data:commentpostedbymsg/

tgk tanda / tu.. boleh dah ^^
Nescafe ais Nescafe ais 8:51 PM
@MaryamJamilah

Terima kasih atas makluman :)
Wan Perlis Wan Perlis 8:52 PM
hehe wan perlis ada kat situ
Ieda Al-Habsyi Ieda Al-Habsyi 9:56 PM
nak tanya, kalau pakai ni, boleh guna untuk comment jenis pop-up window x? tq :)
Nescafe ais Nescafe ais 10:04 PM
@Ieda Al-Habsyi

Kalau tak embed below post, rasanya tak boleh kut.
zulkbo zulkbo 1:03 AM
salam..
thanks bro
i m using in my
blog now..
amat2 saya hargai..
senang nak reply
QieFLy si Dolce QieFLy si Dolce 1:10 AM
klu comment box macam saya ni boleh ker?
Liyanaa. Liyanaa. 1:02 PM
saya nak cuba juga lah. tp nk test dulu ;p hee tq encik neskepe kacak <3
bayan cyber bayan cyber 4:46 PM
salam..thanks yee..cik bayan da cube..tp xkuar macm dalam komen awak neh...dia kuar mcm dlm gambar yg kat atas tuh...
princess_eryna princess_eryna 7:25 PM
tq for ur info.... da jadi daa...
Mysara Newrie Mysara Newrie 2:34 AM
@Style

tak sure lah nak buat ke tak. huhu
N@zihah [email protected] 5:49 PM
salam.saya nak fungsi reply yang macam dalam blog en.Nes ni.smart la..ada icon reply tu,camna nak buat ek?bleh ajar kan?
mamaniena mamaniena 11:52 AM
thnks for sharing esp for newbie like me
Iza Iza 8:21 PM
Salam nes....
Aku dah pasang benda ni.Tq.ok berhasil tp yg confusenye, napa yg ko punya ada "reply" kat bawah tu? yg aku buat jd mcm contoh kat atas nu..."Reply to coment"
Aku berkenan style ko punye....tolong2
Iza Iza 8:25 PM
@Iza

Lg 1, apasal blog aku x ada gbr? aku dah tukar dari pop up ke enbed below post.....
RIS-IT RIS-IT 7:17 PM
Sentiasa mencari dan belajar.
TQ 4 sharing.
Iza Iza 7:17 AM
@Nescafe ais

Testing..testing..
Iza Iza 7:54 AM
@Nescafe ais

Setelah aku teliti betul2 kat blog aku, benda ni tetap ada kelemahannya. Kalau kita letak embed below post, memang boleh kita nk reply TETAPI, orang lain dah x blh nk tinggalkan komen.
Kesimpulannya, sentiasa letak pop up window dan tukar sekejap ke embed masa kita nk reply komen....ada sesiapa yang setuju? atau korang ada idea lain?kot2 la ok 100%, jom kongsikan.
SuFian HaKim SuFian HaKim 1:20 PM
Admin, cantik la komen form ni .. Ijau2 .. I like . macam mana erk nak ada macam ni ? Alaa .. Yang ijau2 ni .. boleh dikatakan macam background komen .. Haa . please2 .. Email : [email protected]
akpfapaf akpfapaf 11:17 AM
@MaryamJamilah saya cuba gak..tak boleh pun
suka_haha suka_haha 9:38 PM
masa nak reply tu ada nidlm kotak reply tu..

@suka_haha

pastu nape bila sy komen asyik klua kat bawah je ek?? mcm komen baru bkn mcm reply komen.. lagi satu kalau kita reply sampai kat email orang tu x?
suka_haha suka_haha 9:45 PM
@suka_haha ada macam id kita lpas tu nak isi kat mana?? sampai kat email org tu tak slps kita reply?? sy try tak jadi pun.. link utk reply ada tapi bile reply jd komen baru gak...
Nescafe ais Nescafe ais 3:16 PM
@suka_haha

Kalau nak yang stail macam tu, sila pasang pluigin disqus atau Intense Debate

disqus.com

intensedebate.com
suka_haha suka_haha 3:32 PM
@Nescafe ais

antara disquss dgn intense debate yg mne lagi ringan loading ek??
nimn nimn 1:51 AM
dapat buat da..thanks!=)
nadiah daud nadiah daud 9:19 AM
x boleh pon.
camne ye. adess.. :(
Nescafe ais Nescafe ais 9:44 AM
@nadiah daud

Kena ikut step dia betul-betul. Cuba buat semua yer :)
Dara lapok Dara lapok 8:57 PM
tq for the info..
dah buat and puas hati..
terima kasih ye.. (^^)b
annadzirah annadzirah 2:42 PM
alhamdulillah dah jadi.
terima kaseh!!.
puas cari ni.
haihh.
syoknyer syoknyer 7:44 AM
Tq Admin tip yang sangat bagus!
farysa farysa 3:12 PM
dh try wt byk kali
npe xjd jgk ek?
maszmadi maszmadi 3:14 PM
thanx for sharing.. keep sharing..
Norhayati Rostam Norhayati Rostam 8:35 PM
camne eh?

dd class='comment-footer collapseable'

kalau tu ada la..yang tiga tu takde
Tupai Karan Tupai Karan 2:47 PM
template sy lagi lah sadis... takdak langsung kotak nak reply.. da set embedded below post pun takde kat bwh ni.. so terpaksa letak klik popup ja.. help
Fyzal Fyzal 10:00 PM
@Nescafe ais

bro ada kemungkinan tak comment2 yg lama tu hilang?
mommyYen mommyYen 9:54 PM
yeh..dah dpt dah..tqvm
pop up window tak dpt,embedded below post baru dpt.
MariaMira MariaMira 2:38 PM
oh yea saya da berjaya buat..tenkiuuuu...
aidanisme aidanisme 4:10 PM
tak jadi pun.. tak de pun perkataan reply
syaza kelyza syaza kelyza 12:38 PM
berjaya ! thanks ye ;)
ciput ciput 10:18 AM
dah try..thanks afiq..jadi lah! =)
ciput ciput 10:19 AM
salah..thanks afiq sbb bgi link mari bina blog..hehe..

thanks maribinablog..suka blog nih..bnyk gilerr tutorial..
cADbuRY GuRLz cADbuRY GuRLz 9:34 PM
npew lynn wat xjd un..???da wat sume cre tp xda yg jd un...
lily lily 3:59 PM
tq~! da jd.. lalala
one2paii one2paii 2:55 PM
boleh terangkan,kenapa dah letak code td but masih xkua ape2? tq
one2paii one2paii 1:10 AM
ok,gua dah dapat buat da..sape2 yg problem,cube enable kan post page dahulu..masa preview mmg x nmpk walaupun setting kat comment dah buat embed below post(sebabnya hanya x enable post page jerk)TQ bro
ulquoiraulquoira 11:15 PM
bang, kalu pop-up window, nape x de pon pkataan tuh ?
Keyrill Eduardo Willeyhem Keyrill Eduardo Willeyhem 1:23 AM
nice ...thnk you... dah try dah!
zuera zuera 12:41 PM
@Nescafe aiscmne nak bls sbnr ny ek?/xphm??
izee izee 1:35 PM
oredy used!!jadi dah..tq so much!!! :) jemputla jenguk2 ketulusan hati erk
Firdaus =) Firdaus =) 12:55 AM
yeah~ jadi. tq bro. :)
schaze zainn schaze zainn 9:12 PM
hallo.. me new follower .:)
btw, step 3 n 4 dah lost, ta paham meh..
t comment kat my shoutbox eh..
or email me [email protected]
tenkiu fer sharing :)
amry amry 4:26 PM
Menjadi!! haha...blog den hancur gara-gara nak tukar komen layout...sedih dud
fatin hanani fatin hanani 5:35 PM
fatin dh wat..tp x dak punn
\kat xdak sebab fatin wat pop ip windw 2??
fatin hanani fatin hanani 5:35 PM
fatin dh wat..tp x dak punn
\kat xdak sebab fatin wat pop up windw 2??
.::: Princess MOMOY :::. .::: Princess MOMOY :::. 2:55 PM
x jadi pun
tapi code nih dah kacau code iklan nuffnang
lesungpipit lesungpipit 12:16 AM
salam. kenapa saya paste kan cosde ni, x jadi pun kat comment page saya.
APi APi 4:38 PM
@Nescafe ais

aqu punye tak berhasil la..
cam ne eh?
Akram Razali Akram Razali 10:42 PM
Salam bro nescafe ais..dh buat semua mcm kt atas tu. Xde error bile preview n save. Tp mcm xde ape2 perubahan pun kt comment form. Xde perkataan reply to comment pun..harap bro membantu yer.
Nescafe ais Nescafe ais 11:38 PM
@Akram Razali

Salam. Ramai juga yang tak jadi buat reply to comment ni. Tak per, nanti aku buat tutorial baru untuk betulkan benda ni. Tunggu tutorial lepas ni yer. Nak kena cari yang mana yang jadikan benda ni error.
Nur Mudrikah Nur Mudrikah 1:41 AM
thanks..amat berguna..
Shaza Najwa Shaza Najwa 4:18 AM
id blog nk cri dkt mne?
Shahazrin Shahazrin 5:42 AM
@Shaza Najwa kat atas masa blog on mood design
eB@mamaAerish'n'Aed [email protected]'n'Aed 4:43 PM
alhamdulillah... dh jadi... tq yer
eB@mamaAerish'n'Aed [email protected]'n'Aed 4:52 PM
tapi nak wat kat blog lagi satu x boleh la... naper yer?
Neskepi aisNeskepi ais 5:06 PM
@[email protected]'n'Aedkat dashboard, pergi kat comment setting, klik Embedded below post.

Cuba check kat sini

http://maribinablog.blogspot.com/2010/12/jawapan-kepada-masalah-reply-to-comment.html
sofi sofi 7:28 PM
terima kasih...
kak sofi dah cuba dan dah berjaya.
alhamdulillah.
♥ αγα ίδαγα♥ ♥ αγα ίδαγα♥ 3:44 PM
tutorial yg sgt mudah utk diikut..
Thanxx :-*
NAZRUL AHMAD NAZRUL AHMAD 10:25 PM
salam.saya dah try untuk template saya xda semua find code tu..macam mana nak buat?
shahjiehan shahjiehan 3:42 PM
@En iLham aah x de pon..pelik kan
shahjiehan shahjiehan 3:43 PM
dah paste..tp time komen..xjmpa pon..pelik
shahjiehan shahjiehan 4:02 PM
dah jumpa! yey! thanks alot!
Nescafe ais Nescafe ais 5:45 PM
@shahjiehanApa yang pelik bro. Semuanya pelik jer memanjang..Apa hal.
masterfaiz masterfaiz 9:10 PM
@::ienafazlyna:: Awak dah expand widget belum?
tsaicoutic tranmorphersys tsaicoutic tranmorphersys 10:27 PM
wuhuuuuuuuu...berjaye..thank bro...utk useful tutorial nih..
NAZRUL AHMAD NAZRUL AHMAD 4:27 PM
salam.saya nak mintak tolong sket,heheh//banyk kali search jumpa blog nie jer,,huhh,,
cam na nakn wat reply sedang kan saya xda pun code semua 2?camna?nak pas semua 2 di mana?
Nescafe ais Nescafe ais 4:41 PM
@NAZRUL AHMAD

Add aku kat facebook. Nanti aku tolong setelkan
SyilAdlin SyilAdlin 2:21 PM
salam..thank 4 sharing!!
alhamdulillah berjaya...
syazwani othman syazwani othman 1:57 PM
yeahh sudah boleh :) tq
Ummi Hanie Ummi Hanie 7:50 PM
nk tanye , kalau dekat kod tu ada mcm ni ;

dd class='comment-footer collapseable'

kena padam dulu ke yg "collapseable" tu? sbb tak mnjadi tuto ni ...

tq...
♥ ieRa ♥ ♥ ieRa ♥ 1:49 PM
salam..sy br tkr template blog..
tapi xde data:commentpostedbymsg/dd class='comment-footer'
yang ade
p class

tapi dah wat..xjadi...
tlg tgkkan..

TQVM
Dhia Durrani Dhia Durrani 4:18 PM
x berjaya le...huhu
HiGHNeSS FiQ HiGHNeSS FiQ 5:40 AM
@♥ ieRa ♥

kes sy same ngan awak..
xjadi gak~
redzuan redzuan 11:02 PM
sy da pasang da, sy edit koding ckit , ada image button reply . bru nmpak smart ckit. bro nk tnya xde ke tutorial or tips cpatkan loading blog ?
GadisTerbilang GadisTerbilang 1:26 AM
dah wat tapi xjd pon T_T
Cik Michiko Cik Michiko 12:00 PM
dah buat . . tapi kenpa orang nk posting tak boley eak ?
AMMAR YASIR AMMAR YASIR 10:22 AM
Bro..mintak kebenaran untuk kongsi ya.. Nanti bagi backlink
nur ikhyar dee nur ikhyar dee 1:07 AM
dah buat and jadi!!!

seronok :)

http://nurikhyardee.blogspot.com/
Tips Trick Design Blog Tips Trick Design Blog 11:19 PM
Saya kan Punya Dua DDclass
Dipasang Dua-Duanya Apa Dimana ?
Naddia Naddia 4:24 PM
sudah! mekaseh!
tp mase dalam popup window takde. takpela..blasah jela labu..mekaseh!
MAHNFH MAHNFH 1:54 AM
nescafe...jadi la...tenkiu
David Almunandar David Almunandar 5:21 PM
Pantesan bahasanya Mumet..

Malaysia tah ini ??
Pantes saya agak sedikit bingung...
cik dila cik dila 9:31 PM
tq so much en.nes!budi baik mu hanya tuhan mampu membalasnya..=)
uwmaisarah uwmaisarah 6:26 PM
thanks untuk ini :D
tiQo...(-_-'') tiQo...(-_-'') 11:54 PM
ohmagawd!!! thanks 4 this info! haha you rock!!!
terBeLOg terBeLOg 9:30 PM
This comment has been removed by the author.
terBeLOg terBeLOg 9:42 PM
This comment has been removed by the author.
sha sha 7:21 AM
Saya sudah berjaya memasang reply button kat comment.. sukanya :D

Sebelum ni cuba jugak, tapi codenya lain. Jadi tapi linknya pergi ke error 404.

Kali ini sudah jadi, terima kasih tuan blog.

Terima kasih.
Linda Fuad Linda Fuad 1:16 PM
trimas admin.. jd lah.. heee
trima kasih byk~
alaika abdullah alaika abdullah 12:16 PM
thanks for the tips, its very helpful and useful for me. salam kenal ya... :-)
ღ і м α и ღ ღ і м α и ღ 8:27 PM
This comment has been removed by the author.
Cilembu thea Cilembu thea 9:11 PM
@::ienafazlyna::
nice share yah, sambil tes ke TKP
^_^ AzreEn ^_^ ^_^ AzreEn ^_^ 12:15 PM
thanks.. its work :)
Vina Andy Vina Andy 5:17 AM
Tq... Sy bt skali jak da jd..
Nurul Anisah Nurul Anisah 4:57 PM
Dah jadi.Thanks :)
heddysblog.com heddysblog.com 3:02 AM
Assalamualaikum, Informasi yang sangat bermanfaat.. salam dari blogger Indonesia,
Khoo Chee Khoo Chee 12:34 PM
Alhamdulillah.. terima kasih.. dah dapat..
Ai Nanarong Ai Nanarong 11:21 AM
Camna nak letak button 'tong sampah' tu pulak? Please. Saya betul2 nak tau.
eima eima 3:37 PM
kalau semua kot kat langkah dua tu xde mcmana
Abby Hee Abby Hee 4:49 PM
tq s0 much ,, da jadik hehe :D j0m singgah sini --->> http://abbywildchild93.blogspot.my/2015/12/cara-buat-duit-dengan-clixsense_10.html
Mohd Sharifuddin Mohd Sharifuddin 9:49 AM
kalau kita reply komen tu, orang komen tu akan tahu tak?