Memasang button back to top versi dynamicdrive.com


Back to top button yang boleh anda lihat pada sisi kanan bawah (sila scroll ke bawah) blog ini memudahkan visitor untuk explore blog yang mempunyai layout yang panjang. Hanya perlu klik button tersebut, dan page akan scroll secara automatik ke atas.

Untuk memasang button back to top ini, sila ikut beberapa langkah yang mudah dibawah.

p/s: Sila save script template terlebih dahulu.

Langkah 1

Log in blog => Dashboard => Layout => HTML/Javascript => Add A Gadget

Langkah 2

Salin kod di bawah dan paste pada ruang content Add A Gadget (rujuk langkah 1) dan Save.

<script src="http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.3.2/jquery.min.js" type="text/javascript"></script> <script src="http://dl.dropbox.com/u/1960768/black.js" type"text/javascript"></script>

Akhir sekali, klik Preview. Jika tiada mesej Error terpapar, klik saja Save.

Credit to mrpiratz.com
Memasang button back to top versi dynamicdrive.com

Apakah keistimewaanya?Selain itu apakah perbezaan top page ini dgn ini

http://a-y-i-e-sharing.blogspot.com/#

sila baca untuk tau keistimewaanya..ehehee..

errr www.bernama.com.my pun ada guna ni..

nice share..


www.syoknyadownload.blogspot.com free templates..majalah ujang,pc,mastika..etc

bagus jugak top page nie..
dah sampai ke bawah baru dia appear...

thanks bro..aku dah mula berminat dengan perkataan
jquery ni. :-)aku masih dalam proses nak mengkaji.huhu

@nEo..Ada trik paling senang nak masukkan jquery efek dalam blogspot.

@Nescafe ais wah..cantik2,boleh belajar nanti ni.

er eleh...bgi laaa crdit pade mtpiratz.blogspot.com...

http://etaknak.com

@etaknak
Kredit apa etaknak? Aku ambil script ni kat dynamicdrive.com

@Nescafe ais apa yang dimaksudkan dengan kata2 etaknak itu ada pada entri blog aku yang bertarikh 1 april ni.
http://mrpiratz.com/tutorial-memasang-plugin-scroll-to-top-pada-blog/

perhatikan code dan icon. 100% dari aku.

sekian terima kasih...

@A-Y-I-E kelebihan yang ini, ia akan melakukan scroll pada blog untuk ke bahagian header.. tak caya cuba try...

yang kat blog ko, die terus ke atas.. so takde pergerakan scroll up..

@PiratzOh maaf. Aku ingat kod ni direct dari dynamicdrive.com. Sebab aku baca js nya dari dynamicdrive. Rupaya kau yang buat icon tu yer.

Aku letakkan kredit ke piratz.com.

heheh..umie dah wat dah..thanks...

thnkx owner blog..mmg mnjadik..senang la psni kalu terus nk ke atas heheh

xcaya cuba try tgk blog ni
http://haribaru87.blogspot.com/

sekian wassalam :)

salam..
thanks bro..
i m using in my blog now
very usefull..

@nescafee: camne nak tukar guna icon arrow?

Anonymous
delete

thanks for the blogger tips

tak boleh guna la sebab nanti rosak aku punya glider....kesian aku....

napa tak keluar apa2 pun walaupun takde error?

Emh x boleh tukar position ker utk icon nie...

bro..macam mana cara nak tukar icon top tu?

camne nak tuka gamba tu? taknak letak gmb yg dah bgi tu, nk letak gmb bende lain.. camne ?

terima kasih ilmunya bro

yeay..brjya..nice n simple..
i like..
trimas ats info.. =)

salam.. saya dah cuba pasang back to top pada blog saya.. Alhamdulillah menjadi... terima ksih yer...

salam....ilmu kat blog ini berguna le terutama untuk newbe mcm saya...tq

mcmne nk tukar color?xnak kaler hitam

erm.. kalau nak adjust, nak ketgh sket... cmne ye??

Terima kasih atas tutornya.

Terima kasih... ;)

trima kasehhh atas petunjuknya brother

dh pasang kat blog tp gambo arrow tu ade masalah..dh hilang ke url upload gambonye?
Panas!! ==>> Pemandu Kenderaan Malaysia Bodoh