Cara pasang Facebook Like Button di Blogspot


Untuk memasang Facebook Like Button pada setiap post, hanya ikut beberapa langkah yang mudah di bawah.

p/s: Sila save script template anda terlebih dahulu.


Langkah 1

Log in blog = Dashboard => Design => Edit HTML. Seterusnya, tick pada kotak Expand Widget Templates.

Langkah 2

Dengan menggunakan keyboard, tekan kekunci F3. Seterusnya taip atau paste kod <div class='post-header-line-1'/> pada kotak Find dan seterusnya, klik Find. Jika kod tersebut tiada, anda boleh menggantikannya kod <div class='post-header-line-1'> atau <data:post.body/>

Langkah 3

Salin kod biru di bawah dan paste kod tersebut di bawah atau selepas kod <div class='post-header-line-1'/> atau <div class='post-header-line-1'> atau <data:post.body/>

p/s: Anda boleh menukar saiz button dengan mengedit width dan height pada kod di bawah.

<iframe allowTransparency='true' expr:src='"http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=" + data:post.url + "&amp;layout=standard&amp;show-faces=true&amp;width=450&amp;height=80&amp;action=like&amp;colorscheme=light"' frameborder='0' scrolling='no' style='border:none; overflow:hidden; width:450px; height:80px'/>

Akhir sekali klik Preview, dan jika tiada mesej Error yang terpapar, klik saja Save.


P/s: Jika anda ingin mengubah kedudukan button tersebut, anda boleh gunakan kod ini untuk memaparkan button pada sebelah kanan atau kiri

<div style='float:right;padding:4px;'>
Masukkan kod Facebook Like Button di sini
</div>

Gantikan right kepada left pada float jika anda ingin memaparkan button pada sebelah kiri

Contoh:

<div style='float:left;padding:4px;'>
<iframe allowTransparency='true' expr:src='"http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=" + data:post.url + "&amp;layout=standard&amp;show-faces=true&amp;width=450&amp;height=80&amp;action=like&amp;colorscheme=light"' frameborder='0' scrolling='no' style='border:none; overflow:hidden; width:450px; height::80px'/>
</div>

{ 70 comments.. read them below or add one }

Wan Perlis Wan Perlis 11:15 AM
boleh upkan trafik jugak ni
Fyzal Fyzal 12:58 PM
owh.. macam tu rupanya..
zuar zuar 2:16 PM
yup..leh up trafik dari facebook..sama drngan artikel di sini
http://zuarxpdc.blogspot.com/2010/05/cara-memasang-facebook-like-button-pada.html

Latest Update:Cara Pasang Retweet Button pada Blog
http://zuarxpdc.blogspot.com/2010/06/cara-memasang-retweet-button-pada-blog.html
iza iza 4:20 PM
Dah pasang lama dah....
apa2 pun,thanks...
NamaSayaNor NamaSayaNor 5:13 PM
kalau adeerror camne ek
Nescafe ais Nescafe ais 6:02 PM
@NamaSayaNor

Cuba buat semula. Kod dah di betulkan..
bellar0ssa bellar0ssa 8:14 PM
boleh saje bro.memang menanti ada orang offer nk tolong =D memang serabut gile dah blog tu.. tak terurus.huhu.. hmm yang button ni pon entah bape kali try edit.. buruk gila rupenya..
LUVLYDIYANA LUVLYDIYANA 11:41 PM
tq bro!!dah berjaya buat dekat blog...
mrs.JamaL mrs.JamaL 8:20 AM
div class post-header-line-1 ayat ni..dengan data post body tu xder..nk guna ayat mane ee
morcd morcd 8:56 AM
aku cuba dah jadi..... tapi mcm mana pula nak tukar colour text (Be the first of your friends to like this) jadi colour putih ye? coz background blog aku warna gelap so tak berapa nampak le.... tolong gitau mcm mana ye
AshAnas AshAnas 12:54 PM
thanks, sy dh cuba....
Affan Ruslan Affan Ruslan 3:22 PM
@morcd

Rasanya tukar colorscheme=light je kot
Sophon Charoenpura Sophon Charoenpura 2:19 AM
Macam mana kalu nak kasi ringkaskan tulisan tu?

tulisan 'be the first of your friend to like it'
Soz Soz 10:49 AM
thanx admin
plugin yg cun
pelik2 pelik2 1:02 AM
thx for sharing...sy dah pandai dah..thx ajar =)
faizah faizah 4:34 PM
npe x kuar pon ek?dye kuar kod plak.
faizah faizah 4:51 PM
pcubaan ke2.
done! :)
tq.
NySs MaiRa NySs MaiRa 1:55 PM
thx jadi.. button tu mmg kat atas ke? xleh letak lepas post ke..
Keyrill Eduardo Willeyhem Keyrill Eduardo Willeyhem 9:12 AM
okey, thnks...dah try yang ni plak... :)
FiRDHAUS FiRDHAUS 3:19 PM
thax ..baru ja try..
idanurasilla idanurasilla 10:31 AM
thanks bro. boleh da... ;)
Nisa' Azman Nisa' Azman 2:46 PM
thnx for the tutorial!!
KhAiReDzAiMy KhAiReDzAiMy 3:21 AM
x boleh... kuar warna merah
Sky8Men Sky8Men 12:30 AM
macih2..menjadi.. =)
nurhidayah nurhidayah 3:40 PM
sy dah bt..tp bila tgk fb dya xnaik pa yg kita tulis..tp dya nek coding dya..napa ye..
wanHikm@h wanHikm@h 6:43 PM
kalu nak tukar kedudukan dari bawah naik ke atas cam na lak?
buzyline buzyline 6:48 PM
thanx bro..aku dh lma nak letak benda ni kt blog aku..akhirnya jd gak..hehe
mya myshikin mya myshikin 8:36 PM
psaipa aku carikkk yg step 3 tuh xjmpa ponn ???
Nescafe ais Nescafe ais 8:39 PM
@mya myshikin

Cik mya myshikin guna template dari Template designer yer?
faradeeba faradeeba 2:08 AM
tq 4 this one! suke suke suke.. :D
pianist pianos :) pianist pianos :) 6:23 PM
tengs tengs tengs , done !
Hafizul Amin Hafizul Amin 6:42 PM
nape saya punya jadik mcm ada gap plak?? tolong plis...
wAnA wAnA 8:37 AM
yeay !! dh jadik !! thnx.. :D
redzuan redzuan 6:50 AM
bro mcm mne bro pasang button like ni dibahagian bawah lepas ayat "sukakan post ini? kongsikan"
akuamir akuamir 12:00 AM
ha??
script template ape??
someone please..
akuamir akuamir 12:06 AM
hheeyyyyy,,, love you..haha..
tanx..
Masis Masis 4:51 PM
tak boleh pon . huhu
Masis Masis 12:04 AM
This comment has been removed by the author.
Masis Masis 12:21 AM
hehe . done ! tqvm :)
zatythestranger zatythestranger 8:13 PM
kalau nak letak like tu kat bawah sekali post kte cmne ekk?
ajuerichie ajuerichie 12:11 PM
dah buat..menjadi..tp, bila try click 'Like' dia jd error..kenapa yer? pls help me..tq~
Diana Russlan Diana Russlan 6:28 PM
kalau tak nak letak button ni kat setiap post, macam mane pulak? nak letak satu je. kat atas sekali
Cik Nin Cik Nin 9:20 PM
TQ so much! :D
skrg cik nin boleh bangga dgn like button. kih3...
Peluka Hati Peluka Hati 5:00 PM
terima kasih ...saya baru blajar...jadi bende ni mmg membantu sgt2 :)
Syuhada Elmi. Syuhada Elmi. 4:07 PM
Tapi saya punya takde expand widget templates tu?
eDDy eDDy 2:57 PM
@nescafe ais . nak alihkan ke kanan. jadi, tapi ..gerak sikit je la.. mcm mana ye
Ain Shafinas Ain Shafinas 1:51 AM
This comment has been removed by the author.
Ain Shafinas Ain Shafinas 3:00 AM
jap2. knp sy punye jadi "one person like this" bukan "be the first of your friends..." ? uwaaaaaaaa :(((
uncHa uncHa 12:22 PM
terima kasih akhirnya Un berjaya jga membuatnya
Linda Fuad Linda Fuad 3:47 PM
thanks admin...tabik springggg~~ ;)
Azmi Azmi 3:08 PM
sukenye aku..ini blog yg ke berapa ntah aku baca utk tutorial ni...jadi jugak akhirnya...kenapa xjd sebelum ni..ade setengah tutorial xgtau kene tick kotak kecik kat atas kotak html tu baru dapat cari kod tu...hehehehe...terima kasih admin...
Zikry Nordin Zikry Nordin 11:22 AM
macm mne nk letak "button like" kat bawah sekali ek??
Gusari Iman Gusari Iman 12:15 AM
Assalamualaikum.
Saya dah coba dan tak ada eror, tapi tak jadi pon, cm mna ne ? Pencerahannya di tunggu.
hartini ninik hartini ninik 2:05 AM
terimekaseh sobat infonya
Admin nurhikmah Admin nurhikmah 8:37 PM
mcmn klu tak nak letak kat semua post? nk letak satu je kat bahagian depan main page? tolong!!!
Admin nurhikmah Admin nurhikmah 8:38 PM
nk letak kat main page je mcmn ek?
Mas Mas 3:35 PM
script template tu kat bhgn mana yerk..
puas mencari tak de...
Raudzah Zahari Raudzah Zahari 1:32 PM
Thank you very much...done
sHaElLa sHaElLa 5:34 PM
x boleh pon..sapa boleh tolong?
Izzah Safiah Izzah Safiah 1:27 PM
mana kotak Expand Widget template,eh..tak tmu poon...
muhamad Nazri muhamad Nazri 5:17 AM
macam mana nak cari kod tu kalau guna blogger template yg baru punya??
Si Putih Si Putih 11:46 AM
kalau sy guna main akaun facebook untuk blog mcm mana nak letak like button yerr?

blog sy fikiranputih.blogspot.com