Tips meringankan blog dan loading page

Seperti yang kita semua maklum, punca utama kenapa blog kita menjadi berat dan loading menjadi lambat adalah disebabkan oleh penggunaan widget ataupun plugin yang banyak dan tidak praktikal yang kita letakkan pada sidebar. Paparan jumlah entri di frontpage(muka depan) juga merupakan punca utama kenapa blog tersebut menjadi berat.

Pada info kali ini, aku nak kongsi satu tip bagaimana untuk mengurangkan beban pada blog dengan mengurangkan jumlah entri pada front page supaya blog tersebut dapat loading dengan lebih cepat dan pantas.

Apa yang perlu anda lakukan adalah dengan mengira bebanan blog anda di sini.

Sebagai contoh,untuk blog maribinablog.blogspot.com, apabila memaparkan 6 entri pada frontpage, bebanan adalah sebanyak 90.16kb . Kemudian paparan entri dikurangkan kepada 5 dan apabila di buat timbangan untuk kali yang kedua, bebanan berkurangan menjadi 83.1 kb. Apabila entri di kurangkan kepada 4, bebanan juga semakin berkurangan menjadi 79.39 kb.

Untuk blog maribinablog.blogspot.com, jumlah paparan terbaik adalah tidak melebihi daripada 6 entri. Jadi, aku hanya letakkan 4 entri kerana aku merasakan jumlah tersebut adalah yang terbaik jika diambil kira pada kelajuan internet di Malaysia, terutamanya bagi pengguna broadband yang berkelajuan rendah.
Tips meringankan blog dan loading page

thanks 4 sharing ya!

InsyaAllah akan aku usahakan utk loading lbh cepak.thanks....

aku punye 54.6 kb..
ringan ke overweight..?

Thanks Share.
yang tahu bawah seratus kan :)


New Entry ProfHariz
Aida Rahim dan Joe Radzwill sah bercerai

benci baca blog yang berat. huh.

Salam bertandang lagi..
semoga sihat orang disini.
thanks bro..you always the best

nampak gaya kena setup lg... thank TT

Salam saya nak tanya, mungkin ini keluar dari tajuk sedikit..

kenapa yer sy tukar template, kemudia sudah setting pada tarikh dan time, tapi bila publish satu2 post, tetap tak berubah pada tarikh, setiap post pada tarikh yg sama. dan tiada langsung keluar apa yg sy sudah formatkan utk time dan tarikh.
harap dibantu

bro pinjam artikel nie.. nak posting kat blog...

mcm mana nk buat 'related post'? ada sape2 boleh tolong?? contoh mcm ada di atas

@saya_arief

"Apabila entri di kurangkan kepada 4, bebanan juga semakin berkurangan menjadi 79.39 kb".

bdsrkn apa yg admin kata tu,ko pny xberat.

apa itu entri?dan macam mana cara nk kurangkan entri..boleh gtau?

hehe...saiedah punya paling ringan hehe...

thanks..sy dah share~

Tutorial & tips kat sini sume best2,
just nak tanye,
most of tutorial kat sini guna designer template ke classic ye?

Thank you ^^

tq for info.......akan diusahakan kurangkan entri kt front page..huhuh

banyak info dan tutorial saya dpt kat sini...thank bro.

Info yang berguna
http://arilimpian.blogspot.com/

Memang penting ni..

arilimpian.blogspot.com/2012/11/3-blog-pilihan-terbaik.html?m=1